Politică

Executivul garanteaza imprumuturile pentru proiecte cu finantare europeana

Executivul garanteaza imprumuturile pentru proiecte cu finantare europeana

Guvernul va decide astazi modul concret in care va garanta imprumuturile necesare derularii proiectelor cu fonduri europene, spune Gheorghe Flutur

27.05.2009, 00:00 25

Guvernul va infiinta un fond de garantare pentru proiectele cu finantare de la Uniunea Europeana, destinat garantarii creditelor angajate de autoritatile locale, a anuntat vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur.

"Ar urma sa fie un fond pentru garantarea imprumuturilor pe termen scurt pe care autoritatile locale, primariile de exemplu, le iau pentru 60-90 de zile, in asteptarea banilor de la Uniunea Europeana. Acest fond ar permite autoritatilor locale ca, in intervalul scurt de timp de la prima plata la a doua plata, sa poata lua in conditii mai bune un credit. O strategie ar putea fi discutata miercuri (astazi - n.n.), in sedinta Guvernului", a explicat pentru ZF Gheorghe Flutur.
Reprezentantii Executivului au discutat ieri despre absorbtia fondurilor de la UE, in conditiile in care datele nu arata deloc bine.
Potrivit Finantelor, doar 4% (aproximativ 200 mil. euro) din banii destinati de UE Romaniei, 5,6 mld. euro intre 2007-2009, au ajuns la beneficiari.
Saptamana trecuta in sedinta coalitiei PSD-PD-L s-a decis convocarea, ieri, la Bucuresti, a presedintilor agentiilor de dezvoltare regionala, dupa ce ministrul dezvoltarii Vasile Blaga a aratat ca media de absorbtie a banilor pe Programul Operational Regional (POR), care numai in acest an are 450 mil. euro, este de 35%.
Unul dintre motivele acestei rate mici de absorbtie ar fi chiar lipsa banilor, pentru ca programele post-aderare presupun ca, mai intai, bene-ficiarii sa demareze proiecte pe bani proprii si, pe masura ce ele sunt derulate, cheltuielile sunt returnate din fondurile Uniunii. (In acest moment la Trezoreria statului sunt 2 mld. euro din banii UE care asteapta sa fie cheltuiti.)
 
Prefinantarea creste de la 20% la 30%
Pana la infiintarea acestui fond de garantare a imprumuturilor, premierul Emil Boc a anuntat ca plafonul in limita caruia statul asigura prefinantarea proiectelor pentru care sunt alocate fonduri UE a fost ridicat de la 20% la 30% din valoarea contractului, banii urmand insa sa fie alocati daca licitatiile sunt organizate la termen si permit inceperea lucrarilor. Acesta a precizat ca, din aceasta majorare, autoritatile locale vor putea sa plateasca si TVA-ul aferent, fara a-l mai suporta din bugetul consiliilor locale.
Potrivit lui Flutur, avansul se da doar pentru lucrarile care pot demara deja. "De exemplu, o administratie locala are nevoie de un milion de euro pentru o lucrare inceputa. Regula este ca plata este facuta de stat (in cazul nostru administratia locala - n.n.) si abia apoi urmeaza rambursarea de la UE. Dar primaria nu are acesti bani. Atunci 30% din acesti bani vor fi dati de stat in avans (de la bugetul central - n.n.)", spune Flutur.
In sedinta de ieri a comitetului interministerial pentru gestionarea fondurilor comunitare, la care au participat presedintii in exercitiu ai regiunilor de dezvoltare, reprezentantii autoritatilor locale au solicitat Guvernului sa ii scuteasca de plata taxei la intabulare si sa le acorde facilitati in privinta conectarii la sistemul national de electricitate. Insa o decizie nu a fost luata.
 
"Pachetelul cu problemute" al lui Vanghelie a fost clarificat
Vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur a declarat ieri, dupa sedinta coalitiei, ca "pachetelul de problemute" ridicat de liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, privitor la numirile din deconcentrate, a fost, in mare parte, clarificat, intr-o discutie punctuala dintre el si vicepremierul Dan Nica. Intrebat daca s-a discutat despre numirile la Tarom, RA-APPS, Aeroportul Henri Coanda, Flutur a precizat ca in cadrul coalitiei s-a discutat "de principiu".
Liderii coalitiei s-au reunit ieri pentru a relua discutiile privind neintelegerile existente intre PSD si PD-L privind numirile la nivelul Guvernului si al deconcentratelor.
Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a spus luni: "Un pachetel de problemute" mai e de discutat in coalitie. Surse din PSD au precizat pentru Mediafax ca nemultumirea lui Vanghelie tine de numirile la Tarom, RA-APPS si Aeroportul Henri Coanda.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO