Politică

Fierbere in PSD inaintea primei reuniuni de anvergura de dupa Congres

12.05.2005, 20:19 16

Cu doua zile inaintea Consiliului National, prima reuniune de amploare de dupa Congres, in PSD au loc miscari si incercari de repozitionare ale unora dintre liderii influenti ai partidului.

In gruparea perdantilor, se fac si se desfac strategii si planuri de rezerva. Fostul presedinte Ion Iliescu primeste indemnuri, potrivit unor surse din partid, din partea mai multor apropiati sa rupa PSD si sa infiinteze o noua formatiune. Circulau unele informatii care acrediteaza ideea ca Iliescu ar anunta o asemenea miscare la sfarsitul saptamanii, cand va avea loc Consiliul National al partidului.

Alti oameni din partid apropiati fostului presedinte spuneau insa ca nu exista nici un motiv pentru a se precipita lucrurile. Ei confirmau ca se lucreaza la varianta infiintarii unui alt partid, de catre fostul presedinte, dar ca aceasta nu va avea loc de la o zi la alta si, oricum, nu este o decizie ferma luata de Ion Iliescu. Insa, in situatia in care Ion Iliescu s-ar lasa convins de ideea ruperii PSD, el ar fi "creierul" noii formatiuni, iar in functie de conducere ar fi promovat Ioan Mircea Pascu, unul dintre oamenii sai de incredere, reales vicepresedinte. Sau, cel putin, in acest sens se poarta acum discutiile. O miscare demna de mentionat a avut loc ieri cand senatorul Ioan Talpes, fost consilier prezidential in administratia Iliescu si apropiat al fostului presedinte, a declarat ca se retrage din functiile detinute in PSD, respectiv cele de presedinte al organizatiei Caras-Severin si de presedinte al Comisiei de aparare din Senat. Decizia, spune Talpes, este legata de modul de desfasurare a alegerilor la Congresul PSD. "La Congres au fost situatii in care delegati ai unor judete care au fost mandatati de organizatiile judetene sa voteze in favoarea lui Ion Iliescu au schimbat aceasta delegare si au votat impotriva lui Ion Iliescu. Nu este o cale admisibila, cel putin din punctul de vedere al corectitudinii si onoarei", a declarat Talpes, conform Mediafax.

Gestul lui poate fi interpretat insa si ca unul de presiune asupra noii conduceri, care negociaza asiduu in aceste zile promovarea in partid a unora dintre oamenii ramasi in afara posturilor de conducere.

Sunt in discutie opt locuri in Biroul National, for de conducere central, pentru liderii de filale. In aceste pozitii se regasesc oameni influenti in partid, dar care au pierdut la Congres precum Dan Ioan Popescu - apropiat al lui Iliescu, Viorel Hrebenciuc. Mai sunt functiile de secretar executiv, care nu sunt atat de importante prin puterea de decizie, ci mai degraba pentru satisfacerea unor orgolii personale.

De cealalta parte, grupul de la Cluj pregateste un document, pe care doreste

sa-l puna vineri in discutie, la Consiliul National, prin care isi propune sa inlature din functii vizibile public persoanele compromise din punctul de vedere al imaginii publice. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO