Politică

Fostul ministru al agriculturii retinut, actualul ministru de resort in atentia DNA

Fostul ministru al agriculturii retinut, actualul ministru de resort in atentia DNA

Muresan (stg.) ar fi inlesnit, potrivit procurorilor, o mita de 100 de litri de palinca si 15.000 de euro pentru Remes

08.10.2007, 19:49 61

Remes este al patrulea ministru din guvernul Tariceanu II care intra in atentia procurorilor anticoruptie dupa ministrul justitiei Tudor Chiuariu, ministrul muncii Paul Pacuraru si fostul ministru al comunicatiilor Zsolt Nagy.
Departamentul National Anticoruptie nu a confirmat identitatea demnitarului, insa a anuntat ca Muresan este acuzat de doua infractiuni de cumparare de trafic de influenta.
"Din probele administrate pana in prezent de procurori a rezultat ca, in cursul lunii septembrie 2007, invinuitul Muresan Ioan a inlesnit transmiterea promisiunii si darea unor produse in valoare de 1.500 de lei si a sumei de 15.000 de euro de la invinuitul Ciorba Gheorghe, om de afaceri, unui demnitar al statului roman pentru ca acesta din urma sa favorizeze firmele omului de afaceri la licitatii publice organizate de institutii publice aflate in subordinea demnitarului. In acelasi scop, invinuitul Ciorba Gheorghe prin intermediul lui Muresan Ioan a promis ca va oferi si un autoturism de lux", se arata intr-un comunicat al DNA. Potrivit unor informatii judiciare bunurile evaluate la 1.500 de lei care au fost date de Ciorba lui Remes prin intermediul lui Muresan sunt 100 de litri de palinca. Ciorba a fost implicat in ultimii doi ani in doua anchete penale ca denuntator, iar in cazul Muresan-Remes, are calitate de acuzat.
Ieri, procurorii anticoruptie au cerut Tribunalului Bucuresti arestarea pentru 29 de zile a lui Ioan Avram Muresan, dar pana la inchiderea editiei, o decizie nu fusese data. Fostul ministru din vremea guvernarii CDR a fost adus, in noaptea de sambata spre duminica, de la Baia Mare la Bucuresti si a fost audiat de procurorii anticoruptie bucuresteni mai multe ore, acesta fiind scos din sediul DNA in jurul orei 11.00. Fiul fostului demnitar, Dan Muresan, a declarat ieri ca tatal sau a fost adus in mod secret la Bucuresti si ca DNA foloseste metode staliniste.
Muresan are deja un proces pe rol intr-un dosar pentru deturnare de fonduri, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata si fals intelectual. Urmatorul termen al procesului, care este judecat la Tribunalul Bucuresti, este stabilit pentru 29 octombrie. In acest caz, procurorii anticoruptie au stabilit faptul ca Muresan a schimbat, printr-un ordin ministerial din 1999, destinatia fondului de contrapartida constituit din contravaloarea in lei a unui ajutor nerambursabil primit din partea Guvernului Statelor Unite, in suma totala de peste 29 de miliarde de lei vechi.
De asemenea, Muresan, in calitatea sa de ministru al agriculturii si alimentatiei, ar fi intocmit un raport in numele reprezentantilor SC Sunoil SRL Ramnicul de Jos, fara a exista vreo cerere din partea acestora, prin care solicita amanarea termenului de restituire a unui imprumut de 5.000 de tone de ulei dat de Agentia Nationala a Rezervelor de Stat pe baza unui alt raport avizat si intocmit de acuzat.
Remes nu a comentat ieri arestarea lui Muresan, fostul sau coleg de cabinet in timpul guvernarii CDR. Remes era pe atunci era ministru de finante. Cei doi, originari din Maramures, au fost si colegi de partid in PNTCD in 2002. Fostul ministru a fost unul dintre candidatii la functia de presedinte al PNTCD in 2001.
Omul de afaceri Gheorghe Ciorba este cunoscut in Maramures ca un vechi apropiat al lui Muresan si al lui Decebal Traian Remes si a fost membru al PNTCD, apoi PSD.
Ciorba locuieste la Firiza, judetul Maramures, si este vecin cu fostul ministru taranist. Ciorba este patron si administrator al Mitrut Com SRL, cu sediul pe strada Principala nr. 511 din Certeze. El este, de asemenea, administrator al societatii Pastravul Apemin Certeze, cu domeniul de activitate apele minerale. Ciorba are afaceri de aproximativ 2 milioane de euro.
Surse apropiate omului de afaceri, citate de Mediafax, spun ca acesta ar fi avut, in ultimii ani, mai multe lucrari in tara, realizate din bani publici, in domeniul constructii, devieri si recalibrari cursuri de albie, defrisari, lucrand cu predilectie cu Ministerul Agriculturii. Firma sa este agreata si pentru lucrari de proiectare si executie in domeniul gospodaririi apelor, spun aceleasi surse, citate de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO