Politică

Greii PSD se antreneaza pentru alegerile parlamentare. Exceptie face Ioan Rus

11.08.2004, 00:00 17

Dupa o perioada de respiro, PSD a intrat in febra pregatirii listelor de candidati pentru alegerile parlamentare. Sunt anuntate criterii de selectie, mecanisme de "auditare" a candidatilor si sunt facute publice intentiile de a candida sau nu pentru o circumscriptie sau alta. Primul personaj emblematic pentru partidul de guvernamant, care a spus ca nu este interesat de un mandat de parlamentar este Ioan Rus, presedinte al filialei Cluj si membru in Biroul de Coordonare, forul executiv al partidului. Fostul ministru al internelor si, totodata, fost vicepresedinte al PSD, a afirmat ieri ca nu va candida pentru un mandat parlamentar. "Sunt un tip care functionez mai bine pe chestiuni operative, executive. Am colegi care ar putea fi buni senatori sau deputati", a explicat Ioan Rus ratiunea pentru care nu doreste un mandat parlamentar. La alegerile locale din iunie Ioan Rus a candidat pentru functia de primar al Clujului, fiind pentru prima data cand trece prin proba votului direct. Rus a fost surclasat de candidatului Aliantei PNL-PD, Emil Boc.
In PSD au fost deschise inscrierile pentru competitia interna de desemnare a candidatilor eligibili pentru Parlament. Aspirantii la un loc parlamentar eligibil mai au la dispozitie o saptamana pentru a se inscrie la alegerile preliminarii. Pana acum si-au anuntat intentia de a candida mai multi lideri din filialele locale, "greii" partidului este de asteptat sa-si anunte candidatura in ultimele zile. Fostii vicepresedinti vor candida, cel mai probabil, in aceleasi circumscriptii electorale pe care le-au reprezentat si in precedentele mandate electorale: Viorel Hrebenciuc si Dan Matei Agathon la Bacau, Nicolae Vacaroiu a anuntat ca va candida pentru inca un mandat de senator la Arges, iar Vasile Puscas pentru unul de deputat la Cluj. Ministrul Ioan Mircea Pascu se pare ca va ramane pe listele circumscriptiei Satu Mare iar senatorul Ioan Solcanu, in cazul in care se va decide sa candideze, spune ca o va face pe listele parlamentare de la Iasi.
Competitie acerba va fi, se pare la Bucuresti. Fostul primar al sectorului 1, Vasile Gherasim, membru al organizatiei Capitalei, a afirmat ca pana zilele trecute aproximativ 50 de persoane isi anuntasera intentia de a candida. "Este de asteptat insa ca la Bucuresti sa candideze si nume importante pentru partid cum ar fi presedintele Adrian Nastase, ministrul Dan Ioan Popescu, Adrian Severin, Sorin Oprescu, actualii parlamentari Aura Vasile si Nora Repbreanu", a spus Vasile Gherasim. La alegerile parlamentare din 2.000 PSD a obtinut 17 parlamentari la Bucuresti.
Indiferent ca este vorba despre o persoana emblematica pentru partid sau de un simplu membru, pentru a patrunde pe listele electorale orice potential parlamentar trebuie sa intruneasca o serie de criterii stabilite de conducerea PSD. Conditia sine-qua-non este ca impotriva sa sa nu fi fost pronuntata nici o condamnare penala. In plus, potrivit deciziei conducerii PSD, se va tine cont de activitatea politica - mai ales in cazul actualilor parlamentari.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO