Guvernul a aprobat legea salarizării: 15% creşterea de bază la anul

Autori: Alexandru Moise , Barbulescu Ovidiu 24.11.2010

Guvernul a aprobat ieri legea salarizării unitare în sectorul public pentru anul 2011, care stabileşte majorarea salariilor de bază cu 15%.

Premierul Emil Boc a declarat că salariile sunt majorate la nivelul care poate fi suportat de economie, în condiţiile crizei financiare.

Salariul de bază minim brut pe ţară va creşte de la 600 lei la 670 lei, potrivit premierului.

Anul viitor salariile de bază vor creşte cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie 2010, şi nu din luna iunie. Cu această majorare, salariile din sectorul public va rămâne cu 13,75% mai mici faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern cu 25%. Nivelul salariilor nu va mai fi modificat până la sfârşitul anului viitor.

Proiectul legii salarizării unitare prevede că valoare de referinţă este de 600 lei, dar că în 2011 nu se aplică această valoare şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare.

Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare se majorează valoarea soldei/salariului astfel încât majorarea cotei contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat, stabilită prin legea care reglementează sistemul unitar de pensii publice, să nu conducă la diminuarea sau creşterea venitului net lunar al acestor categorii de personal.

Angajaţii din sectorul public nu vor beneficia nici anul viitor de prime, tichete de masă, cadou şi de vacanţă, iar munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru sau în zilele de sărbători va fi compensată numai cu timp liber.

Proiectul legii salarizării unitare în sectorul public va fi transmis joi dimineaţa Parlamentului, pentru începerea procedurii de angajare a răspunderii Guvernului.

Deşi discutarea proiectului legii salarizării în Guvern era programată pentru luni, aprobarea a fost amânată pentru o nouă reuniune programată pentru miercuri deoarece nu a fost primit încă avizul Consiliului Economic şi Social (CES). În şedinţa de guvern de luni a fost discutat doar proiectul rectificării bugetare.