Politică

Guvernul analizeaza scrisoarea de avertizare a UE, la o zi dupa criticile lui Basescu

10.11.2005, 19:36 17

Premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul integrarii Anca Boagiu au analizat ieri actiunile pentru rezolvarea problemelor semnalate prin scrisoarea de avertizare primita din partea Comisiei Europene.

Potrivit ministrului integrarii europene, Anca Boagiu, in discutia de ieri au fost analizate toate observatiile venite din partea Comisiei. "I-am prezentat primului-ministru programul de informare a populatiei cu privire la integrarea europeana si cel de instruire a functionarilor din institutiile publice cu privire la normele europene. I-am prezentat premierului si noua organigrama a Ministerului Afacerilor Externe", a declarat pentru Ziarul Financiar ministrul Anca Boagiu. Ea sustine ca expertii ministerului sau si cei din celelalte ministere cu atributii in domeniile "slabe" semnalate de Comisia Europeana au inceput sa lucreze dupa ce Executivul a primit scrisoarea de avertizare. In acest sens, ieri ministrul s-a intalnit cu presedintele Agentiei pentru Achizitii Publice Alexandru Cojocaru (agentia a devenit operationala de doua zile), pentru a pune la punct detaliile legii privind achizitiile publice. Boagiu spune ca legea va intra in vigoare pana la sfarsitul lunii decembrie.

Intalnirea survine criticilor adresate Guvernului, marti seara, de catre presedintele Traian Basescu, la o zi dupa ce Executivul a intrat in posesia scrisorii de avertizare, in care sunt semnalate domeniile in care Romania mai are inca de facut progrese. Seful statului a acuzat Executivul ca nu a dat curs nici acum cererii sale din luna iunie privind schimbarea sefilor de birouri vamale si elaborarea unei noi legi a achizitiilor publice, domenii in care Comisia Europeana isi mentine observatiile.

"Avem o problema majora de credibilitate legata de achizitiile publice, ca efect al celebrelor contracte din guvernarea trecuta", a spus presedintele. "In lipsa unei astfel de legi, care sa corespunda standardelor UE, Romania nu va beneficia de fondurile structurale", a subliniat seful statului, referindu-se la Ministerul Finantelor, pentru ca nu au trimis documentul in Parlament". Basescu a mai spus ca, tot in luna iunie, a cerut o schimbare masiva a sefilor de birouri vamale, iar acest lucru nu s-a intamplat inca.

Borrell crede ca amanarea nu este benefica

PreSedintele Parlamentului European, Josep Borrell Fontelles, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa ca in cazul in care s-ar declansa clauza de salvgardare, iar aderarea Romaniei si Bulgariei ar fi amanata cu 1 an, acest lucru ar duce la incetinirea reformelor celor doua state. "Sunt convins ca Romania si Bulgaria vor fi mai bine pregatite la 1 ianuarie 2007 decat la 1 ianuarie 2008", a declarat Borrell, citat de BBC. El a descris tratatul de aderare drept "ilogic", pentru ca el arata ca, practic, indiferent de ce fac, Romania si Bulgaria vor adera cel mai tarziu in ianuarie 2008. Deci amanarea nu ar incuraja reformele, crede dl. Borrell, dar ar crea in schimb o dezamagire in randul populatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO