Politică

Iliescu: Nu eu i-am cerut demisia lui Nastase, el a vrut sa demisioneze, dar l-am oprit

23.05.2005, 19:20 16

Adrian Nastase neaga faptul ca, dupa alegerile locale din vara trecuta, Ion Iliescu i-ar fi cerut demisia. La råndul sau, Iliescu spune ca Nastase ar fi vrut sa demisioneze, lucru pe care fostul prim-ministru il admite.

In doua interventii diferite, Nastase si Iliescu au o pozitie aproape comuna fata de afirmatiile deputatului PSD Alin Teodorescu care a declarat, saptamåna trecuta, ca fostul sef al statului i-ar fi cerut premierului de atunci sa demisioneze.

Exista si nuante in declaratiile lui Iliescu si Nastase. Iliescu spune ca Nastase a evocat, vara trecuta, a??posibila sa demisie din fruntea partidului, printre alte ipoteze privitoare la relansarea PSDa??. Nastase afirma ca a??aveam dubii privind continuarea activitatii ca prim-ministrua??.

Intr-un interviu pentru Radio Mix, fostul sef al cancelariei primului-ministru, Alin Teodorescu, a declarat ca, in vara trecuta, mai precis pe 12 iunie, Ion Iliescu i-a cerut demisia lui Adrian Nastase (Teodorescu nu a precizat din ce functie), iar printre scenariile luate in calcul de premier si apropiatii sai s-a aflat aceea ca a??Nastase si echipa lui sa se retraga de la guvernarea??. O alta ipoteza a fost, potrivit lui Teodorescu, a??sa mergem in campanie impotriva lui Iliescu, adica sa nu-l pui pe lista, sa nu-l faci senator, sa spui ca nu este constitutional ca presedintele in exercitiu sa intre intr-o campanie electorala si, deci, sa declari razboi pur si simplua??.

Iliescu afirma ca nu i-a cerut demisia lui Nastase si spune ca aude pentru prima data de ipoteza ca Nastase si echipa sa sa fi incercat sa mearga, in alegeri, impotriva sa.

Iliescu a reactionat intr-un drept la replica adresat Radio Mix, iar Nastase intr-un interviu acordat agentiei de presa Mediafax.

Nastase afirma ca Teodorescu a??a pierdut o buna oportunitatea?? de a tacea: a??Presedintele nu mi-a cerut niciodata sa-mi dau demisiaa??.

Contactat de ZF, Teodorescu a declarat ieri ca nu retracteaza nimic din cele spuse in interviul acordat Radio Mix dar si ca a??tot ce aveam de spus am spus in interviu (la Radio Mix - n.n.). Nastase spune ca au existat, intr-adevar, framåntari in partid dupa pierderea alegerilor locale si au existat mai multe ipoteze de relansare, intre care o restructurare masiva a guvernului si chiar demisia sa. S-a ales solutia restructurarii partidului. a??Am optat pentru o restructurare, dar la nivelul partidului, si care s-a concretizat in acele alegeri interne ce au insemnat, de fapt, inceputul unei noi etape de reforme profunde in PSD.a?? Nastase neaga faptul ca alegerile interne ar fi fost a??lucratea??, cum spune Teodorescu: a??Nu cred ca a existat o influenta masiva a centrului in rezultatele alegerilor internea??.

De asemenea, Adrian Nastase infirma ca la Congresul din aprilie ar fi existat un complot impotriva lui Iliescu. a??Categoric nu. Si nu a fost nici macar un vot impotriva lui Ion Iliescu. A fost un vot atipica??, spune Nastase. Ipoteza unui vot nedemocratic, la Congres, a fost lansata tocmai de Ion Iliescu, dupa pierderea sefiei PSD.



Fostul presedinte, tot in spital

Externarea senatoruluI Ion Iliescu a fost amånata cu cåteva zile dupa ce, la sfårsitul saptamånii, inainte sa-si pregateasca bagajul pentru a parasi spitalul, a acuzat o durere in piept, fara ca investigatiile medicale sa indice vreo modificare alarmanta la inima. a??Såmbata dimineata, la ora 8.00, senatorul Ion Iliescu a avut un episod de durere anginoasa, desi electrocardiograma nu a indicat modificari. Comisia medicala a hotaråt prelungirea cu cåteva zile a spitalizarii fostului presedinte al Romåniei, pentru a vedea daca durerea din piept revinea??, a anuntat Sorin Oprescu, directorul general al Spitalului Elias din Bucuresti. In ultimele zile, fostul sef al statului a avut mai multe conversatii telefonice si a primit peste 500 de scrisori de la oameni obisnuiti. Ion Iliescu a urmarit cu interes relatarile din presa cu privire la evolutia starii lui de sanatate, multe din aceste informatii fiind premiere chiar si pentru senator sau corpul medical. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO