Politică

Guvernul PSD - PD-L: majoritatea ministrilor nu au studii in domeniul unde au fost numiti, iar jumatate sunt reciclati

Guvernul PSD - PD-L: majoritatea ministrilor nu au studii in domeniul unde au fost numiti, iar jumatate sunt reciclati
18.12.2008, 18:56 39

Emil Boc (42 de ani), PD-L
primul-ministru
Emil Boc vine la Palatul Victoria din Primaria Clujului, dupa ce s-a remarcat intre 2000 - 2004 in Comisia juridica din Parlament. Om cu o vasta pregatire teoretica, Emil Boc este un politician care, cu exceptia mandatului la conducerea Clujului, nu a ocupat functii importante in aparatul de stat. Este considerat unul dintre cei mai fideli colaboratori ai lui Traian Basescu, fiind preferat pentru aceasta pozitie lui Vasile Blaga sau Adriean Videanu, care au experienta in executiv. Este presedintele PD din vara lui 2005, cand democratii l-a votat in unanimitate, dupa ce a fost recomandat de Basescu. Primar la Cluj a ajuns in vara lui 2004, dupa o cursa stransa impotriva fostului ministru social-democrat al administratiei si internelor Ioan Rus, un apropiat al lui Vasile Blaga.
 
Gheorghe Pogea, PD-L (53 de ani)
ministrul finantelor publice
Este un apropiat al prim-vicepresedintelui PD-L Adriean Videanu si a fost vicepremier in guvernul Tariceanu I. Este unul dintre autorii programului de guvernare al Aliantei D.A. Pogea a lucrat si la programul de guvernare al PD-L si a facut parte din echipa de negociere cu PSD a programului de guvernare pe urmatorii patru ani. A terminat Facultatea de Metalurgie si a fost sef la firma Marmosim a lui Videanu.
 
Adriean Videanu, PD-L (46 de ani)
ministrul economiei
Fostul primar general al Capitalei este unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din politica, cu o avere de 20-22 mil. euro. A renuntat la cariera parlamentara in 2003, in favoarea afacerilor, dar in 2005, inainte de a fi ales, a ocupat pentru cateva luni pozitia de vicepremier pe probleme economice. In timpul mandatului de primar a fost contestat pentru afacerea bordurilor.
 
Cristian Diaconescu (49 de ani), PSD
ministrul afacerilor externe
A fost ministru al justitiei in perioada martie-decembrie 2004. A terminat stiinte juridice, iar cariera si-a format-o in Ministerul de Externe, fiind acum diplomat de profesie. Numirea sa in fruntea ministerului este cea mai buna alegere pe care PSD a avut-o la indemana, avand in vedere ca cel care i-a fost contracandidat in partid pentru preluarea acestui portofoliu, Titus Corlatean (si el diplomat de profesie), are o notorietate mult mai redusa.
A candidat in 2008 din partea PSD la Primaria Capitalei si a pierdut.
 
Gabriel Oprea (47 de ani), PSD
ministrul administratiei si internelor
Gabriel Oprea a detinut intre 2003 si 2004 functia de ministru delegat pentru administratia publica din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, in cabinetul Adrian Nastase. El a detinut, pentru scurt timp, si functia de prefect al Capitalei in perioada in care Traian Basescu a fost primar al Capitalei. Viitor ministru de interne, Oprea este doctor in Drept, titlu pe care l-a obtinut la Universitatea Bucuresti.
 
Nicolae Nemirschi (49 de ani), PSD
ministrul mediului
In prezent viceprimar al Constantei, Nicolae Nemirschi este inginer constructor, membru al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania si are "in comun" cu ecologia doar faptul ca a terminat cursurile Universitatii Ecologice. Este unul dintre apropiatii primarului Constantei Radu Mazare. A absolvit in 2006 un curs postuniversitar organizat de Asociatia Balcanica de Mediu, iar in 2008 a fost admis la doctorat la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.
 
Constantin Nita (53 de ani), PSD
ministrul pentru IMM-uri si mediul de afaceri
Nita este absolvent al Facultatii de Studii Economice din Iasi, Sectia Economia Industriei, si al Facultatii de Drept din Iasi, fiind doctor in Economie - specializarea marketing. In plan politic, a devenit in 1997 membru in Consiliul National al Partidul Social Democrat si din 1998 pana in 2004 membru al Biroului Executiv al Partidul Social Democrat. In perioada 2000 - 2003 a fost deputat, avand si functia de secretar al Biroului Permanent al Camerei.
 
Ion Bazac (40 de ani), PSD
ministrul sanatatii
In prezent, presedintele Forza Rossa, partenerul Ferrari pe piata locala, Bazac a fost secretar de stat pentru integrare europeana in Ministerul Sanatatii in perioada 2001-2002 si apoi in 2003 - 2004. Este de profesie medic. In ianuarie 2005, Bazac a fost audiat de DNA in dosarul "Sanatatea", in legatura cu transferul ilegal al unor fonduri in valoare de 500.000 de RON catre mai multe societati comerciale intermediare, in cadrul operatiunii de procurare a aparatelor de purificare a aerului necesare unitatilor spitalicesti.
 
Ilie Sarbu (58 de ani), PSD
ministrul agriculturii
Ilie Sarbu a mai fost ministru al agriculturii in guvernul Nastase. Are studii de teologie si de stiinte economice, in prezent fiind presedinte al Senatului, functie pe care o ocupa din octombrie, dupa plecarea lui Nicolae Vacaroiu la sefia Curtii de Conturi. In primul mandat ministerial al lui Sarbu a fost incheiat capitolul agricultura cu Uniunea Europeana, iar adversarii politici i-au reprosat ca nu a negociat bine cotele de lapte. Este socrul ministrului delegat pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta.
 
Marian Sarbu (52 de ani), PSD
ministrul muncii, familiei si protectiei sociale
In prezent deputat PSD, Marian Sarbu, de profesie jurist, a mai detinut portofoliul muncii in guvernul lui Adrian Nastase. Din punct de vedere al sistemului de pensii private, el a fost mai degraba un partener dificil, legile pensiilor private croite in mandatul sau fiind considerate de neaplicat de catre sectorul privat. El va avea acum misiunea dificila de a mentine bugetul de pensii in echilibru, avand in vedere ca acesta este deficitar, el fiind alimentat de la bugetul de stat.
 
Ecaterina Andronescu (60 de ani), PSD
ministrul educatiei, cercetarii si inovarii
Este rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti. De profesie inginer, Ecaterina Andronescu a fost ministru al educatiei in perioada 2000-2003. A fost aleasa deputat in mandatele 1996-2000, 2000-2004, 2004-2008 pe listele PSD. In urma alegerilor din 2008, a fost aleasa senator. Andronescu a fost cea care a introdus amendamentul privind majorarea salariilor cu 50% a profesorilor, masura care nu face parte din programul de guvernare al Guvernului din care ea va face parte.
 
Dan Nica (48 de ani), PSD
vicepremier
In prezent, vicepresedinte al PSD, coordonator al Departamentului de Transporturi si Comunicatii, Dan Nica a detinut portofoliul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 2000 - 2004, in guvernul condus de Adrian Nastase. Nica a terminat in 1985 Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din Iasi, specializandu-se in domeniul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor in mai multe tari europene.
 
Victor Ponta (36 de ani), PSD
ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul
Ponta a fost seful Corpului de Control al Guvernului in mandatul lui Adrian Nastase in perioada 2001-2004. De profesie jurist, Ponta a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in 1995. Este unul din tinerii politicieni promovati de fostul premier Adrian Nastase. In urma alegerilor din noiembrie, Ponta a fost ales pentru un nou mandat de deputat, functie pe care a obtinut-o prima data in 2004.
 
Vasile Blaga (52 de ani), PD-L
ministrul dezvoltarii regionale si locuintei
Fostul ministru de interne din guvernul Tariceanu I este unul dintre cei mai influenti lideri ai PD-L. A pierdut din capitalul de imagine si din imaginea de dur in vara, cand a pierdut cursa pentru Primaria Capitalei in fata lui Sorin Oprescu. A avut doua mandate de senator, a fost prefect la Bihor si sef al vamilor. Este unul dintre cei mai bogati politicieni ai PD. A terminat Facultatea de Mecanica la Oradea.
 
Radu Berceanu (55 de ani), PD-L
ministrul infrastructurii si transporturilor
Este una din cele mai cunoscute figuri ale PD si a intrat in politica in 1990 ca membru in CPUN. A facut parte din toate legislaturile din 1990 pana acum. A mai fost ministrul transporturilor inainte ca PD sa fie dat afara de la guvernare de catre liberali. A mai fost ministrul industriilor in guvernarea 1996 - 2000. In vara a demisionat din Senat pentru a candida la presedintia Consiliului judetean Dolj, dar a pierdut cursa. Este pasionat de aeromodelism si a absolvit Facultatea de Constructii Aeronave in 1978.
 
Mihai Stanisoara (46 de ani), PD-L
ministrul apararii nationale
Este unul dintre apropiatii lui Traian Basescu si o personalitate foarte influenta in Mehedinti, unde a castigat presedintia Consiliului Judetean in Vara, pana atunci fiind consilier pe probleme de aparare al sefului statului. A fost ales deputat in 30 noiembrie. A mai fost parlamentar intre 2000 - 2004 si a facut parte din Comisia de aparare a Camerei Deputatilor. A facut Facultatea de mecanica din cadrul Politehnicii din Bucuresti.
 
Gabriel Sandu (45 de ani), PD-L
ministrul comunicatiilor si societatii informationale
Gabriel Sandu, un om de afaceri din Mizil, a devenit cunoscut in politica din pozitia de finantator al Uniunii Fortelor de Dreapta. A fost sef de birou la Relaxa Mizil intre 1993-1997, apoi vicepresedinte la Elvila - firma liberalului Viorel Catarama. A fost senator intre 1996 - 2000, iar dupa ce UFD a fuzionat cu PNL a devenit deputat in 2004. A plecat din PNL odata cu gruparea Stolojan, la finele lui 2006. In Parlament a facut parte din Comisia economica. A terminat ASE Bucuresti.
 
Elena Udrea (35 de ani), PD-L
ministrul turismului
Fostul consilier prezidential Elena Udrea este sotia controversatului om de afaceri Dorin Cocos. Ea a fost portavocea presedintelui Traian Basescu in razboiul acestuia cu PNL din ultimii ani. A fost aleasa deputat de Bucuresti in alegerile din 30 noiembrie. Impreuna cu familia, Udrea detine mai multe societati comerciale in domeniul serviciilor si in turism, fiind proprietarii a doua mici hoteluri din Bucuresti sub marca Eurohotels. A terminat studii juridice la facultatea privata "Dimitrie Cantemir".
 
Monica Iacob-Ridzi (31 de ani), PD-L
ministrul tineretului si sportului
In prezent europarlamentar din 2007, Iacob-Ridzi, economist si jurist, este si presedinte al Organizatiei de Tineret al Partidului Democrat-Liberal. In 2004 a fost aleasa deputat, fiind pe rand vicepresedinte al Comisiei pentru integrare europeana a Parlamentului Romaniei si apoi al Comisiei pentru afaceri europene. Este unul dintre tinerii oameni politici promovati de presedintele Traian Basescu, alaturi de Roberta Anastase, viitoarea presedinta a Camerei Deputatilor, Lavinia Sandru si Cosmin Gusa.
 
Teodor Paleologu (35 de ani), PD-L
ministrul culturii, cultelor si patrimoniului national
Fost ambasador al Romaniei in Danemarca, Paleologu a fost ales in urma alegerilor din noiembrie 2008 deputat de Bucuresti. Este licentiat in filosofie la Sorbona, iar in 2001 si-a dat doctoratul in stiinte politice la Paris si MŸnchen. A fost profesor la Berlin si la Paris inainte de a fi ambasador. Este fiul scriitorului Alexandru Paleologu, un liberal cu convingeri ferme, iar inscrierea sa in PD-L a fost una din marile surprize ale saptamanilor de dinaintea alegerilor din noiembrie.
 
Independent
ministrul justitiei
Ministrul justitiei (nenominalizat pana la inchiderea editiei) va fi un independent, agreat de ambele formatiuni participante la guvernare, PSD si PD-L. Surse din cele doua partide sustin ca aceasta a fost o cerinta expresa a presedintelui Traian Basescu si ca, de fapt, chiar seful statului va decide ce persoana va ocupa aceasta functie. In campania electorala PD-L a anuntat ca, daca va castiga, titularul acestui portofoliu ar fi urmat sa fie fostul ministru al justitiei Monica Macovei, lucru putin probabil acum.
 
Pentru mai multe detalii click aici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO