Politică

In Guvernul Nastase au mai ramas doi independenti: Dijmarescu si Beuran

09.07.2003, 00:00 29

La o zi dupa demisia din PSD a secretarului general al partidului Cozmin Gusa, secretarul executiv Dan Matei Agathon a anuntat inscrierea in partidul de guvernamant a patru membri din structura Guvernului si a unui fost liberal, George Padure.
Doi ministrii cooptati recent in Cabinetul Nastase - ministrul delegat pentru coordonarea autoritatilor de control Ionel Blanculescu si ministrul delegat pentru administratie publica, Gabriel Oprea - sunt, incepand de ieri si membri ai PSD. Cei doi ministrii delegati au fost sustinuti de partidul de guvernamant in functii publice imediat dupa alegerile din 2.000: Gabriel Oprea a fost prefect al Capitalei iar Ionel Blanculescu a fost presedintele AVAB.
Carnet de membru al PSD in buzunar au, incepand de ieri, si Bogdan Aurescu, agentul guvernamental al Romaniei la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) si Eugen Bejenariu, presedintele RAPPS. Dan Matei Agathon a anuntat ieri inscrierea celor patru noi membri ai PSD in absenta lor. Nici nu a motivat de ce noii sai colegi au optat pentru PSD. In acest moment, Cabinetul Adrian Nastase mai are doar doi ministrii neinregimentati: ministrul sanatatii Mircea Beuran si ministrul delegat pentru comert Eugen Dijmarescu. Intrebat daca PSD a propus ministrului Mircea Beuran sa se inscrie in partid, Dan Matei Agathon a raspuns: "Nu stiu ce se intampla cu domnul Beuran. Nu a batut la usa." Surse din PSD au spus ca lideri ai acestui partid au propus lui Beuran inscrierea in partidul de guvernamant, dar acesta nu ar fi dat inca un raspuns.
INT; Padure a venit in PSD cu familia
O prezenta neasteptata ieri la sediul PSD a fost George Padure, fost primar al sectorului 1 si fost candidat la Primaria Capitalei. Acum, George Padure este consilier municipal. Padure a venit insotit de fiul sau, Claudiu, administrator al grupului Gepa, si el membru al PSD incepand de ieri. George Padure si-a inceput cariera in PSD printr-un discurs in care a povestit relatia pe care a avut-o cu actualul partid de guvernamant inca din 1996: "In 1996 am discutat cu dl Adrian Nastase sa intru in acest partid. Singura problema a fost ca era prea tarziu: isi desemnasera candidatul la Primarie sectorului 1. Asa ca am candidat ca independent si am castigat.(...) In 1998 la alegerile partiale pentru Primaria Capitalei am candidat, am iesit al treilea si voturile mele le-am dat candidatului PDSR Sorin Oprescu. (...) Nu am avut opinii contradictorii cu PSD niciodata". In 2000, George Padure a avut o sincopa in relatia cu PSD. El a candidat la Primaria Capitalei sustinut de PNL. Chiar s-a inscris in PNL insa a demisionat dupa numai sase luni.
De ce s-a inscris George Padure in PSD? "Pentru ca acest partid a facut performanta politica si institutionala spre binele romanilor", a explicat Padure. El a dat trei motive care l-au facut sa inteleaga ca "PSD este un partid de viitor": a descentralizat administratia Bucuresti, a aprobat ordonanta privind aprobarea tacita si a anunta ca va dubla pensiile agricultorilor. Dupa ce a vorbit despre integrare, despre cum "PSD construieste viitorul tarii prin fapte, nu prin vorbe", George Padure a admis ca "se simte in stare" sa candideze la Primaria Capitalei daca va fi sustinut de partidul de guvernamant.



Nou prefect la Bucuresti
In aceste conditii, George Padure ar putea intra in portofoliul de candidaturi al PSD pentru alegerile locale. Aseara, conducerea filialei Bucuresti s-a intalnit, in prezenta presedintelui PSD Adrian Nastase, pentru a propune noul prefect al Capitalei, dupa numirea in functia de ministru a fostului prefect Gabriel Oprea. PSD Bucuresti avea de ales intre Gheoghe Emacu, secretar general al Prefecturii si Ion Cuhuteanu, prefect interimar. De asemenea, filialele de sectoare urmau sa vina cu propuneri pentru candidaturile la primariile de sector si consilierii de sectoare. Toti actualii primari de sectoare erau pe listele de candidati. Desemnarea candidatului pentru Primaria generala a fost amanata pentru la toamna. Astazi, PSD va avea Consiliul National, for de conducere largit al partidului. Surse din PSD au declarat ca este de asteptat ca astazi sa se decida renuntarea la functia de secretar general al PSD, dupa ce Cozmin Gusa a demisionat din aceasta functie. Totodata, ministrul de externe Mircea Geoana si seful Corpului de control Victor Ponta ar putea fi promovati astazi in functii de vicepresedinte, respectiv secretar executiv. In conducerea PSD, dar in foruri de conducere largite-precum BEX sau Consiliul National- vor fi promovati si reprezentanti ai PSM si PSRM, care au fuzionat in urma cu doua zile cu PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO