Politică

Iliescu nu sta pe ganduri; candideaza pe listele PSD, in protestele Aliantei D.A.

02.09.2004, 00:00 12

PSD si Alianta PNL-PD au avut ieri o noua confruntare in Parlament, in timpul dezbaterilor la legea alegerilor parlamentare, a carei miza este gasirea argumentelor juridice menite sa permita presedintelui in exercitiu al Romaniei sa candideze la alegerile parlamentare.
Surprinzatoare a fost pozitia parlamentarilor PRM. Desi anterior acest partid a aratat ca are obiectii fata de legea electorala, ieri s-a alaturat neconditionat PSD, anuntand ca va vota actul normativ. Tot ieri, presedintele Ion Iliescu a raspuns, prin scrisoare publica, invitatiei PSD de a candida pentru un mandat parlamentar, ca independent, pe listele acestui partid si ca va reveni la conducerea formatiunii dupa incheierea mandatului de la Cotroceni.
PNL si PD au contestat legea, aratand ca prin noile prevederi introduse in textul legislativ "PSD incearca sa fraudeze legal" scrutinul parlamentar si prezidential din toamna. Cel mai disputat a fost articolul ce va permite sefului statului ca in ultimele trei luni ale mandatului sa candideze pe listele parlamentare ale unei formatiuni politice. In cazul scrutinului din toamna, Ion Iliescu si PSD.
In numele Aliantei D.A. PNL-PD, deputatul Ioan Onisei a acuzat partidul de guvernamant ca "isi bate joc de prevederile constitutionale si trimite in derizoriu institutia prezidentiala". El a facut trimitere la faptul ca seful statului, care potrivit Constitutiei este neutru politic, ar putea, in virtutea acestei legi, ca in campania electorala sa pledeze in favoarea unui anumit partid. In opiniile anterioare, Alianta D.A. a spus ca ar fi de acord cu candidatura lui Iliescu si participarea sa la campania electorala a PSD doar in situatia in care acesta va renunta, in ultimele luni, la mandatul de la Cotroceni. O alta varianta acceptata de cele doua formatiuni de opozitie este ca seful statului sa poata candida si in acelasi timp sa-si duca la capat mandatul, dar sa nu pledeze in campanie cauza PSD.
Nici una dintre aceste propuneri nu a fost acceptata de partidul de guvernamant. In schimb, PSD, prin deputatul Viorel Hrebenciuc, a acuzat parlamentarii Aliantei PNL-PD de neseriozitate: "Tin la seriozitatea in politica. La negocierile din vara toate partidele au fost de acord cu candidatura domnului Iliescu. Acum discutam de parca atunci n-am fi cazut de acord. Inchei prin a va ruga sa va pastrati cuvantul, daca nu, asta-i viata". In plus, Hrebenciuc le-a cerut parlamentarilor opozitiei sa nu mai faca trimitere la intentiile de fraudare a alegerilor intrucat, spune el, sunt "cvasiinexistente".
Liberalii si democratii au avut si o serie de obiectii legate de prevederile legislative ce se refera la organizarea si numararea voturilor. De pilda, Ion Onisei a pus problema voturilor romanilor care traiesc si muncesc in strainatate. El spune ca absenta unor prevederi face posibila fraudarea acestor voturi: "cine va sti cati romani au votat cu adevarat?" intreaba Onisei. Solutia, in opinia lui Onisei, ar fi monitorizarea alegerilor organizate la ambasadele si consulatele din strainatate de catre reprezentanti ai partidelor politice, nu numai de diplomatii Ministerului Afacerilor Externe. PSD nu s-a opus acestei propuneri. Viorel Hrebenciuc a spus insa ca partidele parlamentare pot trimite observatori la sectiile de votare din strainatate dar pe banii lor, nu sustinuti cu fonduri bugetare.
O alta observatie a PNL si PD i-a vizat pe prefecti si subprefecti. Alianta D.A. considera ca reprezentantii Guvernului in teritoriu nu ar trebui sa se implice in campania electorala. In cazul in care PSD nu va accepta sa modifice legea alegerilor parlamentare, astfel incat sa tina cont de propunerile liberalilor si democratilor, Alianta D.A. a anuntat ieri ca va boicota votul final si va contesta legea la Curtea Constitutionala. Insa, in ciuda acestui boicot, partidul de guvernamant nu va avea dificultati in a promova aceasta lege. Pe langa sprijinul UDMR, traditional in Parlament in actuala legislatura, PSD are acum si sustinerea PRM. Acest partid pare sa-si fi schimbat atitudinea dupa alegerile locale. A adoptat un comportament politic prin care tatoneaza si isi arata disponibilitatea unei relatii, eventual post electorale, cu PSD.
Un reprezentant al UDMR, Zsolt Szilagy, chiar a spus ca ar fi vorba despre o alianta intre cele doua formatiuni pentru votarea acestei legi.
Dezbaterea legii electorale a fost intrerupta insa. Teoretic, din motive procedurale, practic, din interes politic. Mai exact, din cauza numarului mic de deputati ai puterii, risca sa fie adoptat un amendament care ar fi deschis posibilitatea Uniunii Nationale a Maghiarilor - formatiune condurenta UDMR - sa candideze la alegerile parlamentare. In acest moment, Valer Dorneanu, presedintele Camerei Deputatilor a intrerupt sedinta, invocand lipsa de cvorum, fapt ce a provocat alte proteste ale partidelor de opozitie. Dezbaterile asupra acestei legi vor fi reluate luni.



Participarea mea este constitutionala
Presedintele Ion Iliescu a raspuns ieri PSD, in termeni neechivoci, ca accepta sa candideze pentru Senat pe listele acestui partid si ca va reveni la conducerea partidului la sfarsitul mandatului de sef al statului. Raspunsul a fost in termeni elogiosi la adresa PSD. "Raspund, asadar, afirmativ scrisorilor pe care mi le-ati adresat, din convingerea ca noi, oamenii politici, avem o datorie fata de viitorul Romaniei: aceea de actiona astfel incat sa raspundem permanent interesului national, sa construim impreuna binele public si o viata mai buna pentru toti romanii. Acesta a fost angajamentul meu de viata, un act de constiinta, de la care nu voi abdica niciodata".
Iliescu intervine de partea PSD si in disputa legata de constitutionalitatea participarii sale la alegeri. Tine sa-i asigure pe membrii si simpatizantii PSD ca participarea la alegerile parlamentare este "constitutionala si legala" si nu-l va impiedica sa duca la capat mandatul prezidential. Presedintele Romaniei a mai spus ca este "bucuros" ca PSD a inteles mesajul dat de electorat la alegerile locale, remarcand "restructurarea" partidului de guvernamant si proiectele sale politice "realiste, in concordanta cu exigentele integrarii europene si euro-atlantice". mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO