Politică

Iliescu se teme ca PSD "sa nu-si piarda capul, sa nu se umfle in pene"

06.12.2002, 00:00 9

Presedintele Ion Iliescu a declarat, ieri, in emisiunea "Sfertul academic" transmisa de RRA, ca se teme ca PSD "sa nu-si piarda capul, sa nu se umfle in pene", pentru ca lacomia nu ramane nesanctionata de viata si de societate.
"Eu mai ales ma tem de soarta PSD-ului ca sa nu-si piarda capul, sa nu se umfle in pene.  Avem multe semnale de la asemenea lideri, care se considera asezati pe vecie in fotoliile puterii si isi permit si lucruri inadmisibile pentru oameni. Deci, sa nu-si piarda capul, sa nu-si piarda decenta, sa nu-si piarda trasaturile specifice unui om care slujeste o idee, care slujeste o tara, care slujeste un popor", a afirmat presedintele Iliescu.
Seful statului a precizat ca trebuie mentinut "controlul social" asupra liderilor politici, pentru ca acestia "sa nu-si piarda simtul masurii, sa nu-si piarda decenta, sa stie ca ei sunt functionari, sunt slujbasi in serviciul natiunii, in serviciul oamenilor si sa se stie ca sunt servitorii oamenilor, servitorii cetatenilor si nu viceversa".
Seful statului a adaugat ca aceasta "filosofie" trebuie "inoculata" tuturor functionarilor.
"Tendinta unora de a folosi anumite pozitii in structuri ale puterii, in structuri ale administratiei, pentru propria propasire, pentru propria inavutire, lacomia unora este pagubitoare si nu ramane nesanctionata de viata, de societate, mai ales intr-un sistem electoral democratic", a subliniat Ion Iliescu.
Presedintele a declarat ca aceste lucruri il "ingrijoreaza" mai mult decat soarta partidelor din opozitie care, pana la urma, isi vor regasi izvoarele necesare propriei consolidari, pentru a juca "rolul necesar pe care trebuie sa-l aiba opozitia: sa fie un critic permanent al puterii, sa-i ajute pe cei de la putere sa nu isi piarda simtul masurii".
"Este una din insatisfactiile mele ca ceea ce mi-am dorit inca din 1990, cand m-am despartit de FSN si cand am spus ca un partid la putere trebuie sa fie un partid al incoruptibililor, si am reluat aceasta tema si cand m-am despartit de PDSR. Din pacate, am si motive multiple de insatisfactii din acest punct de vedere", a mai spus Iliescu.
Seful statului a aratat ca este necesar ca in plan politic sa existe o pozitie vehementa, clara impotriva coruptiei, ca si preocuparea de a ataca radacinile acestui fenomen, cauzele care il genereaza.
El a apreciat ca partidele politice trebuie sa-si faca "un crez" din lupta impotriva coruptiei, mai ales in ceea ce priveste pozitia etica a omului politic in societatea romaneasca. Iliescu a pledat si pentru perfectionarea mijloacelor legislative si institutionale in domeniu.
Ion Iliescu a mentionat ca un pas important in acest sens este infiintarea Parchetului National Anticoruptie (PNA). "Era mai simplu pe vremea lui Vlad tepes, de aceea lumea il evoca cu atata interes, pentru ca era un despot care taia capete fara sa-si faca probleme nici de principii juridice, nici de drepturi ale omului, nici de nimic, pur si simplu. Si teama era cea care ferea bostanaria de hoti", a mai spus seful statului.
Presedintele a anuntat ca va exprima "pozitii din ce in ce mai dure impotriva coruptiei, actelor de coruptie si tendintelor de imbogatire ale unora".

PSD pune paradoxul pe seama perceptiei populatiei
Secretarul general al PSD Cozmin Gusa a apreciat, ieri, ca datele sondajul CURS potrivit carora 33% dintre cetateni considera ca in PSD sunt cei mai multi corupti, se explica prin faptul ca populatia percepe fenomenul coruptiei ca fiind legat doar de Putere. Potrivit lui Gusa, "indiferent cine ar fi la putere: PNtCD, PD, PNL sau PRM, ar colecta un procent asemanator in privinta coruptilor, deoarece perceptia publica este ca coruptia este legata doar de Putere". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO