Politică

Exclusiv online - Cum s-au transformat cabinetele parlamentare in agentii de plasament a fortei de munca

10.03.2010, 00:00 23

Odata cu introducerea votului uninominal, in toamna lui 2008,logica electorala s-a simplificat cel putin dintr-un punct devedere. Niciun parlamentar ales uninominal in urma cu un an sijumatate nu va mai primi voturile cetatenilor din colegiul pe careil reprezinta in Parlament, daca acesta nu va raspunde poxitivcererilor lor. Si oamenii liste lungi, mai ales ca situatiaeconomica nu este prea buna. Solicitarile sunt peste tot camaceleasi: oamenii vor locuri de munca, bani pentru comunitatilelocale, vor ca deputatii lor sa voteze intr-un fel sau altul lalegi cu miza in Parlament: legea pensiilor, legea salarizarii unicesau legea functionarilor. "La mine vin cel mai des oameni care cerlocuri de munca pentru copii lor. Imi spun ca au terminat o scoala,un liceu si imi cer sa-i angajez. In rest sunt discutii la niveluladministratiei locale, daca poti sa le bagi gaze, curent electric",spune deputatul PNL Adriana Saftoiu, care reprezinta un colegiurural din Prahova, in zona Urlatiului. "Ce pot sa fac, caparlamentar de opozitie, este sa le sustin amendamentele la legiimportante, cum ar fi legea functionarilor publici care a trecutsaptamina trecuta de Camera. Vin oameni si imi spun sa votezintr-un fel sau altul. Altii oameni vor sa sustin amendamenteprivind alocari de bani pentru scoli sau preotii pentru biserici,atunci cand se discuta legea bugetului de stat. Dar cu astfel desolicitari ai sanse foarte mici din opozitie", afirma deputatul.Colega de partid a Adrianei Saftoiu, Cristina Pocora, carereprezinta cu Ialomita, promite ca va merge pina in pinzele albepentru a rezolva problema podului de la Fetesti, unde ministerultransporturilor a impus o taxa de tracere chiar si locuitorilorlocalitatii. Fetesti este in colegiul electoral al deputatuluiliberal. "Cred ca pina la urma o sa-i dau in judecata. Am facutmemorii si memorii pentru a se renunta la plata acestei taxe decatre minister. Au renunta dupa indelungi staruinte la pretentia casi microbuzele scolare sau salvarile sa plateasca", spune Pocora.Multe lucruri in afara de petitii, memorii, consultanta, nu poatesa ofere. Poate doar un amendament la legea pensiilor, privindmentinerea varstei de pensionare la femei. "A venit o doamna de lamine din colegiu si mi-a spus ca varsta de 65 de ani pentru a iesila pensie este prea mult", sustine Pocora.

Pentru deputatul PD-L Mihail Boldea lucrurile ar putea parea maiusoare, caci formatiunea lui este la putere. Dar spune ca seimpotmoleste in reglementarile parlamentare cind propune legi carevizeaza imbunatatirea practicii judiciare, el fiind de profesieavocat. "Termenul pentru dezbaterea unei legi la Senat este prealung, fata de Camera, 45 de zile lucratoare de la inregistrareaunui proiect la comisie, fata de 45 de zile calendaristice ladepunerea legii, cat este la Camera. Eu vreau sa modific un proiectde lege care vizeaza practica recursurilor in interesul legii, daraceasta este blocat la Senat, din cauza procedurilor, iar in catevaluni, cind ar iesi din atentia acestei camere, atunci poate el arfi complet inutil pentru justitie, pentru ca ar putea intervenialte modificari", argumenteaza Boldea. Insista pe modificarilelegislatiei in domeniul juridic, pentru ca el da multe consultatiigratuite in colegiul sau din Galati. "Pentru ca sunt jurist, am datmereu consultatii gratis, si asta fac si pentru alegatorii mei. Eiimi cer si locuri de munca, si eu, pentru ca reprezint o zonasaraca a Galatiului, am CV-uri si solicitari pentru locuri de muncapentru 50 de femei de serviciu sau pentru paznici. Incerc sa legasesc pe la prieteni care mai au nevoie", afirma Boldea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO