Politică

Formarea consiliilor judetene, intarziata de dispute politice

17.06.2004, 00:00 19

Constituirea consiliilor judetene si alegerea presedintilor acestor "Parlamente locale" este ingreunata din cauza neintelegerilor care persista intre filialele locale ale partidelor politice.
In unele cazuri, intelegeri politice incheiate in urma cu cateva zile sunt denuntate pe ultima suta de metri, fapt ce amana formarea consiliilor judetene. O astfel de situatie este la Vrancea. Filiala locala a PRM a anuntat ieri ca rupe intelegerea cu PSD intrucat nu este de acord cu numirea lui Marian Oprisan pentru un nou mandat de presedinte al Consiliului Judetean Vrancea. In acest judet partidul de guvernamant ar avea nevoie de un singur vot pentru a obtine majoritatea. Sedinta de constituire a Consiliului Judetean Vrancea a fost amanata din cauza lipsei de cvorum. Consilierii PNL si PD au absentat. Aceasta pare sa fie, mai nou, o strategie a consilierilor din cele doua partide de opozitie. La fel s-a intamplat ieri la Botosani, unde, in consiliul judetean majoritatea este formata din PSD, PRM si PUR. Din cauza absentei consilierilor aliantei de opozitie, formarea Consiliului Judetean Botosani a fost amanata pentru sambata.
La Gorj, intarzierea validarii consilierilor judeteni are un alt motiv. Liderii locali ai PRM si PSD intretin confuzia in ceea ce priveste incheierea unei intelegeri politice. Liderul local al PRM, senatorul Ilie Petrescu, a spus, citat de Mediafax, ca ar urma sa fie numit vicepresedinte al Consiliului Judetean Gorj in baza unei intelegeri incheiate la centru intre conducerile celor doua formatiuni. Liderul local al PSD, Florin Carciumaru, neaga cele spuse de Petrescu.
Situatie neclara este si la Bistrita-Nasaud. Aici, atat PSD, cat si Alianta PNL-PD isi atribuie presedintia consiliului judetean, mizand pe sustinerea, inca nedeclarata, a celorlalte formatiuni.
In acelasi timp, schimbarea de ultim moment a stategiilor de colaborare a PRM si PUR provoaca dispute. Liberalii au acuzat ieri cele doua formatiuni de "tradare" intrucat la Consiliul Judetean Ilfov desi se intelesesera sa voteze impreuna cu Alianta PNL-PD, s-au razgandit. Astfel, PRM si PUR au votat alaturi de PSD pentru numirea senatorului Doru Laurian Badulescu la presedintia Consiliului Judetean Ilfov.
Acuzatii de tradare au fost si la Giurgiu insa, de aceasta data au fost aduse de PRM consilierilor PNL si PD. Motivul a fost acelasi: schimbarea strategiei de vot in ultimul moment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO