Politică

Iliescu a confundat Congresul PSD cu plenara PCR si risca sa piarda din simpatizanti

22.04.2005, 21:26 96

"Dau cuvantul, la primul punct pe ordinea de zi, tovarasului Adrian Nastase." In sala rumoare si rasete nestapanite. Cei aproximativ 2.000 de delegati prezenti la Congresul PSD erau in confuzie; nu stiau ce a facut posibila gafa lui Ion Iliescu din debutul reuniunii: tensiunea momentului sau senzatia ca pierde teren.

Ceea ce parea un incident de moment avea sa aiba consecinte neasteptate. A fost un argument in plus care a alimentat presiunile in surdina facute pe holuri de delegati, simpli membri sau nume emblematice in PSD, pentru scoaterea din cursa pentru presedintia partidului a lui Ion Iliescu. Grupuri, grupuri s-au format pe holurile Salii Palatului - unde a avut loc Congresul. In sala Adrian Nastase vorbea despre nevoia de unitate a partidului si avertiza asupra riscurilor ruperii PSD, amintind de situatiile din 1992 si 1997. In afara salii, sustinatori ai lui Mircea Geoana si Serban Nicolae, ambii contracandidati ai lui Ion Iliescu la prima functie in PSD, faceau lobby intens favoritilor si vorbeau despre ipoteza retragerii din cursa a fostului sef al statului. Erau acostati in discutii si cunoscuti si anonimi, membri de la baza partidului care-si intalnesc liderii la Congres ori in campaniile electorale. Se comensurau sansele fiecarui candidat si se calculau cati delegati mai pot fi convinsi pana la ora votului - anuntata pentru seara tarziu - ca partidul trebuie sa incheie epoca Iliescu.

Erau vehiculate mai multe informatii. Membrii Grupului de la Cluj sustineau deschis varianta Mircea Geoana. Respingeau argumentele celor care priveau cu neincredere candidatura la varful PSD a fostului ministru de externe, aratand ca lipsa de vechime in partide si absenta muncii politice pot fi compensate cu credibilitatea. De asemenea, intre membri ai acestui grup de influenta, circulau unele informatii, potrivit carora doi dintre fidelii fostului sef al statului, Miron Mitrea si Sorin Oprescu, s-ar fi repliat de partea lui Mircea Geoana. Atat Mitrea, care aspira la functia de secretar general, cat si Oprescu, contracandidat al lui Adrian Nastase la functia de presedinte executiv, aveau, la randul lor, nevoie de sprijin.

Oponenti ai ideii alegerii lui Mircea Geoana pledau in favoarea unei alte variante. Directionarea cat mai multor voturi spre Serban Nicolae, caruia Ion Iliescu i-a deschis cales spre cariera politica promovandu-l consilier de stat si, ulterior, ministru pentru relatia cu Parlamentul. Ei apreciau ca si in situatia in care va fi ales presedinte acelasi Ion Iliescu cel putin sa-i fie subrezita alegerea la varful partidului si sa transmita mesajul ca are opozitie in partid.

Rezultatul acestor negocieri si sustinerea de care se bucura fiecare dintre candidati va fi aflata ulterior inchiderii editiei. Insa este pentru prima data cand exista o asemenea framantare in partid si se contureaza un curent de opinie semnificativ impotriva revenirii lui Ion Iliescu la conducerea PSD.

Mai tarziu, senatorul Corina Cretu - fost consilier prezidential - avea sa raspunda opozantilor lui Iliescu : "Popularitatea nu se poate nici negocia, nici cumpara".



Iliescu: "Sunt un factor de coagulare in partid"

Cu jumatate de sala goala, Ion Iliescu si-a justificat candidatura la prima pozitie in partid aratand ca el este un factor de coagulare in partid. A respins astfel ceea ce nici unul dintre opozantii sai care vorbeau pe holuri despre retragerea din cursa pentru presedintia partidului nu i-a cerut in mod public. Cel putin pana la inchiderea editiei.

"M-am intors in partid (...) pentru ca am considerat ca am o datorie morala fata de partidul al carui membru fondator am fost, dar si fata de cetatenii care isi pun sperante in relansarea PSD, ca partid social-democrat modern, ancorat in realitatile tarii", a spus Iliescu.

In opinia sa, in momentul de fata, mai mult ca oricand, partidul are nevoie de o conducere "puternica, eficienta, credibila si cu autoritate morala". "Am convingerea ca pot fi un factor de coagulare in partid, asa cum cred ca am indreptatirea si autoritatea sa cer moralitate in viata si in actiunile politice tuturor membrilor partidului, indiferent de pozitia pe care o ocupa in structurile sale de conducere", a continuat el. A justificat apoi ca si-a depus candidatura pentru conducerea partidului tocmai din dorinta de a contribui la procesul de reformare interna, de modernizare a discursului si a proiectului politic al PSD.

"Cred ca am si forta si determinarea de a contribui la acest proces, cu atat mai mult cu cat acesta va fi o opera colectiva", a adaugat Iliescu.



Nastase se justifica

Timp de aproximativ o ora, actualul presedinte al PSD, Adrian Nastase, a prezentat, in fata bazei partidului un bilant al realizarilor si al esecurilor mandatului sau de lider al partidului si sef al executivului.

Daca in ceea ce priveste mandatul de la Palatul Victoria Nastase nu si-a facut reprosuri, in ceea ce priveste activitatea de partid el a recunoscut existenta mai multor esecuri.

Un punct slab al PSD, afirma Nastase, este imaginea oferita, cea a unui partid macinat de conflicte intre grupurile de interese care sa-i antreneze pe cei doi lideri: Iliescu si Nastase.

"Am oferit la centru imaginea unui partid divizat, ros de ambitii personale", a spus liderul PSD. Ulterior, a explicat ca nu a intrat in competitie impotriva lui Ion Iliescu la presedintia partidului pentru a nu alimenta "lupta intre taberele din partid".

Nastase afirma ca a ales unitatea PSD, in schimbul concurentei impotriva lui Ion Iliescu la varful PSD.

Nastase a justificat, de asemenea, lipsa unei reforme reale la nivelul PSD. El a spus ca incercarea de izolare a unor lideri locali ai partidului, asupra carora planau acuzatii de coruptie, a provocat tensiuni in partid si presiuni pentru luarea unor decizii cu jumatati de masura. Liderul PSD face trimitere la indepartarea unor lideri locali precum Marian Oprisan, Ioan Rus de la Alba, Gavril Marza, Radu Mazare.

"Cred ca am inceput reformarea partidului prea tarziu, am sovait in aplicarea masurilor necesare, n-am amendat niste decizii contradictorii, rezultatele alegerilor preliminare contrazicand, in unele cazuri flagrant, vointa sutelor de mii de membri ai partidului, pentru a da satisfactie unor grupuri de putere sau de interese din partid", a explicat Nastase.

El a identificat drept una dintre cauzele esecului electoral al PSD sovaielile de care partidul a dat dovada in masurile luate pentru eliminarea coruptiei din partid si a practicilor abuzive ale unora dintre lideri.

In calitatea sa de presedinte al partidului si de initiator al acestei reforme, Adrian Nastase si-a asumat, in fata delegatilor prezenti la Congres, intreaga responsabilitate "atat pentru succesul partial al reformei, cat si pentru sovaielile si esecurile impartiale". Dupa un discurs aspru, in care s-a delimitat de conflictele dintre grupurile de influenta si de membrii partidului suspectati de coruptie, liderul PSD a facut apel la unitatea partidului: "Nu dorim sa transformam tensiunile in conflicte, nici sa repetam experientele negative din 1992 sau 1997", le-a spus presedintele PSD delegatilor prezenti la Congres.



Candidat la un pas de excluderea de pe lista

Candidatura lui Francisc Toba pentru postul de secretar general al PSD a generat discutii aprinse intre delegati, dupa ce Dan Ioan Popescu a cerut excluderea acestuia de pe lista de candidati, pe motiv ca nu a avut activitate la organizatia de Bucuresti, din care face parte.

Dupa anuntul presedintelui PSD Bucuresti, Iliescu l-a invitat la microfon pe Francisc Toba, insa acesta nu se afla in sala. Plenul a votat excluderea de pe lista de candidati a lui Toba. Dupa cateva minute, Francisc Toba a aparut insa in sala si a luat cuvantul: "Pot sa va arat chitanta ca ieri mi-am platit cotizatia. Nu am putut s-o platesc pana acum, intrucat de o luna de zile nu am fost angajat cu carte de munca", a explicat el. Ion Iliescu, care a condus sedinta, a incercat sa calmeze situatia, supunand din nou la vot mentinerea lui Toba pe lista de candidati. Numarul celor care au votat pentru mentinere a fost relativ egal cu al celor care au optat pentru excluderea lui Toba. Candidatura lui Toba a fost acceptata.



Internationala Socialista il sustine pe Nastase

PSD trebuie sa continue pe drumul cel bun, sub conducerea lui Adrian Nastase, a afirmat presedintele Internationalei Socialiste, Antonio Guterres, in mesajul transmis participantilor la congresul PSD. Guterres nu a participat la congres intrucat a trebuit sa se deplaseze la New York, insa a transmis un mesaj video. "PSD a dovedit ca este un partid social-democrat modern si trebuie sa continue pe drumul cel bun, sub conducerea prietenului meu, Adrian Nastase, in drumul Romaniei spre aderarea la UE", a mentionat liderul Internationalei Socialiste.



Imaginea PSD de partid al coruptilor nu corespunde realitatii, sustin Iliescu si Nastase

In fata delegatilor de la baza partidului, Adrian Nastase si Ion Iliescu au avut mesaje convergente, desi existau asteptari ale unor discursuri din care sa transpara diferentele de opinii dintre cei doi lideri.

Deopotriva, au vorbit despre necesitatea credibilizarii partidului si au indemnat membrii de partid sa respinga cu fermitate atacurile venite din partea adversarilor politici si sa sanctioneze greselile puterii politice.

Adrian Nastase a cerut colegilor de partid "sa iasa la bataie" si sa nu mai accepte crearea unei imagini de "partid de hoti" si de "partid de corupti". Nastase a recunoscut ca una dintre marile greseli ale guvernarii trecute a fost "linistea" cu care a acceptat calomniile venite dinspre opozitia politica sau din partea societatii civile.

"A facut cineva din PSD afaceri ilegale? Sa fie pedepsit! A sprijinit cineva din PSD afaceri ilegale, sa fie dovedit, condamnat si noi ii vom retrage sprijinul politic!", a afirmat Nastase, adaugand ca nu este corect ca in secolul XXI sa mai existe culpabilizare la modul general.

Ideea a fost continuata de Ion Iliescu. Lupta cea mai dificila a PSD va fi nu cea cu adversarii politici, ci aceea pentru refacerea increderii cetatenilor in capacitatea PSD de "a se debarasa" de oameni si de practici care i-au dat eticheta de partid al coruptilor, afirma fostul sef al statului. In opinia sa, aceasta imagine este "profund nedreapta", "nu corespunde realitatii" si aduce "o grava atingere demnitatii sutelor de mii de membri cinstiti" ai partidului, care au tot dreptul sa-si manifeste indignarea fata de "demersul politicianist", prin care adversarii politici condamna in bloc un partid si culpabilizeaza oamenii "la gramada".

Iliescu, ca fost sef al statului, si-a asumat implicarea insuficienta in lupta anticoruptie.

O solutie pe care PSD o are in vedere pentru credibilizarea partidului este cresterea rolului unei Comisii de Integritate Morala. Senatorul Cristian Diaconescu - candidat la presedintia Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala a PSD - afirma ca "viitoarea Comisie trebuie sa elimine raul si sa rezolve conflictele oricat de sus se manifesta in ierarhia partidului; sa aiba curajul si autoritatea morala pentru a-i apara pe ceilalti de campaniile murdare; sa aiba capacitatea de a lucra in echipa in logica si conform regulilor partidului". Aceasta comisie a functionat si in ultimul an fara insa a aduce un beneficiu de credibilitate PSD. Din contra, si-a dat girul pentru patrunderea pe listele electorale a unora dintre membrii controversati ai partidului.



Voce comuna in atacarea puterii

PArTi consistente din discursurile lor, Adrian Nastase si Ion Iliescu au atacat actuala putere politica acuzand-o de amatorism si inconsecventa. Ion Iliescu a aratat ca in conditiile in care la guvernare se afla o echipa lipsita de coerenta, "apararea democratiei devine o responsabilitate a PSD".

La randul sau, Adrian Nastase a acuzat actuala guvernare ca este "prizoniera unei ideologii primitive" si ca se "iroseste in batalii cu problemele trecutului" intrucat si-a propus drept prioritati promovarea legilor proprietatii si a legii lustratiei. "Acestea nu reprezinta prioritatile anului 2005", a sustinut Nastase.

mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO