Politică

Forfota si deruta la sediul PSD la gandul ca Nastase vrea sa demisioneze

08.07.2004, 00:00 13

Forfota mare ieri la sediul central al PSD dupa ce surse apropiate premierului Adrian Nastase, preluate de presa centrala,  afirmasera ca acesta va demisiona de la presedintia partidului de guvernamant. Tensiunea crestea pe masura trecerii orelor. Era alimentata de declaratiile confuze ale unora dintre "greii" partidului, dar si de mimica si gesturilor lor. Foarte precaut de obicei, Octav Cozmanca, presedintele executiv, nu nega zvonurile care circulau, Dan Matei Agathon nu mai zambea nici in fata camerelor de luat vederi. La fel ca si Miron Mitrea, care pentru a scapa de ziaristi a urcat din greseala in masina ministrului Gabriel Oprea. Colegul lui, Viorel Hrebenciuc, a recurs la o alta strategie pentru a ocoli presa: a apelat la iesirea de serviciu.
 Lideri emblematici sau doar membri din teritoriu au trecut si intr-un sens si in altul pragul sediului PSD. Nu a lipsit nici Marian Oprisan, presedintele reales al Consiliului Judetean Vrancea, venit, dupa cum spunea, "in vizita" la partid. Cu totii erau scumpi la vorba. Siguranta de sine, specifica liderilor acestui partid, se conjuga, ieri, la timpul trecut. Jovialitatea, lipsea, dar acesta nu era nou. Personajul principal, premierul Adrian Nastase, nu era de gasit, sau cel putin asa sustineau colegii lui din conducerea PSD. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe, dadea insa asigurari ca Adrian Nastase este de la ora 6 dimineata la Guvern, "inchis in biroul lui".
O alta absenta notabila a fost cea a lui Dan Ioan Popescu, fost presedinte al filialei Bucuresti, ramas acum doar cu functia de vicepresedinte in partid. Drum la partid nu si-a facut ieri nici Victor Ponta, vicepresedinte din noul val al PSD. Ponta declara insa ca daca va avea de ales intre functia de la partid, cea de vicepresedinte, si cea de ministru delegat al integrarii, ar opta pentru prima.
Odata cu trecerea timpului, declaratiile liderilor PSD oscilau intre negarea ferma a demisiei lui Adrian Nastase de la conducerea partidului si intretinerea confuziei. Inainte de pranz, Nicolae Vacaroiu califica "simple zvonuri" posibilitatea ca Adrian Nastase sa-si depuna mandatul de la partid. La scurt timp, Dan Matei Agathon, afiliat grupului coagulat in imediata apropiere a premierului, refuza sa comenteze. In schimb, Miron Mitrea - unul dintre vicepresedintii cu o anumita independenta de opinii in partid - declara ca "nu stie" daca Adrian Nastase va renunta la mandatul de lider al partidului si nici nu stie unde este acesta.
A urmat, cronologic, Octav Cozmanca: "Nu va pot spune nimic, nu am de dat nici o declaratie". In discutie era acelasi subiect, retragerea lui Nastase din fruntea PSD. Intrebat daca Adrian Nastase va candida pentru Cotroceni, Cozmanca a raspuns "nu stiu". Adrian Nastase nu a dat nici un semnal ca ar dori sa candideze la Presedintie. Mai mult, au circulat unele informatii ca partidul de guvernamant ar fi in cautare de prezidentiabil iar una dintre solutiile luate in calcul ar fi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. O alta varianta vehicula numele ministrului apararii, Ioan Mircea Pascu. Nici una dintre informatii nu a fost confirmata. In acelasi timp, presedintele Ion Iliescu a cerut luni PSD sa-si anunte mai repede candidatul pentru Cotroceni pentru a nu repeta greseala pe care a facut-o si in cazul lui Mircea Geoana, anuntat drept candidat pentru Primaria Capitalei cu doar o luna inainte de inceperea campaniei prezidentiale.
Ultimul care a parasit ieri sediul partidului a fost Serban Mihailescu, si el vicepresedinte din vechea garda, titrat politic in epoca Iliescu a partidului de guvernamant. Era suparat si renuntase la sacoul de protocol. "-Luati in calcul demisia lui Adrian Nastase de la presedintia partidului?
- Vom vedea.
- Ati discutat si cu ceilalti colegi ai dumneavoastra?
- Am discutat cum discutati si dumneavoastra. Vom vedea. ...Asta-i viata". Serban Mihailescu a mai spus ca va fi convocata o Delegatie Permanenta a partidului, la sfarsitul saptamanii, in care se va decide ce se va intampla.



Oprisan are sfaturi pentru ministri
Marian Oprisan, in trecere ieri pe la partid, spunea ca "nu este nici un fel de problema" daca Nastase isi va da demisia de la conducerea partidului intrucat "PSD este un partid democratic". "Puterea PSD sta in suma liderilor de valoare pe care partidul ii are in plan local si central". Personal, Oprisan nu a putut raspunde daca in PSD ar fi nevoie de o disociere intre functia de presedinte al partidului si cea de prim-ministru intrucat "nu a analizat aceasta problema la nivelul judetului Vrancea".
Marian Oprisan a vorbit cu aplomb despre "guvernarea eficienta" si "amprenta de dinamism imprimata Guvernului de catre premierul Adrian Nastase". Insa, liderul de la Vrancea face si unele recomandari:"Sigur, la nivelul Guvernului mai trebuie luate masuri in privinta unor secretari de stat. Cred ca si unii ministri ar trebui sa-si reevalueze activitatea", apreciaza Marian Oprisan.
Toate aceste declaratii facute de liderii PSD, departe de a clarifica daca Adrian Nastase va renunta sau nu la mandatul de presedinte al partidului, au fost facute dupa mai multe ore de consultari si discutii. In acest rastimp, Ion Iliescu era in vizita in Slovenia. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO