Politică

Guvernul a aprobat legea salarizării: 15% creşterea de bază la anul

Autor: Alexandru Moise, Barbulescu Ovidiu

24.11.2010, 23:56 38

Guvernul a aprobat ieri legea salarizării unitare în sectorulpublic pentru anul 2011, care stabileşte majorarea salariilor debază cu 15%.

Premierul Emil Boc a declarat că salariile sunt majorate lanivelul care poate fi suportat de economie, în condiţiile crizeifinanciare.

Salariul de bază minim brut pe ţară va creşte de la 600 lei la670 lei, potrivit premierului.

Anul viitor salariile de bază vor creşte cu 15% raportat lanivelul din luna octombrie 2010, şi nu din luna iunie. Cu aceastămajorare, salariile din sectorul public va rămâne cu 13,75% maimici faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern cu 25%.Nivelul salariilor nu va mai fi modificat până la sfârşitul anuluiviitor.

Proiectul legii salarizării unitare prevede că valoare dereferinţă este de 600 lei, dar că în 2011 nu se aplică aceastăvaloare şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor desalarizare.

Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici custatut special din sistemul administraţiei penitenciare semajorează valoarea soldei/salariului astfel încât majorarea coteicontribuţiei individuale de asigurări sociale de stat, stabilităprin legea care reglementează sistemul unitar de pensii publice, sănu conducă la diminuarea sau creşterea venitului net lunar alacestor categorii de personal.

Angajaţii din sectorul public nu vor beneficia nici anul viitorde prime, tichete de masă, cadou şi de vacanţă, iar muncasuplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru sauîn zilele de sărbători va fi compensată numai cu timp liber.

Proiectul legii salarizării unitare în sectorul public va fitransmis joi dimineaţa Parlamentului, pentru începerea proceduriide angajare a răspunderii Guvernului.

Deşi discutarea proiectului legii salarizării în Guvern eraprogramată pentru luni, aprobarea a fost amânată pentru o nouăreuniune programată pentru miercuri deoarece nu a fost primit încăavizul Consiliului Economic şi Social (CES). În şedinţa de guvernde luni a fost discutat doar proiectul rectificării bugetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO