Politică

Gyorgy Frunda se retrage din Parlamentul European

Gyorgy Frunda se retrage din Parlamentul European

Dupa ce le-a gatit alegatorilor un gulas electoral, Frunda le-a servit apoi o demisie

03.12.2007, 20:03 32

UDMR a castigat doua locuri de europarlamentar, prin Frunda si S?gor Csaba, urmand ca prin demisia senatorului la Parlamentul European sa mearga urmatorul clasat pe lista Uniunii, Iuliu Winkler - ministrul comunicatiilor. Winkler a demisionat sambata din Guvern pentru a merge la Parlamentul European.
Practica retragerii de pe listele electorale nu este singulara in politica romaneasca. In 2000 Theodor Stolojan, care candidase la presedintia Romaniei din partea PNL, a renuntat la prima pozitie de la Camera Deputatilor, dupa alegerile parlamentare. Frunda, care este seful delegatiei Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, spune ca i s-a promis o pozitie la APCE - presedintele Comisiei juridice, si de aceea a demisionat din Parlamentul European. "Senatorul Gyorgy Frunda urmeaza sa fie presedintele Comisiei juridice din APCE si s-a retras din PE, unde noi vom trimite acum un candidat foarte valoros, pe ministrul Iuliu Winkler care este un economist si un finantist foarte bun", a explicat ieri pentru ZF liderul UDMR Marko Bela. El nu a vrut sa comenteze impactul retragerii asupra alegatorilor lui Frunda, aratand ca pana la urma a fost votata lista UDMR si nu candidatul Frunda.
Conducerea UDMR urmeaza sa se intruneasca la inceputul acestei saptamani pentru a-l desemna pe succesorul lui Winkler in functia de ministru al comunicatiilor. In aceeasi vreme, mai multi lideri ai UDMR, printre care si senatorul Verestoy Atilla, au fost pusi in fata demisiei din conducerea organizatiilor judetene din cauza rezultatelor slabe pe care le-au obtinut la alegeri.
Marko Bela a spus ca filialele Uniunii care au obtinut rezultate slabe la alegerile europarlamentare urmeaza sa fie sanctionate, iar in cadrul lor fi organizate alegeri. "Preconizam masuri impotriva organizatiilor cu rezultate slabe. Voi propune alegeri in acele organizatii unde au fost rezultate slabe si unde au pierdut alegerile", a afirmat Marko. El le-a reprosat acestora ca in cadrul alegerilor, candidatul independent Tokes Laszlo a primit mai multe voturi decat UDMR. Este vorba despre patru organizatii: Sfantu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni si Targu-Secuiesc.
"Eu si intreg prezidiul din Odorheiul Secuiesc
ne-am inaintat demisia Consiliului Permanent al UDMR, care a acceptat-o. Las prezidiul executiv al Consiliului Permanent sa faca propuneri pentru a intari organizatia judeteana, care a functionat pana acum in discrepanta. Rezultatele de la alegerile europarlamentare lasa mult de dorit in judet si banuiesc ca vor proceda la fel ca mine si alte unitati teritoriale care au obtinut rezultate la fel de slabe sau chiar mai slabe", a declarat, Verestoy. El a adaugat ca nu se poate impaca cu ideea ca, desi provine din Odorheiu Secuiesc, UDMR a obtinut 40%, iar episcopul reformat Tokes Laszlo a fost votat de peste 50% din electorat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO