Politică

Iliescu il apara in continuare pe Beuran, chiar si dupa dovedirea plagiatului

24.09.2003, 00:00 15



Presedintele Ion Iliescu a continuat ieri sa-l sustina pe ministrul sanatatii Mircea Beuran - care este in acelasi timp si medicul sau personal - in conditiile in care o comisie independenta, numita de conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti, a stabilit ca Beuran a plagiat primul volum (dintr-o suita de ghiduri medicale) dupa o lucrare de specialitate in limba engleza. PSD refuza sa se pronunte, desi Mircea Beuran este membru al acestui partid. Acuzat de plagiat, ministrul sanatatii risca sa-si piarda titlul de conferentiar universitar. Mircea Beuran nu a facut nici un comentariu, pana la inchiderea editiei.





Iliescu: Beuran si Puwak, doi corecti



Aflat la Strasbourg, pentru a se adresa pentru prima data Parlamentului European, presedintele Ion Iliescu si-a reafirmat, ieri, increderea in corectitudinea ministrilor Hildegard Puwak si Mircea Beuran, dar nu a exclus posibilitatea ca acestia sa fi facut unele greseli.



"Poate ca au si gresit in anumite chestiuni. Puwak si Beuran nu sunt ei coruptii din Romania", a afirmat presedintele Iliescu, conform Mediafax.



Potrivit sefului statului, Hildegard Puwak nu este un functionar corupt, ci, dimpotriva, unul corect, si a reafirmat ca are incredere in corectitudinea ministrului Integrarii Europene.



Intrebat cum comenteaza implicarea membrilor familiei ministrului Hildegard Puwak in derularea unor fonduri europene, Ion Iliescu a raspuns: "Posibil ca pe undeva au gresit. Nu stiu, sa vedem ce, dar in ceea ce o priveste eu am toata increderea in corectitudinea si decenta doameni Puwak".



"Presa vrea uneori sange cu tot dinadinsul si imi pare rau ca s-a declansat aceasta campanie impotriva a doi oameni care sunt dintre cei mai corecti", a mai spus presedintele Iliescu.



Intrebat cine sunt coruptii din Romania, seful statului a afirmat: "Eu cred ca sunt zeci si sute implicati".





PSD tace



Dupa ce timp de cateva saptamani, in care cazul Beuran a fost in atentia publica, liderii PSD l-au sustinut neconditionat pe ministrul sanatatii, ieri, liderii partidului au evitat sa comenteze.



"Sunt intr-o vizita in Germania. Nu stiu despre ce concluzie a Comisiei medicale vorbiti. Ceea ce ma framanta pe mine este de ce atunci cand un om ajunge sa ia anumite decizii descoperim o cauza de acum opt ani", ne-a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz.



Un alt lider, Alexandru Athanasiu, presedinte al Consiliului National, a vorbit ieri despre sistemul de invatamant, locurile din camine, dar a refuzat sa se pronunte in privinta cazului Beuran.



Inainte de a se pronunta comisia medicala, presedintele si premierul l-au sustinut constant pe Mircea Beuran. "Este o campanie marsana", dusa de catre oameni deranjati de masurile luate de ministrul sanatatii pentru a dezvalui ilegalitatile din sistemul de sanatate, spunea Ion Iliescu. Premierul impartasea aceeasi opinie: Mircea Beuran a deranjat interesele directorilor de spitale si ale persoanelor care intermediaza vanzarea de medicamente, acesta fiind probabil unul din motivele atacurilor indreptate impotriva sa.





Beuran si-ar putea pierde titlul



Secretarul stiintific al Comisiei de ancheta a Universitatii de Medicina si Farmacie, profesorul Leon Zagrean, a declarat, la BBC, ca Mircea Beuran risca sa-si piarda, din aceasta cauza, titlul de conferentiar universitar. Potrivit lui Zagrean, Beuran a obtinut acest titlu si ca urmare a publicarii seriei de ghiduri medicale, din care face parte volumul incriminat. Comisia medicala a ajuns la concluzia ca volumul "Ghidul medicului de garda" a fost copiat dupa varianta originala americana aparuta la editura Saunders din Philadelphia, fara a exista vreo mentiune in acest sens. "In versiunea romaneasca, lipsesc doar titlul si autorii volumului in limba engleza. In concluzie, volumul analizat reprezinta un plagiat", a precizat, luni seara, comisia medicala. Comisia de ancheta va analiza in continuare alte doua volume despre care exista suspiciuni ca ar fi fost copiate dupa o serie de carti de medicina aparute in Franta.





Lipseste reclamatia



Pana in prezent, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) nu a primit nici o reclamatie din partea titularului de drepturi in cazul plagiatului constata in cazul Beuran, a spus ieri, citat de Mediafax, directorul general adjunct al Oficiului, Eugen Vasiliu. Or, in absenta unei astfel de plangeri, ORDA nu poate incepe cercetarile sau lua masuri.



Pe de alta parte, PD a sesizat recent Procurorul general al Romaniei pentru a cerceta daca Mircea Beuran se face vinovat de incalcarea Legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Daca Procurorul va stabili ca Mircea Beuran a incalcat legea, ministrul va raspunde in fata Justitiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO