Politică

Firmele si-au creat propriile lor structuri de informatii cu fosti ofiteri, spune Basescu

14.02.2006, 21:17 18

Ofiterii serviciilor de informatii din Romania ar putea avea un statut similar cu cel al functionarilor publici, se arata intr-un proiect legislativ dezbatut ieri de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

Potrivit presedintelui Traian Basescu, cel care a initiat proiectul, astfel s-ar putea evita inregimentarea fostilor ofiteri si a retelelor de informatori pe care acestia le detin in slujba firmelor cu activitati economice.

Basescu spune ca dupa 1989, aproape 80% din ofiterii fostelor servicii romane de informatii, intern si extern, au fost scosi din sistem, iar unii dintre acestia au intrat ulterior in afaceri.

Multi dintre fostii ofiteri, spune Basescu, nu au renuntat la vechile obiceiuri si se folosesc insa de informatiile pe care le-au dobandit in timpul activitatii la serviciile secrete.

"Sunt la firme cate 10-12 oameni la un loc, cu toata structura de informatii. Firmele lor

si-au creat propriile lor structuri de informatii, concurente cu cele existente deja", a afirmat Basescu. El a precizat ca proiectul se refera numai la ofiterii din SRI si SIE, nu si la cei din Serviciul de Informatii al Armatei, care raman o structura militarizata.

Statutul ofiterului de informatii face parte dintr-un proiect de 6 legi care se refera la strategia de securitate si care urmeaza sa fie supus dezbaterii publice si ulterior Parlamentului in aproximativ 60 de zile, a mai spus Basescu. Pana atunci, legile despre care spune ca sunt secrete au fost inaintate comisiilor parlamentare de specialitate.

Presedintele a tinut ieri sa faca precizari in legatura cu numarul persoanelor care au fost ascultate in 2005 si legalitatea ascultarii acestor convorbiri dupa ce premierul Calin Popescu - Tariceanu i-a cerut sa desecretizeze doua hotarari ale CSAT din 2002 si 2004 referitoare la interceptarea telefoanelor, care ofereau derogari de la lege in sensul ca acestea puteau fi interceptate cu mandat de la procuror, nu de la judecator. Este vorba de acele hotarari invocate de omul de afaceri Dinu Patriciu, dupa ce s-a aflat ca i-au fost ascultate telefoanele. Patriciu cerea atunci sa i se spuna de ce a fost ascultat, in conditiile in care nu a existat mandat de la judecator si potrivit propriilor spuse i s-ar fi raspuns ca nu va primi lamuriri intrucat este vorba despre decizii secrete ale CSAT. Basescu a spus ieri ca daca aceste decizii ale CSAT vor fi cerute in instanta, el le va desecretiza.

Presedintele a afirmat in acest context ca serviciile de informatii au interceptat 2.373 de convorbiri telefonice in 2005, toate cu mandat de la judecator, si a dat asigurari ca nu este vorba despre "cazuri de adulter". Serviciile nu sunt interesate de alte chestiuni, aproape 80% dintre cei ascultati au fost straini si in multe cazuri s-a decis expulzarea acestora, a precizat Basescu. "Stiu ca ne place sa mergem la televizor si sa spunem ca am fost ascultati , dar nu suntem toti atat de importanti pe cat ne place sa spunem", a adaugat Basescu, explicand ca aceste informatii le-a obtinut de la seful SRI Radu Timofte. El spune ca telefonul sau nu este ascultat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO