Politică

Framantarile din PSD scot la iveala acuzatii la adresa lui Iliescu si Nastase

13.01.2005, 00:00 22

Confruntarile din PSD legate de reformarea partidului au dus la confruntari intre doua grupari identificate de-a lungul timpului in interiorul partidului, care acum sunt in pozitii de aliniere de partea celor doi lideri de opinie - pe de o parte Adrian Nastase, pe de alta, Ion Iliescu, ambii dispusi sa candideze la functia de presedinte al PSD.
Ieri, la sediul central al formatiunii s-au reunit presedintii de organizatii si presedintii de Consilii judetene ale PSD, care au participat la o sedinta prezidata, deopotriva, de Iliescu si Nastase. O conferinta de presa programata initial la ora 17,00, a fost amanata pana seara tarziu.
Reuniunea de ieri avea deja doua documente in discutie, care dadea voce nemultumirilor celor doua grupari. In primul rand, cea care a fost data publicitatii acum doua zile, a liderilor PSD din Ardeal, care a cerut descentralizarea puterii in PSD, cu acordarea de autonomie filialelor din teritoriu. Aceasta grupare l-a acuzat fatis pe Iliescu de faptul ca nu este cel care ar putea reforma PSD.
Celalalt curent de opinie din partid si-a facut cunoscute solicitarile prin intermediul unui document semnat de presedintii consiliilor judetene, care, fara sa-l numeasca pe Adrian Nastase, acuza fostul prim-ministru ca a concentrat puterea in partid in mainile unor persoane care nu ar fi fost alese prin vot secret, sugerand ca ar fi fost impuse, fara merite deosebite.
Pentru a deveni un partid credibil, este nevoie ca PSD "sa treaca prin purgatoriu", spun cei 19 lideri locali. Anume, sa-si recastige credibilitatea in randul membrilor sai, instituind "regula de fier" a votului secret ca unica posibilitate de a ocupa o functie de conducere si nu atribuirea acestora prin "intelegeri de grup", "sa ridice barierele impuse tinerilor", sa-si aleaga presedintele in baza unui program politic, impreuna cu echipa care promoveza acel document, sa opteze pentru o conducere mai putin stufoasa.  Sunt teme apropiate lui Ion Iliescu.
Liderii locali denunta maniera in care partidul a fost condus in ultimii doi ani, sub presedintia lui Adrian Nastase: "Procesul de reformare si modernizare a fost doar un joc de imagine si interese". Se arata ca au fost promovati, in mod arbitrar, in conducerea partidului oameni care nu au trecut proba votului - este dat exemplul presedintelui executiv, Octav Cozmanca - si, in acest mod "arbitrariul a afectat democratia de partid, credibilitatea partidului".
"PSD este intr-o stare de perplexitate care poate duce la degringolada, sciziune. Liderii sai marcanti, lipsiti de barbatie politica, sunt tacuti. Nu au puterea de a accepta realitatea cruda, de a recunoaste propriile greseli", precizeaza documentul asumat de lideri locali ai partidului, provenind din toate regiunile istorice.
Ei cred ca partidul a pierdut puterea pentru ca a fost perceput drept "un partid al coruptilor" si, in acest context, "nu a luat nici o masura serioasa care sa vizeze eradicarea coruptiei si a coruptilor de la nivelurile cele mai inalte, nici o masura serioasa impotriva structurilor mafiote cu relatii in sfera inalta a politicii".
Liderii locali denunta, totodata, "escamotarea realitatii, dublata de jocul sondajelor", de catre conducerea partidului, "comunicarea nesincera, fragmentara" dintre conducerea centrala si membrii de partid, incalcarea "cu larghete a statutului partidului".
Este al doilea document asumat in ultimele zile de lideri locali ai PSD. Primul, la care au subscris lideri locali din Ardeal, il considera pe Ion Iliescu incapabil de reformarea PSD si responsabil de pierderea alegerilor din cauza divergentelor cu Guvernul Nastase. Liderii din Ardeal spuneau ca in discutie nu ar trebui sa intre schimbarea lui Nastase.



Gratierea lui Cozma il trage in jos pe Iliescu
Unul dintre initiatorii documentului asumat de cei 19 presedinti de consilii judetene ai PSD, Liviu Dragnea, presedinte al CJ Teleorman, a declarat ieri ca scopurile acestui apel sunt de a scoate PSD "din amorteala" si de a initia competitia in partid.
Desi s-au pronuntat critic fata de calitatile de lider ale lui Adrian Nastase, presedintii consiliilor judetene au rezerve si fata de Ion Iliescu.
Dragnea, ca de altfel si Marian Oprisan - lider de Vrancea al PSD si semnatar al declaratiei - si-au declarat retinerile pe care le au si fata de fostul presedinte. Dragnea a spus ca a fost dezamagit de gestul fostului sef al statului de a-l gratia pe Miron Cozma: "Acest act a lovit foarte mult in soclul pe care era asezat".
Marian Oprisan explica, la randul sau, ca din cauza gratierii lui Cozma nu-l poate sustine pe Ion Iliescu la functia de presedinte al PSD.
 
Cat a costat oferirea pozitiei de lider
Despre greselile de campanie care au costat PSD trecerea in opozitie a vorbit ieri Adrian Severin, director al Institutului Social-Democrat Ovidiu Sincai, institut ce functioneaza pe langa PSD.
Una dintre erorile partidului a fost, potrivit lui Severin, oferirea functiei de lider al PSD lui Ion Iliescu inca din vara trecuta, inainte de a-si fi incheiat mandatul la Cotroceni. "A fost o modalitate esential nedemocratica de a transfera puterea la varf, intrucat a sugerat ca PSD este inca un partid cu reflexe nedemocratice", precizeaza analiza prezentata de Severin. 



Iliescu si-a luat titlul de revolutionar fara contrasemnatura lui Nastase
Decretul prin care Ion Iliescu isi atribuia titlul de revolutionar nu a fost contrasemnat de catre premierul Adrian Nastase, inainte de publicarea in Monitorul Oficial, a declarat secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor, Adrian Sanda. Sanda, care a fost numit la conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor in 20 decembrie 2004, de catre premierul Nastase, a adaugat ca va merge la Curtea Constitutionala pentru a se consulta cu judecatorii in legatura cu acest fapt. Potrivit alineatului 2 al articolului 99 din Constitutia Romaniei, intitulat Actele Presedintelui, anumite decrete  emise de presedintele Romaniei in exercitarea atributiilor sale se contrasemneaza de primul-ministru. Conferirea de decoratii si titluri de onoare intra in aceasta categorie. Decretul numarul 1.168, emis in 15 decembrie 2004 de presedintele Iliescu, a fost publicat in numarul 7 din 2005 al Monitorului Oficial. Prin acest decret, presedintele Iliescu acorda unui numar de 1.266 de persoane, printre care se numara si el, titluri de Erou Martir sau de Luptator in Revolutia din 1989. Intrucit nu este contrasemnat de premier, asa cum prevede Constitutia, actul fostului presedinte ar putea fi nul de drept. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO