Politică

Echipa Tariceanu a luat si 23 de voturi de la opozitie la investitura

30.12.2004, 00:00 23

Investirea Cabinetului Calin Popescu-Tariceanu, in urma unei sedinte maraton de peste patru ore, poate fi considerat primul test al nervilor pe care noul guvern l-a avut de trecut.
Tariceanu si-a adus, pentru acest moment, doi sustinatori. In dreapta tribunei Parlamentului, fostul presedinte liberal Theodor Stolojan, nou consilier prezidential pe probleme economice al presedintelui Traian Basescu. In loja, unde este de obicei locul invitatilor, a stat sotia premierului, Ioana Tariceanu. Doar inaintea anuntarii votului cei doi au schimbat cateva cuvinte.
Punctuali, cu un aer entuziast si nu lipsiti de emotii, noii ministrii care au venit sa ceara votul de incredere al parlamentarilor s-au izbit, pentru prima data, de opozitia PSD. Au fost nevoiti sa faca "antecamera" aproape doua ore intrucat conducerea Camerei Deputatilor - al carui presedinte este Adrian Nastase - programase la aceeasi ora cu sedinta de investire o  reuniune a deputatilor. Incercarea deputatului PNL, Eugen Nicolaescu, de a scurta asteptarea colegilor sai nu a avut succes. El a propus sistarea discutiilor dar, colegii de coalitie, multi dintre ei neinitiati cu procedura de vot, s-au exprimat impotriva acestei propuneri.
In aceste conditii, parte dintre ministrii propusi au poposit la grupurile parlamentare din care provin. Debutantii in politica - precum Monica Macovei, Emil Ene Dinga, Mihai Razvan Ungureanu - au primit gazduire la grupurile PNL si PD din Palatul Parlamentului.
Dezbaterile prelungite au fost un alt "hop" al rabdarii atat pentru noii ministrii cat si pentru parlamentari. Odata cu trecerea orelor, ceasul imens din aula Parlamentului era tintit tot mai des iar holurile tot mai animate. Fostul presedinte Ion Iliescu, tot numai zambet, facea coversatie cu mai tinerele sale colege de partid si Parlament. Evita sa dea declaratii politice insa, inaintea inceperii sedintei de investire, in grupurile parlamentare ale PSD, anuntase ca in primele zile ale noului an vor urma analize care sa arate de ce partidul a ajuns in opozitie.
Prima sedinta comuna a Parlamentului a fost si un prilej pentru senatorii si deputatii aflati la primul mandat, majoritatea tineri, sa aiba primele discutii de socializare.
Deputatul PNL, Cristian Boureanu comenta, la o cafea, cu Lavinia Sandru discursul colegului lor de generatia Victor Ponta. Intr-un alt grup, deputatul democrat Valeriu Tabara, fost presedinte al PUNR, revenit in Parlament dupa patru ani, incerca sa identifice senatorii si deputatii care i-au fost colegi de mandat. Putini la numar.
In sala, odata cu trecerea orelor, rabdarea era pusa la incercare. In prezidiu, presedintele PSD Adrian Nastase, sobru, lipsit de orice urma de zambet, incerca sa-si ascunda oboseala. Bancile puterii si ale opozitiei au fost brusc inviorate de anuntul presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, care ii chema la vot pe toti parlamentarii.



La investitura Guvernului, clasa politica a cantat pe doua voci
Votul de investitura acordat de Parlament marti seara Cabinetului Calin Popescu-Tariceanu a fost precedat de  patru ore de dezbateri politice asupra programului si echipei guvernamentale, dezbateri care au scos in evidenta o schisma a discursului politic.
Patru ore de argumente si contraargumente, sustinute de parlamentari cu mai multe legislaturi la activ sau de debutanti, au impartit in doua aula Parlamentului. S-a remarcat o falie intre discursurile politice precum si incapacitatea politicienilor de a trece peste dihotomia putere-opozitie.
De o parte, discursul lui Calin Popescu-Tariceanu, orientat spre chestiunile de integrare europeana, relaxare fiscala, relatiile puterii cu opozitia, societatea civila si presa. De cealalta parte, discursurile parlamentarilor PSD si PRM, dominate de critici privind cooptarea UDMR la guvernare si atribuirea ministerului de stat pentru cultura, invatamant si integrare "unui maghiar" - presedintele UDMR Marko Bela.
Sunt teme politice pe care in urma cu patru ani presedintele PSD, Adrian Nastase, le considera revolute. Teme pentru care in 2000-2004 PRM a avut "exclusivitatea".
Un alt punct comun al discursurilor PSD si PRM a fost denuntarea atragerii in executiv a unui reprezentant al societatii civile. Este vorba despre ministrul justitiei, Monica Macovei.
De asemenea, PSD si PRM au criticat programul de guvernare afirmand ca obiectivele nu sunt realiste iar noii ministrii nu au capacitatea de a le pune in practica. Gesturile si discursurile de imagine au dovedit ca alegerile nu au pus punct campaniei electorale.
Spre deosebire de sedintele de investitura ale guvernelor precedente, premierul Calin Popescu-Tariceanu dar si ceilalti parlamentari ai coalitiei guvernamentale care au vorbit de la tribuna, nu au invocat  "greaua mostenire a fostei guvernari", tema ce adancea falia dintre putere si opozitie. Tariceanu a avut o abordare diferita. A inceput prin a recunoaste ca "fiecare a contribuit la transformarile din Romania postcomunista". Nu a numit partide sau lideri politici. A facut insa trimiteri destul de limpezi aratand ca Guvernul Tariceanu "nu va recurge la mineriade ca sa aranjeze jocurile politice si nu va intretine o economie de prada, parazitara".
In discursul de investitura, premierul a incercat sa stabileasca punti de comunicare cu partidele de opozitie: "Nu vrem sa ne batem cu opozitia! Razboiul nostru este cu realitatea", a spus Tariceanu. El a invitat parlamentarii opozitiei sa dea votul in favoarea cabinetului sau si sa sustine proiectele guvernamentale necesare integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, intrucat intrarea Romaniei in comunitatea europeana este un obiectiv al intregii clase politice.
Tariceanu a vorbit despre alegerile 2004 ca despre momentul incheierii tranzitiei postcomunste: "Tranzitia s-a incheiat. Incepe modernizarea tarii prin integrarea in Uniunea Europeana si reconstructia bunastarii".
Desi premier al unei coalitii de guvernare formate din mai multe partide, Tariceanu a subliniat, de mai multe ori in discursul sau, ca este un liberal care nu "tolereaza ambiguitatile"."Imi asum conditia de liberal in actiune", a spus Calin Popescu-Tariceanu.
Primul care l-a combatut pe seful Executivului a fost deputatul Victor Ponta, unul dintre reprezentantii noului val al PSD. La primul sau discurs parlamentar, Ponta a iritat prin alocutiunea marcata de picanterii, neapreciate de asistenta, dar si prin contraargumentele aduse impotriva guvernului.
Ponta i-a calificat pe parlamentarii PUR si UDMR, fosti parteneri politici ai PSD, acum formatiuni de guvernare, "tradatori de profesie". Calificative asemanatoare a avut si pentru cei trei ministrii de stat care, in opinia deputatului PSD, sunt "someri de lux, care se mai si calca pe bombeurile denumirilor pompoase". "Explicati-ne si noua si oamenilor foarte clar ca marmura tine de economie iar fotbalul si prajiturile de mediul de afaceri", a afirmat Ponta. El a facut aluzie la afacerile cu marmura ale ministrului Adriean Videanu si afacerile ministrului George Copos.
Ponta l-a ironizat si pe ministru Codrut Seres, de la PUR. "Amicul meu Codrut Seres daca-l treziti noaptea imbraca jacheta albastra cu trandafiri, pune fularul portocaliu si caciula cu Antena 1, il suna pe Mircea Geoana si pleaca sa vorbeasca economie si comert cu Adreian Videanu".
Remarcile lui Victor Ponta au primit raspunsuri de la mai multi parlamentari ai Aliantei PNL-PD, UDMR si PUR care au remarcat tonul nepotrivit al discursului si faptul ca deputatul PSD a debutat "cu stangul" in Parlament. "Amintesc mai tanarului meu coleg ca de la sublim la ridicol nu-i decat un pas", a replicat senatorul UDMR, Verestoy Attila.
Discursul lui Ponta a iritat atat prin stil cat si prin teme. De pilda, el a spus ca atribuirea functiei de ministru de stat pentru cultura, invatamant si integrare presedintelui Marko Bela este "impotriva naturii". "un ministru de nationalitate maghiara are, natural, alta viziune asupra acestor domenii decat un roman", a spus Ponta. El a avut obiectii cu privire la cooptarea UDMR la guvernare dar si cu numirea la Ministerul Justitiei a Monicai Macovei, presedinte al APADOR-CH. "Societatea civila a fost de-a dreptul cumparata cu posturi in guvern. Oamnii nu au votat-o pe dna Macovei si nici pe dl. Ungureanu ci pe politicieni", a firmat Ponta.
Ideile deputatului PSD au fost sustinute de reprezentantii PRM, senatorul Corneliu Vadim Tudor si deputatul Lucian Bolcas. C.V. Tudor a afirmat ca UDMR "este condamnata la guvernare", intrucat "practica autostopul politic. Sta cu mana intinsa pe marginea drumului, la alegeri, si intreaba cine o ia la guvernare". La randul sau, Lucian Bolcas a apreciat ca prin cooptarea unor oameni din societatea civila in Guvernul Tariceanu, societatea civila a devenit "una politica". Bolcas a denuntat, de asemenea, "targuiala fanariota" dintre Alianta PNL-PD, UDMR si PUR, expresie rostita in discursul sau si de Victor Ponta.
La finalul a patru ore de discutii, Guvernul Tariceanu a primit votul de investitura cu 265 de voturi pentru si 200 impotriva ceea ce arata ca noul cabinet convins si parlamentari ai opozitiei.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO