Politică

FIDESZ incearca sa redeschida dosarele vulnerabile romano-ungare

13.04.2004, 00:00 16



Presedintele Comisiei de politica externa din parlamentul ungar, Nemeth Zsolt, totodata vicepresedinte al principalului partid de opozitie de la Budapesta, FIDESZ, sustine ca in cazul in care Guvernul de la Bucuresti va deschide "dosarul Gojdu", Executivul de la Budapesta va trebui sa emita pretentii in privinta amplasarii Statuii Libertatii la Arad. Nemeth Zsolt a facut aceste aprecieri duminica seara la Sfantu Gheorghe. Fost membru al guvernului conservator de la Budapesta pana in 2002, Nemeth Zolt este unul dintre cei mai infocati sustinatori ai radicalilor maghiari grupati in jurul episcopului Laszlo Tokes si al dezideratului acestora privind obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.



La sfarsitul saptamanii, intr-o vizita neoficiala, Nemeth Zolt s-a intalnit cu reprezentantii locali ai Uniunii Civice Maghiare si ai Consiliului National Secuiesc.



Dupa aceste intalniri, Nemeth a declarat, conform Mediafax, ca, daca Romania va face o legatura intre problema Statuii Libertatii de la Arad si averea Gojdu, va tinde catre "umilirea rituala si periodica a diplomatiei ungare".



"Daca Guvernul roman deschide dosarul Gojdu, atunci si Guvernul ungar trebuie sa inceapa cu pretentiile", a subliniat vicepresedintele FIDESZ.



In ceea ce priveste Parcul Reconcilierii de la Arad, Nemeth a afirmat "Ministerul Cultelor din Romania isi mentine dreptul exclusiv de a decide ce monument istoric va fi amplasat alaturi de Statuia Libertatii".



"Dupa parerea mea, acest Parc al reconcilierii nu poate fi infiintat fara consultarea prealabila a comunitatii maghiare", a spus liderul FIDESZ.



Cele doua probleme care au suscitat vii discutii, averea Fundatiei Gojdu si amplasarea Statuii Libertatii de la Arad, au fost solutinate la nivel diplomatic de premierii Romaniei si Undariei, in urma cu un an. Atunci s-a stabilit ca reamplasarea Statuii Libertatii sa se faca intr-un Parc al Reconcilieii la Arad, solutie acceptata si de UDMR. In ceea ce priveste bunurile Fundatiei Gojdu, oficialii romani si maghiari au decis ca averea sa fie administrata prin intermediul unei fundatii din care sa faca parte atat reprezentanti ai Guvernului roman, cat si ai Guvernului ungar.



Fostul avocat si om politic roman Emanuil Gojdu (1802-1870) a decis, printr-un testament redactat in 1869, ca intreaga sa avere sa revina comunitatii romanesti din Ungaria si Transilvania, urmand a fi administrata de o fundatie formata din reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane din Ardeal si Ungaria. Dupa instaurarea regimului comunist in cele doua state, Ungaria a nationalizat bunurile fundatiei.



In acelasi timp, Nemeth Zsolt a sustinut ca Guvernul socialist de la Budapesta ar trebui sa sprijine politic si diplomatic maghiarii din Transilvania pentru obtinerea autonomiei. "Ungaria va deveni peste trei saptamani membru UE, iar Romania trebuie sa mai faca pasi importanti pentru a se integra. In procesul de integrare noi vom sprijini Romania, dar totodata dorim ca in UE sa se integreze o Romanie care asigura autonomie teritoriala, culturala pentru maghiarii din Transilvania", a mai spus Nemeth Zsolt.



FIDESZ, fost partid de guvernamant in Ungaria, aflat acum in opozitie, a sustinut fara rezerve radicalii de etnie maghiara grupati politic in jurul episcopului Lazslo Tokes. In ultimul an de guvernare FIDESZ a provocat o disputa diplomatica prin aprobarea unei legi care acorda drepturi speciale etnicilor maghiari din alte state decat Ungaria, inclusiv celor din Romania. Dupa alegerile din 2002, noul guvern socialist de la Busapesta a adoptat o pozitie mai moderata fata de radicalii maghiari coordonati politic de Lazslo Tokes si a adus modificari importante legii statutului maghiarilor din afara granitelor Ungariei.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO