Politică

In absenta lui Tanasescu, parlamentarii au devenit generosi

30.10.2003, 00:00 14



In absenta ministrului finantelor Mihai Tanasescu, aflat la Washington cu presedintele Ion Iliescu, parlamentarii au marit cu generozitate bugetele invatamantului, cercetarii, tineretului, bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si fondurile alocate SRI si Parchetului National Anticoruptie. Victoriile parlamentarilor ar putea fi insa efemere, intrucat ar putea fi respinse pe banda de fostul ministru al finantelor Florin Georgescu, presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, asa cum se intampla in fiecare an cu majoritatea propunerilor de suplimentare a bugetului.



Parlamentarii din Comisiile pentru Invatamantau decis, ieri suplimentarea cu 14.213,4 miliarde de lei a bugetului pe anul 2004 pentru invatamant, cercetare si tineret. Deputatii si senatorii au adoptat, in acest sens, doua amendamente, primul dintre acestea propunand o suplimentare cu 1.350 miliarde de lei a cheltuileilor de capital ale Ministerului Educatiei, Cercetarii siTineretului, bani destinati finalizarii celor 11 camine studentesti din programul special si continuarii celorlalte investitii din programele derulate. Sursa de finantare pentru aceasta suplimentare este creditele externe garantate de stat.



Parlamentarii din Comisiile pentru invatamant au mai decis, in afara de amendamentele adoptate pentru invatamant, cercetare si tineret, suplimentarea cu 27 miliarde de lei a bugetului alocat Academiei Romane, propunand ca acesti bani sa fie luati de la fondul de rezerva al Guvernului.



Comisiile juridice au decis ieri ca Procurorul general al Romaniei si procurorul general al PNA sa aiba la dispozitie, incepand cu 2004, un fond de cate 10 miliarde de lei fiecare destinat exclusiv organizarii de flagranturi. Cele 20 de miliarde alocate in acest scop regasindu-se in suma suplimentara ce ar urma sa se adauge bugetului pentru 2004 al Ministerului Public. Comisia parlamentara de control al SRI a propus, la solicitarea Serviciului Roman de Informatii, suplimentarea bugetului SRI pe 2004 cu 950 de miliarde de lei, proveniti din diminuarea cheltuielilor pentru dobanzile aferente datoriei publice.



Bugetul asigurarilor pentru somaj va creste, anul viitor, cu aproape 7%, in conditiile in care contributia angajatorilor va fi diminuata cu 5%, de la 1 ianuarie 2004, a declarat, ieri, Ioan Cindrea, presedintele Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca. Potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale, aflat in dezbatere in Parlament, veniturile la bugetul asigurarilor de somaj de anul viitor vor fi, potrivit estimarilor, in valoare de 19.239 de miliarde de lei - fata de 18.080 de miliarde de lei, cat au fost in 2003.



La comisiile de agricultura, spiritele au fost incinse. Deputatii si senatorii PNL, PD si PRM din Comisiile parlamentare de Agricultura s-au retras, ieri, de la dezbaterile aupra proiectului de buget pe 2004, nemultumiti de absenta ministrului Agriculturii Ilie Sarbu. Potrivit presedintilor Comisiilor de Agricultura, ministrul a informat ca nu poate sa participe la discutiile din comisii pe marginea bugetului deoarece este ocupat cu doua delegatii straine, una italiana si una irlandeza, aflate in vizita in Romania. In locul ministrului, la dezbateri a fost prezent secretarul de stat Petre Daia. PNL si PD au cerut, din acest motiv, demisia ministrului agriculturii. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO