Politică

Geoana spune ca este pregatit pentru orice rol

19.07.2004, 00:00 17

Mircea Geoana a acordat agentiei Mediafax un interviu in care vorbeste depre starea PSD, despre locul sau in acest partid. Fata de declaratiile si comentariile sale precedente, se remarca o schimbare de atitudine - are critici, exprimate in limbaj diplomatic, la adresa unora dintre masurile luate de PSD. Mai mult, Geoana se prezinta ca fiind un om gata sa-si asume orice rol. Sugereaza chiar ca nu ar refuza, daca partidul i-ar cere-o, sa se implice in cursa prezidentiala, sa-si asume roluri importante in Parlament sau Guvern.
Intrebat daca se considsera un potential candidat valabil pentru Presedintie, Mircea Geoana raspunde: "Fiecare dintre politicienii are, in general, o parere buna despre sine. Sunt o fire realista. Este mai putin important ce cred eu ca as putea sa fac. Sunt pregatit sa fac orice fel de rol intr-o echipa. Aici este vorba despre o decizie colectiva, care trebuie luata cu foarte mare chibzuinta, de aceea mai masuram odata inainte sa luam o decizie finala, la nivelul partidului. Daca va fi o decizie despre un rol al meu intr-o echipa electorala sau de oferta viitoare a PSD,  o voi accepta fara ezitare. Daca va fi o decizie de alta natura, in care sa ma concentrez pentru lupta parlamentara sau pentru un rol guvernamental, o voi face cu acelasi entuziasm. Nu am nici iluzii, mai ales dupa campania de la Bucuresti, dar sunt in egala masura motivat sa-mi aduc contributia la victoria echipei noastre.
Despre starea care domina in PSD acum, Mircea Geoana spune: "partidul nostru este, in acest moment, intr-o criza de evolutie. Intr-o oarecare masura, prefer o criza de evolutie unei crize de identitate, cum pare sa fie in partea Aliantei, mai ales dupa recentele propuneri ale lui Valeriu Stoica si ale ambiguitatii ideologice care sta la baza Aliantei. Este greu de crezut ca o doctrina liberala si una social-democrata  asociate dau o anumita coerenta. Probabil ca PSD a trecut foarte rapid, noi toti, de la o faza de atotputernicie si cu accente de infatuare - inainte de alegeri, datorita unor sondaje foarte spectaculoase in favoarea noastra - la extrema cealalta: cenusa in cap, sacrificii rituale si acuze reciproce, ceea ce este, iar, o exagerare. Ceea ce s-a intamplat in urma cu citeva zile, la sedinta Biroului Executiv Central, reprezinta un inceput de stabilizare a acestei situatii. Nici faza de super-incredere nu era naturala, dar nici faza de defetism si de confuzie nu este o faza naturala. Cred ca partidul are suficient de multe resurse si intelepciune sa se regrupeze in acest moment delicat pentru noi. Sunt absolut convins ca incercarile de modernizare ale partidului, ca schimbare de structuri, de persoane la nivelul conducerii nu trebuie sa reprezinte doar o operatiune strict in vederea alegerilor din noiembrie. Trebuie sa reprezinte o schimbare de fond,  care sa transceada alegerilor".
De asemenea, Geoana saluta decizia de a bloca discutia despre o structura interimara de conducere a PSD pana la cogresul in 2005. "Inevitabil, lupta interna pentru ocuparea unor pozitii in partid pana la congresul din 27 august ar fi continuat si ar fi fost contraproductiva", mai spune ministrul de externe.
Una dintre intrebarile care i-au fost adresate lui Mircea Geoana este "ce faceti in acest moment in PSD? " Raspunsul sau a fost: "Eu sunt la aceasta ora intr-o dispozitie de lupta pana in ultima clipa. Cred ca avem, in continuare, o sansa importanta sa convingem electoratul romanesc ca putem sa inbinam competenta cu mai multa integritate". "Cred ca este mai putin importanta pozitia efemera care o ai in ierarhia partidului, la un moment sau altul. Intrebarea este ce contributie poti sa aduci la dezbaterea publica si cum poti sa aduci un plus de credibilitate ofertei noastre. In urmatoarele saptamani, dupa efectuarea unor sondaje credibile si realiste despre locul in care suntem, va trebui sa ne ducem cu mai multa hotarare catre o atribuire mai clara de roluri in timpul campaniei", mai spune Geoana.
Despre campania electorala pentru postul de primar al Bucurestilor, Geoana spune ca a fost o experienta dura. "Lectia principala este ca e bine sa fi cu omul potrivit, la locul potrivit, la momentul potrivit. O parte din aceste conditii nu au fost reunite in cazul meu". Este un exercitiu pe care ministrul de externe il considera util.
Intrebat daca i-a identificat pe canibalii politici din partid, cum i-a  denumit pe cei fata de care a reactionat atunci cand a fost schimbat din functie la oganizatia de Bucucresti, Geoana a spus ca "orice partid are instinctele de supravietuire si de canibalizare. Din punctul meu de vedere, asa cum spune un proverb, tot ceea ce nu te ucide te intareste. Cred ca am iesit intarit din aceasta experienta. ...Este un inceput de cariera politica lunga. Voi ramane foarte implicat in viata politica si in acest proiect de modernizare a partidului.
De asemenea, ministrul de externe mai spune ca nu are nici un fel de ranchiuna, de repros de fond pentru partea de campanie, desi sunt multe lucruri care "nu au fost asa cum ar fi trebuit sa fie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO