Politică

FT: Nastase vrea sa integreze Romania in UE, dar nu respecta regulile

20.02.2004, 00:00 15



Publicatia britanica Financial Times a comentat ieri cu ironie atribuirea fara licitatie de catre Guvernul roman a contractului de constructie a autostrazii Brasov - Bors firmei americane Bechtel si pozitia neplacuta in care premierul Nastase s-a pus in fata Comisiei Europene.



"Premierul Adrian Nastase a vrut sa fie construita o autostrada, dar nu a putut «digera» gandul de a respecta tot felul de reguli incomode referitoare la modalitatile de cheltuire a banilor publici", mai noteaza cotidianul.



Constructia autostrazii va incepe in mod simbolic pe 4 iulie, cand Statele sarbatoresc ziua independentei, iar acest lucru a reprezentat "ultima picatura.", pentru oficialii europeni, comenteaza FT.



Valoarea totala a investitiei reprezentate de autostrada Brasov-Bors este de 3,433 miliarde euro, din care suma aferenta contractului de executie semnat cu Bechtel se ridica la 2,241 miliarde euro.



Ziarul britanic a citat in urma cu doua saptamani mai multi oficial europeni care anuntau ca responsabili din Comisia Europeana vor ancheta atribuirea fara licitatie a contractului firmei Bechtel, lucru care in opinia lor incalca normele de concurenta cerute de UE.



Financial Times remarca faptul ca premierul roman a declarat autostrada care va fi construita in baza contractului cu grupul american Bechtel "vitala pentru securitatea nationala" si i-a solicitat constructorului sa lucreze de doua ori mai repede.



"Deloc surprinzator, aceasta a pus pe jar anumiti membri ai Uniunii Europene - cum ar fi Franta. Este de doua ori mai rau, avand in vedere ca Nastase vrea sa integreze Romania in UE, dar nu respecta regulile jocului. (Contractul in valoare de 2,5 miliarde de dolari pe care Romania l-a atribuit fara licitatie ar fi ilegal in UE)", scrie Financial Times.



Publicatia britanica adauga ca alegerea premierului roman reprezinta o companie cu legaturi stranse cu administratia Bush. "Insa ultima picatura este intentia Bechtel de a demara lucrarile cu o ceremonie patriotica, pe 4 iulie", precizeaza aceeasi sursa.



Potrivit cotidianului financiar, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Michael Guest, a confirmat companiei Bechtel ca va participa de Ziua Independentei la festivitatea de incepere a lucrarilor.



"Omologii sai europeni nu au raspuns inca invitatiei", conchide Financial Times.



Ministerul Transportului a anuntat ca primele tronsoane din viitoarea autostrada Brasov-Bors la care vor incepe lucrarile de constructie la data de 4 iulie sunt Suplacu de Barcau-Bors, din judetul Bihor, si Campia Turzii-Cluj Vest, judetul Cluj. Austostrada va avea o lungime de 415 kilometri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO