Politică

Frattini la Bucuresti: Nu am stegulete rosii!

14.03.2006, 00:00 23

Decizia privind data aderarii Romaniei la UE va fi luata de catre Consiliul European din iunie, in baza raportului pe care urmeaza sa il elaboreze Comisia Europeana, spune vicepresedintele CE Franco Frattini.

Anterior, comisarul pentru extindere, Olli Rehn, lasase sa se inteleaga ca aceasta decizie ar fi urmat sa se ia in toamna, in baza unui nou raport, altul decat cel pe care Comisia il va elabora in mai. Acest lucru ar fi constituit un semnal negativ pentru Romania.

Frattini, care este si comisar pentru justitie, s-a aflat ieri la Bucuresti intr-o vizita de evaluare, iar, dupa o intalnire cu premierul Calin Popescu-Tariceanu, el a declarat: "Nu am stegulete rosii!". A fost o trimitere la steguletele rosii din raportul Comisiei de anul trecut, 11 la numar. Nerezolvarea acestor probleme ar putea conduce la amanarea aderarii. Dar Frattini a spus ieri ca steguletele, cel putin in opinia sa, au fost eliminate. Vorbind despre stegulete, el s-a referit la Justitie si Afaceri Interne, domenii in care spune ca s-au facut multi pasi inainte.

Justitia si Afacerile Interne, alaturi de Concurenta, sunt capitolele cu probleme pentru Romania, care la sfarsitul lui 2004 s-a vazut nevoita sa incheie negocierile de aderare cu o clauza de salvgardare care poate fi actionata tocmai daca in aceste domenii nu se face reforma. In raportul de anul trecut nu exista stegulete rosii pentru Concurenta dar exista astfel de atentionari pentru Justitie si Afaceri Interne.

"JAI este unul dintre domeniile cheie in care Romania trebuie sa arate ca a facut progrese. S-au facut progrese uriase pana acum, de aceea sunt mai mult decat optimist in legatura cu performantele pe care le va avea Romania", a spus Frattini.

Insa Romania trebuie sa arate ca este determinata sa continue lupta impotriva coruptiei, prin deschiderea de noi procese, care trebuie sa aiba loc intr-un mod transparent, a adaugat comisarul.

El nu s-a referit la cazuri concrete, insa a sanctionat atitudinea deputatilor romani, care au refuzat sa aprobe cererea de perchezitie la locuintele fostului premier Adrian Nastase, anchetat pentru fapte de coruptie.

"Nu pot si nu doresc sa ma amestec in activitatea Parlamentului, care este simbolul suveranitatii acestei tari. O parte foarte importanta a viitorului acestei tari este in mainile Parlamentului. Prin aceasta vreau sa spun ca Guvernul si tara au nevoie de sprijin politic pentru a realiza acest important pachet de reforme. Au nevoie de sprijin politic si parlamentar pentru a implementa si a face ireversibil acest proces de reforma. Cand am vorbit despre aceste lucruri, unii au ridicat problema schimbarii acestui sistem de numire si revocare din cadrul DNA-ului, care dupa parerea mea ar fi o greseala, dar nu pot interveni in deciziile unui Parlament suveran", a afirmat Frattini. El a facut aluzie si la incercarea de schimbare a regulilor privind numirea si revocarea membrilor Directiei Nationale Anticoruptie, cerand ca aceste reguli, care au fost adoptate in urma cu opt-noua luni, sa nu fie schimbate, ci aplicate.

Frattini a mai spus ca, desi din punctul sau de vedere "ar fi o greseala" schimbarea regulilor de numire in DNA, este de competenta Parlamentului sa decida ce se va intampla in acest domeniu.

Propuneri privind modificarea legii DNA si, implicit, a modului de numire a sefului acestei institutii au venit din partea UDMR si PSD, formatiuni care se afla in tabere diferite. Ei cer ca seful Directiei sa fie numit de presedinte, la propunerea ministrului justitiei, insa numai dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii isi va da OK-ul. In prezent, avizul CSM este consultativ.

El a insistat asupra faptului ca reformele trebuie sa continue si a mentionat un singur amendament pe care l-a inaintat si premierului roman. Este vorba despre o noua lege a finantarii partidelor politice, despre care Frattini spune ca este imperioasa in contextul luptei impotriva coruptiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO