Politică

Gusa: Laszlo Tokes, frate cu Corneliu Vadim Tudor

Gusa: Laszlo Tokes, frate cu Corneliu Vadim Tudor
03.06.2003, 00:00 22

Dupa ultimele declaratii socante, facute la sfarsitul saptamanii, la Sfantu Gheorghe, Laszlo Tokes a devenit oaia neagra a UDMR. Partenerii politici ai Uniunii, liderii PSD au grabit pasul cand a fost vorba sa comenteze discursul fostului presedinte de onoare al Uniunii si al apropiatilor sai radicali. Premierul Adrian Nastase a refuzat categoric orice comentariu referitor la Tokes. Vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc, cel care gestioneaza practic relatiile politice cu UDMR, a dat sugestiv din mana si s-a rezumat sa spuna: "Eu nu negociez cu radicalii". Singurul care a vrut sa spuna ce crede despre discursul socant al lui Tokes a fost Cozmin Gusa, secretarul general al PSD, care l-a comparat pe liderul UDMR cu cel mai mare adversar politic al sau Corneliu Vadim Tudor: "M-as abtine sa comentez acest lucru, dar, din punctul meu de vedere, doua personalitati politice nu ar trebui sa existe pe scena politica romanesca: Laszlo Tokes si Corneliu Vadim Tudor. Amandoi promoveaza un discurs ultranationalist si fac parte din alt secol, nu al nostru”,  a apreciat Gusa.
Cei aproape 600 de maghiari care au participat sambata, la Forumul de la Sfantu Gheorghe, patronat de Laszlo Tokes, au socat printr-un discurs de o duritate fara precedent chiar stiind ca vine din partea unor radicali. Ei au vorbit despre "multiplele incercari la care au fost supusi in ultimul secol", prin confiscarea bunurilor si excluderea din viata publica. In consecinta, Laszlo Tokes a cerut ajutorul diasporei interne (?!) pentru a  infiinta o patrie mama interna a maghiarilor.  Laszlo Tokes a mai spus ca maghiarii doresc sa-si ia soarta in propriile miini si sa poata sa-si desfasoare activitatea pe care o doresc pe pamintul lor, in propriile lor scoli cu proprii profesori si elevi.
O explicatie a refuzului premierului de a comenta discursul ex-presedintelui de onoare al UDMR ar fi faptul ca, Parchetul este acum pe urmele radicalilor lui Tokes. La sesizarea  primului ministru, Parchetul a inceput in urma cu aproape doua luni verifice care sunt obiectivele si statutul Comitetului de Initiativa al Consiliului Maghiarilor din Transilvania, condus de Laszlo Tokes.
 
Democratii cer interventia PSD
PD a luat pozitie, ieri, respingand "demersul institutional" al gruparii radicale conduse de Laszlo Tokes privind autonomia si guvernarea locala. "Cerem PSD, care are un protocol de colaborare cu UDMR, sa dea dovada de fermitate atunci cind se confrunta cu astfel de atitudini din tara si cu astfel de organizatii extremiste", a aratat Liviu Negoita, vicepresedinte al PD. In opinia democratilor, gruparea radicala extremista condusa de Laszlo Tokes "nu face decit sa inflameze spiritele in Ardeal si in Romania". Negoita a mai precizat ca PD "va milita cu toata forta" impotriva demersurilor extremiste, fie ca acestea vin din partea lui Tokes sau din partea PRM. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO