Politică

Harris: Sperăm să rezolvăm în acest an problema întârzierilor la eliberarea documentelor

Autor: Liviu Dadacus

11.10.2012, 14:17 71

"Studenţii şi cetăţenii români din Marea Britanie sunt afectaţi de întârzierea documentelor şi noi conlucrăm cu autorităţile române pentru a face faţă acestor probleme", a spus Harris.

Întrebat cât de mari sunt aceste întârzieri, ambasadorul britanic a precizat: "Este o situaţie care afectează nu numai oamenii din România şi Bulgaria. Din păcate, avem o cerere peste aşteptări pentru documente legate de emigraţie şi înregistrare şi sperăm că putem să rezolvăm aceste probleme până la sfârşitul anului 2012".

El a admis, totodată, că există o "ţintă de serviciu" în ceea ce priveşte termenul de eliberare a acestor documente, care nu este, în acest moment, îndeplinită.

"E un fapt că avem o ţintă de serviciu. Din păcate, în situţia de azi, nu îndeplinim această ţintă", a spus Harris.

Agenţia britanică pentru Frontiere (UKBA) informează, la solicitarea MEDIAFAX, că încearcă să răspundă cât mai repede posibil solicitărilor primite în număr tot mai mare de la cetăţenii români şi alte categorii de imigranţi.

"Am primit un număr de solicitări mai mare decât ne aşteptam de la mai multe categorii de imigranţi. Facem transferuri de personal pentru a ne asigura că putem procesa toate solicitările cât mai repede posibil", se arată într-un răspuns transmis MEDIAFAX de UK Border Agency - UKBA, prin intermediul Ambasadei Marii Britanii de la Bucureşti, cu privire la numărul mare de studenţi şi muncitori români cărora li se întârzie foarte mult eliberarea certificatelor de înregistrare şi permiselor de muncă.

MAE român a precizat marţi, pentru MEDIAFAX, că studenţii români de la universităţile britanice aşteaptă şi nouă luni pentru eliberarea certificatelor de înregistrare de către autorităţile din Regatul Unit, deşi acestea ar trebui acordate imediat, dificultăţi întâmpinând şi muncitorii la eliberarea permiselor de muncă.

Situaţia a fost semnalată în mod repetat autorităţilor britanice de către Guvernul român, fiind sesizată şi Comisiei Europene.

Soluţionarea cererilor de către autoritatea britanică durează acum aproximativ nouă luni, în timp ce directiva 2004/38/CE prevede că certificatele de înregistrare ar trebui acordate imediat, subliniază MAE.

"Când solicitările sunt în regim de urgenţă, adresanţii pot folosi Birourile Public Enquiry de care dispunem, prin stabilirea unor programări prin intermediul Immigration Enquiry Bureau. Facem tot posibilul pentru a creşte numărul de programări disponibile", susţine UKBA.

De asemenea, Agenţia britanică arată că se asigură returnarea urgentă a documentelor când se solicită acest lucru de către adresanţi, însă în condiţiile în care sunt îndeplinite unele criterii publicate pe site-ul UKBA.

Potrivit MAE, studenţii români care au solicitat certificate de înregistrare de la UKBA întâmpină dificultăţi deosebite deoarece li se reţin şi documentele depuse în original, dar şi pentru că nu pot obţine joburi specifice.

"În luna iunie 2012 studenţii au primit oferte de stagii pe perioada vacanţei pe care însă nu le-au putut onora din cauza termenelor îndelungate de aşteptare pentru obţinerea certificatului de înregistrare", evidenţiază MAE.

Totodată, Ambasada României la Londra primeşte tot mai multe plângeri, peste 100 în septembrie, de la muncitorii români cărora li se întârzie eliberarea permisului de muncă de către UKBA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO