Politică

Emil Boc catre liberali: Ati topit banii ca la cazinou!

Emil Boc catre liberali: Ati topit banii ca la cazinou!

Emil Boc a calificat esecul motiunii drept un vot de incredere al Parlamentului pentru Guvernul pe care il conduce

13.05.2009, 18:35 25

PNL si UDMR, care au impreuna o treime dintre parlamentari, au cerut demisia Guvernului ca prima masura in lupta eficienta anticriza. Motiunea a continut patru reprosuri principale: politica fiscal-bugetara, masurile luate de Executiv, repolitizarea sefilor de deconcentrate si promisiunile neonorate din campanie.

"Respingerea motiunii de cenzura initiate de PNL si UDMR, cu o majoritate covarsitoare, reprezinta un vot de incredere acordat de Parlament pentru Guvern, reflecta soliditatea Guvernului si confirma ca masurile adoptate de Executiv au generat deja semne pozitive in economie", a afirmat, dupa vot, premierul Emil Boc.
Motiunea a fost respinsa, asadar, cu 272 voturi "impotriva" si 130 "pentru".
Premierul a acuzat in discursul sau politica dusa in 2008 de liberali, care au cheltuit o suma comparabila cu imprumutul de 5 miliarde de euro contractat de Romania de la Comisia Europeana si a atras fonduri comunitare extrem de reduse.
 
Boc: "Hotul striga hotii"
"Liberalii au topit banii ca la cazinou si ne-au lasat pe toti datori. Romania risca acum sanctiuni de miliarde de euro si taierea de fonduri europene, Guvernul fiind obligat sa reduca deficitul pentru a evita sanctiunile financiare care planeaza asupra tarii. Cu alte cuvinte, hotul striga hotul", a spus Boc.
El a spus ca adevarata motiune de cenzura este reprezentata de decizia Comisiei Europene de a declansa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei. Comisia a anuntat ieri dimineata decizia privind Declansarea procedurii de deficit excesiv.
Premierul a acuzat totodata autorii motiunii de prezentarea trunchiata a problemelor si lipsa de profesionalism, prin inscrierea in document a unor date sau denumiri de institutii gresite, precum "Autoritatea Nationala a Drumurilor".
El s-a referit si la ordonanta privind serviciile deconcentrate, invocata in motiunea de cenzura, sustinand ca actul normativ urmareste eficientizarea managementului administratiei publice locale, pe criterii de performanta, si ca persoanele care pana in prezent au condus eficient serviciile vor fi mentinute in functie, in timp ce directorii inlocuiti vor reveni la meseria anterioara.
 
Majoritatea functioneaza?
Majoritatea functioneaza, a fost concluzia lui Boc, dupa esecul motiunii. Zile in sir, intr-o serie de iesiri publice, liderii PD-L si PSD s-au invitat reciproc afara de la guvernare.
Opozitia a tinut ieri sa arate contrariul, si anume ca au existat "defectiuni" la vot. Insa prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat ieri ca scorul obtinut la motiunea de cenzura arata ca exista in cadrul majoritatii parlamentare, totusi, parlamentari care tin cont de semnalele primite din colegiile electorale, mentionand ca
16 voturi au fost primite de la PSD si PD-L.
Orban a explicat ca, avand in vedere ca de la PNL si UDMR au lipsit 10 parlamentari (7 de la PNL, 3 de la UDMR - n.r.) din totalul de 124, scorul de 130 de voturi pentru motiunea de cenzura releva faptul ca 16 voturi au fost primite din partea celorlalte grupuri parlamentare - PSD, PD-L sau minoritatile nationale, un grup care, in mod traditional, voteaza cu puterea.
"Scorul obtinut de 130 de voturi arata ca exista totusi in cadrul majoritatii parlamentare care sprijina actualul Guvern si parlamentari care tin cont de semnalele pe care primesc din colegiile electorale pe care le reprezinta", a sustinut Ludovic Orban.
Insa liderul PSD Mircea Geoana a replicat, referindu-se la cele 16 voturi favorabile obtinute in plus de opozitie la motiunea de cenzura, ca "se mai intampla", mentionand ca sunt neesentiale si ca si PSD se lauda cand era in opozitie ca "ciugulea" cateva voturi de ici de colo.
"Majoritatea functioneaza, este ceea ce face o opozitie intr-un stat democratic, sa incerce sa foloseasca un moment mai delicat pentru a marca puncte politice. Este clar ca in acest moment situatia economica si financiara a Romaniei este delicata si pentru faptul ca vechiul Guvern a fost cel putin imprudent in gestionarea banului public si a bugetului de stat. Dar aceasta este coregrafia unei democratii, este un rezultat foarte clar, din acest punct de vedere putem considera capitolul inchis", a spus Geoana.
 
PNL: Stiati de criza si de la noi si de la SRI
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a luat apararea Guvernului liberal, ceea ce l-a condus pe Emil Boc la concluzia ca actualul sef al liberalilor sufera de "tariceanism".
Antonescu i-a acuzat pe guvernanti ca au mintit cand au spus ca nu aveau cunostinta despre criza, mentionand ca "premierul Tariceanu i-a informat cu acte in regula", la fel ca si SRI si BNR. El a mentionat ca este convins ca acordul cu FMI a fost facut doar "pentru a avea cu ce plati pensii si salarii pana la alegerile prezidentiale". Boc i-a replicat liberalului ca economia nu se trateaza cu filosofii si exercitii de retorica, ci cu masuri ferme de corectare a "dezastrului" economic creat de fosta guvernare.
 
Concurs de retorica la dezbaterea motiunii
 
Emil Boc, premierul Romaniei: "Liberalii au topit banii ca la cazinou si ne-au lasat pe toti datori. Romania risca acum sanctiuni de miliarde de euro si taierea de fonduri europene, Guvernul fiind obligat sa reduca deficitul pentru a evita sanctiunile financiare care planeaza asupra tarii. Cu alte cuvinte, hotul striga hotul."
Crin Antonescu, senator, presedintele PNL: "Daca e adevarat, totusi, ceea ce sustineti (PD-L - n.n.) despre dezastrul din 2008 al Guvernului PNL, atunci dumneavoastra minteati in momentul in care spuneati ca aveti compatibilitate de program si ca sunteti gata sa faceti imediat guvern impreuna cu noi. Daca, de asemenea, domnii colegi din PSD considera ca a fost un dezastru, ca s-a facut risipa in 2008, atunci ii invit sa se gandeasca daca nu cumva aceasta risipa le-a prins bine, si daca nu cumva nu au fost co-autori. Deci din doua una: ori nu e adevarat ce spuneti despre risipa Guvernului liberal, si atunci mintiti, ori este adevarat, dar ati fost complici, si atunci din nou mintiti."
Marko Bela, senator UDMR: "De o luna de zile va chinuiti in mod public pentru a obtine controlul unui serviciu secret si, in general, am impresia ca pana acum coalitia a insemnat o batalie permanenta pentru controlul diferitilor boscheti sau dealuri, parauri si inaltimi ale guvernarii."
Cezar Preda, deputat PD-L: "PNL este rupt de realitate, toata energia sa este canalizata spre un singur roman, Traian Basescu. Lasati-ne sa ne ocupam noi de ceilalti 22 de milioane de romani. Lasa-ti-ne sa ne facem treaba, pentru a depasi aceasta criza, pe care voi, semnatarii acestei motiuni, nu o resimtiti deloc, pentru ca v-ati facut provizii din bugetul tarii, atunci cand era pe mainile dumneavoastra."
Eugen Nicolaescu, deputat PNL: "Ati anulat cota unica si ati bagat mana in buzunarele romanilor. Motiunea PNL-UDMR reflecta fara echivoc esecul politic fiscal-bugetar al guvernarii PD-L-PSD. Acest mod de a guverna nu are de-a face cu criza."
Aura Vasile, deputat PSD: "Daca motiunea ar nimeri in mana unui martian, acesta ar intelege ca Guvernul Tariceanu a fost ultraprogresist si a fost numai lapte si miere, iar Guvernul Boc a reusit, in numai patru luni, sa prabuseasca economia."
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO