Politică

Iliescu spune ca nu el ii da gradul inapoi lui Pacepa

05.05.2004, 00:00 19



Presedintele Iliescu declara ca restituirea titlului de general lui Mihai pacdepa probabil va avea loc. In acelasi timp insa, presedintele Iliescu sustine ca nu intra in atributia sa sa repare moralmente decizia statului comunist pe vremea lui Ceausescu, atunci cand fostului sef al spionajului romanesc, la momentul defectarii in Occident, i-a retras gradul si i-a confiscat averea.



Cu doar doua luni in urma, Iliescu declara ca lui Pacepa ii poate restitui gradul de general numai cine i l-a confiscat. Declaratia a fost nterpretata ca fiind un refuz din partea actualului sef al statului, care a si fost suspectat ca ar fi tributar unei mentalitati revolute, anume ca l-ar privi inca pe Pacepa ca pe un tradator. Cu atat mai mult cu cat unul dintre apropiatii sai, pe-atunci sef al administratiei de la Cotroceni, Ioan Talpes, spunea ca atata timp cat el insusi este general, restituirea gradului catre fostul sef al spionajului ceusist nu poate avea loc.



Ion Iliescu pare sa continue sa aiba retinei in acest caz, cata vreme ieri a declarat ca nu seful statului are atributia de a face reparatia morala in cazul Pacepa. El a adaugat insa ca a vorbit cu cei in cauza, cu "avenitii", cum i-a numit, sa aplice hotararile instantelor.



De fapt, Pacepa a fost reabilitat pe vremea administratiei Constantinescu. La cererea lui Pacepa, instanta a decis ca odata cu abrogarea pedepsei la moarte (pe care i-a atribuit-o statul ceausist), Pacepa sa fie reabilitat. Pacepa si-a cerut inapoi si gradul de general, si despagubiri actualizate pentru bunurile confiscate la vremea la care fusese condamnat, chestiuni pe cre instanta le-a acceptat.



In Romania, gradele militare se acorda prin ordine speciale semnate de seful statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO