Politică

In iulie, Iliescu si Putin vor semna un tratat istoric

24.04.2003, 00:00 20

 Romania si Federatia Rusa vor semna, la inceputul lui iulie, Tratatul de baza dintre cele doua tari. Documentul este unul istoric, primul de acest fel semnat, dupa mai multe amanari,  de cele doua tari, de la  incheierea Razboiului Rece. Presedintele Ion Iliescu va merge, in perioada 3-4 iulie, la Moscova, la invitatia presedintelui  Vladimir Putin.
In 1990, presedintele Iliescu a semnat cu Mihail Gorbaciov un tratat de baza intre Romania si fosta URSS dar documentul nu a fost ratificat de Parlamentele celor doua tari din cauza destramarii imperiului sovietic, in 1991. Negocierile pentru un tratat de baza s-au intins pe multi ani. Romania a pretins, in timpul negocierilor, condamnarea explicita in document a Pactului Ribentropp-Molotov care a dus la anexarea Basarabiei, in 1940. O alta pretentie a Romaniei a fost inapoierea tezaurului depus la Moscova in timpul primului razboi mondial. In Romania, textul tratatului a fost discutat de presedintele Iliescu cu partidele politice.
Anexa la Tratat condamna  Pactul Ribentropp-Molotov dar nu face referire la teritoriile luateRomaniei in urma acestui tratat. Acesta mai spune ca, in privinta tezaurului, partile au convenit ca discutiile sa continue in comisii de specialisti. sansele ca tezaurul sa fie  recuperat sunt, insa, minime. Romania doreste ca, odata cu normalizarea relatiilor cu Federatia, sa recastige piata rusa, pierduta dupa destramarea URSS. Aceste aspecte au fost discutate in martie, in timpul vizitei la Bucuresti premierului Federatiei Ruse Mihail Kasianov.



Pretentii economice de ambele parti
Romania inregistreaza in relatiile cu Federatia un deficit comercial de  aproape 1,2 miliarde de dolari. Exporturile romanesti pe piata rusa au insumat anul trecut 40 de milioane de dolari - o scadere cu 51% fata de 2001 in timp ce importurile din Rusia se ridicau la 1,28 de miliarde, in crestere cu 8,7% fata de anul precendent. Principala cauza a deficitului ridicat o reprezinta importurile de gaze naturale din Rusia. La Bucuresti, premierul Adrian Nastase si omologul sau rus au convenit sa studieze oportunitatea constituirii unei sociatati mixte care sa duca la scaderea importurilor de gaze din Rusia. Inainte de 1990, Romania exporta pe piata rusa, in principal, produs agro-alimentare, textile si metalurgice iar Bucurestiul. La Bucuresti, premierul Kasianov s-a aratat interesat de participarea firmelor rusesti, in special Gazprom, la privatizarea Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO