Politică

In administratie nu se vede reducerea cheltuielilor promisa in campanie

16.12.2008, 19:13 21

In domeniul administratiei, guvernul PD-L - PSD nu vorbeste de restrangerea cheltuielilor administrative de care vorbeau in campania electorala atunci cand cele doua partide raspundeau intrebarii: de unde vin banii pentru realizarea promisiunilor electorale.

PSD spunea la acea vreme ca cel putin 2% din PIB (1,5 mld. euro) vor fi economisiti din restrangerea cheltuielilor. Ce vedem acum ar putea fi dimpotriva o majorare a birocratiei, de vreme ce programul isi propune sa creeze o noua politie locala.
De asemenea, programul de guvernare isi propune transferarea catre autoritatile locale a competentelor privind managementul spitalelor locale. "Vom numi directorii de scoli? Acest lucru este singurul care ne-a mai ramas", a declarat Victor Paul-Dobre, secretar de stat in Ministerul de Interne pentru ZF, avand in vedere ca in prezent salariile profesorilor sunt platite de comunitatile locale.
In domeniul politicii externe, unul din obiectivele principale ale programului de guvernare este recuperarea tezaurului Romania aflat la Moscova. Relatiile cu Federatia Rusa vor fi relansate pornind de la interese comune si de la potentialul de colaborare, inclusiv in domeniul economic.
De asemenea, noul guvern va "fructifica" economic relatiile politice de parteneriat cu China, iar investitiile chineze in infrastructura vor fi stimulate. Aceasta observatie a mai fost facuta si in trecut pe considerentul ca piata UE nu va mai fi suficienta pentru expansiunea economica a Romaniei.
Programul de guvernare face referire la o noua axa - Bucuresti - Moscova - Beijing. La inceputul mandatului sau, presedintele Traian Basescu si-a fixat drept tinta crearea unei axe Bucuresti-Londra-Washington.
La capitolul justitie, lupta impotriva coruptiei este considerata prioritatea 0.
In ceea ce priveste reformarea justitiei, reprezentantii noului guvern, format din doua partide care au avut in trecut viziuni diametral opuse in privinta luptei impotriva coruptiei, spun acum ca vor lupta cu toate fortele impotriva acestui fenomen. Este viabil acest angajament? Renate Weber, europarlamentar liberal, este sceptica.
"Nu am mai avut un guvern asa de puternic de pe vremea lui Ceausescu, iar daca acest guvern va dori sa combata coruptia, nimeni nu ii va sta in cale", a spus Weber. In chestiuni sensibile, cum ar fi ridicarea imunitatii unui parlamentar, parlamentarii ar putea sa nu mai actioneze ordonat, cum isi doreste conducerea coalitiei, ci politic, avand in vedere trecutul, spune Weber.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO