Politică

Iliescu a pus punct mandatului facandu-si mea culpa pentru gratierea lui Cozma

21.12.2004, 00:00 32

In ultima zi de mandat prezidential, Ion Iliescu si-a facut mea culpa pentru gratierea lui Miron Cozma intr-un discurs care s-a dorit a fi bilantul ultimilor patru ani petrecuti la Cotroceni. Insotit de consilierii sai apropiati, cel care ieri era inca seful statului a punctat realizarile si slabiciunile ultimului mandat prezidential, apreciate astfel din punctul sau de vedere.
Despre gratierea lui Miron Cozma, Ion Iliescu a vorbit ca despre "ceea ce s-a intamplat, din pacate, in ultimele zile de mandat". Nu a pronuntat cuvantul gratiere sau numele lui Miron Cozma. S-a justificat insa pentru decizia luata: "Sunt si eu om si bineinteles ca si gresesc. Iar seful statului se afla permanent sub presiunea multor factori, conjuncturi, influente, ceea ce poate facilita comiterea unor erori sau luarea unor decizii cu efecte perverse, negative, chiar atunci cand actionezi cu bune intentii si de buna credinta, ceea ce s-a intamplat, din pacate, in ultimele zile de mandat. Mi-am asumat raspunderea faptelor mele pentru ca nu sunt omul care sa se eschiveze de raspundere sau sa caute "acari Pauni". Sper ca noul sef al statului sa aiba mai mult succes in evitarea unor situatii similare".
Ion Iliescu l-a asigurat pe succesorul sau, Traian Basescu, de intregul sau sprijin in proiectele care servesc cauza Romaniei. "Sunt alaturi de domnia sa in eforturile de intarire a institutiilor statului si de combatere a coruptiei, cata vreme ele vor ramane strict in cadrul Constitutiei si legilor statului si nu se vor transforma intr-o vendeta politica", a declarat presedintele in exercitiu.
Aceasta a fost, de altfel, singura referire facuta ieri de Ion Iliescu cu privire la planurile sale politice de viitor. Ion Iliescu nu a facut nici o trimitere la revenirea sa in conducerea PSD, privita de catre unii membri ai partidului cu multa retinere dupa ce presedintele a semnat decretul de gratiere a lui Miron Cozma. Inaintea acestui episod insa, Ion Iliescu spunea ca se va implica in politica si dupa incheierea carierei prezidentiale.
Spre deosebire de zilele precedente cand se pronunta punctual in privinta formarii viitorului guvern, ieri, Ion Iliescu a facut aprecieri la modul general. Iliescu a spus ca Romania va trebui sa se pregateasca in urmatorii doi ani pentru a se integra in UE in 2007 si din acest motiv "se impune depasirea orgoliilor si confruntarilor politice" pentru gasirea unei formule politice de constituire a unei majoritati parlamentare care sa ofere stabilitate pe termen lung guvernarii. Nu a pronuntat insa numele nici unei formatiuni politice in jurul careia sa se formeze majoritatea parlamentara.
La final de mandat, Ion Iliescu a mentionat drept "cele mai mari realizari" ale mandatului sau revenirea la democratie, intrarea in NATO si finalizarea negocierilor de aderare la UE, libera circulatie in spatiul Schengen si proiectul "Strategia de dezvoltare durabila a Romaniei - Romania 2025", asupra caruia presedintele si-a pus amprenta. Continuarea si finalizarea Strategiei Romania 2025 este testamentul politic pe care Ion Iliescu l-a lasat "celor care urmeaza la conducerea Romaniei".
Ion Iliescu a amintit in discursul sau de despartire de Palatul Cotroceni "gesturile reparatorii" pe care le-a facut fata de Regele Mihai - caruia i s-a adresat Majestatea Sa Regele Mihai - si fata de romanii din afara granitelor. A amintit, de asemenea, ca pe un gest reparatoriu fata de trecutul istoric instituirea unei zile a Holocaustului.
Intre "slabiciunile importante ale Romaniei", Ion Iliescu a mentionat capacitatea administrativa a statului la nivelul institutiilor centrale si locale, justitia, coruptia si saracia.
In ultima aparitie publica in calitate de sef al statului, Ion Iliescu parea abatut, nu a zambit si a vorbit pe un ton retinut. A multumit presei pentru colaborare dar a refuzat sa raspunda intrebarilor jurnalistilor desi, probabil, raspunsurile ar fi putut clarifica multe dintre intrebarile care s-au pus in ultimele zile. Ion Iliescu a considerat ca "nu e momentul acum" sa raspunda la intrebari. A fluturat din mana spunand "la revedere" jurnalistilor.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO