Politică

Guvernul si PSD se intrec in promisiuni pentru pensionari

11.07.2007, 18:32 11

PSD ridica miza in razboiul pe pensii si vorbeste de alte trei initiative care pun presiune pe Guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu, in vreme ce majorarea punctului de pensie asteapta in continuare promulgarea la Cotroceni.
Liderul PSD Mircea Geoana, care a obtinut de la Guvern sustinere pentru majorarea punctului de pensie de la 31% la 37,5%, a propus ieri o noua solutie pentru majorarea veniturilor pensionarilor - infiintarea unui fond special alimentat din privatizari. Geoana a explicat ieri ca pensionarii sunt indreptatiti sa beneficieze de banii din privatizari, intrucat ei sunt proprietarii de drept ai activelor fostelor intreprinderi, avand in vedere ca au muncit la stat in perioada regimului comunist.
"Singura forma de a le recompensa munca (pensionarilor - n.n.) este ca sumele din privatizare sa vina in pensii, asa cum s-a intamplat in Cehia si in Slovacia", a spus liderul PSD, care i-a trimis ieri presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care ii cere sa promulge legea pensiilor, pentru a nu crea discriminari in societate.
Propunerea privind directionarea fondurilor din privatizare catre pensii va fi transpusa intr-o lege la inceputul sesiunii parlamentare din toamna, pana atunci insa PSD intentioneaza sa lanseze si alte oferte pentru ameliorarea calitatii vietii pensionarilor si salariatilor cu venituri mici.
Geoana a mai vorbit ieri dupa o intalnire cu pensionarii despre stabilirea unui prag minim al pensiei si al salariului la nivelul cosului zilnic de consum. Potrivit Institutului National de Statistica, cosul zilnic de consum se ridica in prezent la 640 RON. In aceeasi vreme, premierul Calin Popescu-Tariceanu a promis pensionarilor in timpul unei vizite in Satu Mare ca va sustine compensarea cu pana la 90% a medicamentelor daca se vor gasi sursele financiare pentru aceasta masura, iar sistemul electronic de monitorizare a cheltuielilor din sistemul medical va fi aplicat pana la inceputul anului viitor. Reducerea cu 90% a medicamentelor compensate apare de altfel si intr-o lege initiata de PSD.
In discutiile cu un grup de pensionari adunati intr-un parc din Ardud, Satu Mare, seful guvernului a venit ieri cu noi explicatii cu privire la sustenabilitatea majorarii punctului de pensie.
El a spus ca hotararea sa de a majora pensiile este neschimbata, ca exista fondurile necesare si ca nu va ceda disputelor politice. De asemenea, el a spus ca a primit asigurari de la Banca Nationala ca majorarea punctului de pensie nu va genera inflatie.
"Unii analisti au adus in discutie posibilitatea ca majorarea pensiilor sa genereze inflatie. Vreau sa spun foarte clar, am discutat inclusiv cu guvernatorul Bancii Nationale care mi-a spus ca acest pericol nu exista. Exista insa un risc pe inflatie legat de cresterea necontrolata a salariilor, care trebuie avut in vedere atat in sectorul public, cat si in cel privat", a spus Tariceanu.
Disputa legata de pensii tine de mai bine de doua saptamani, dupa ce a fost votata in unanimitate de Camera Deputatilor.
Presedintele Traian Basescu a spus ca nu va promulga proiectul pana ce Guvernul nu va veni cu surse de finantare pe termen lung a acestei legi, intrucat majorarea pune in pericol angajamente ale Guvernului asumate in campania electorala - cum ar fi cresterea cu 1% din PIB a bugetului Educatiei - sau cofinantarea proiectelor europene.

ANAF: Majorarea pensiilor va fi sustinuta de scaderea CAS
Diminuarea cotelor de CAS determina o colectare mai buna, incasarile la bugetul asigurarilor sociale indicand un excedent in raport cu anul trecut, ceea ce va permite acoperirea cresterii pensiilor, potrivit presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu. El sustine ca masurile Guvernului de diminuare a impozitului pe salarii concomitent cu diminuarea contributiilor sociale au dus la cresterea incasarilor, determinand iesirea la "lumina a economiei negre". Incasarile la bugetul asigurarilor sociale de stat au crescut in primul semestru cu 19,52%, la 11,39 miliarde de lei. Potrivit Ministerului de Finante, CAS va fi diminuat in 2008 cu 6%, dar nu s-a luat o decizie daca scaderea cotei va fi aplicata la angajati sau angajatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO