Politică

Dupa ce a cochetat cu popularii, PD este tinut pe tusa de socialistii europeni

20.05.2005, 20:08 20

Partidul Socialistilor Europeni a refuzat sa acorde Partidului Democrat statutul de membru cu drepturi depline si a amanat orice decizie in aceasta privinta pana ce PD nu-si va clarifica framantarile doctrinare.

"Decizia Partidului Socialistilor Europeni era previzibila, avand in vedere proximitatea Conventiei Nationale a Partidului Democrat, unde exista posibilitatea depunerii mai multor motiuni si de orientare diferita", a declarat presedintele Emil Boc, dupa incheierea reuniunii socialistilor europeni.

PSE a discutat, ieri, la Paris, oportunitatea acordarii statutului de membru cu drepturi depline tuturor formatiunilor cu orientare social-democrata din Romania si Bulgaria, ca urmare a semnarii de catre cele doua state a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana. La reuniunea de ieri a socialistilor europeni, PSD, reprezentat de liderul Mircea Geoana si de Adrian Nastase, a fost acceptat ca membru cu drepturi depline, cu unanimitate de voturi. Intre cele doua partide romanesti de sorginte social-democrata este o veche rivalitate politica.

In Partidul Democrat, discutia privind reorientarea doctrinara a fost facuta publica la inceputul anului de catre vicepresedintele Sorin Frunzaverde, responsabil cu relatiile interna-tionale ale partidului. El a pledat pentru afilierea la grupul popularilor europeni, o data cu integrarea in Uniunea Europeana, argumentand ca motiunea cu care fostul presedinte Traian Basescu a castigat in 2001 alegerile in PD este preponderent una de centru.

Democratii au agreat varianta propusa de Frunzaverde si cu un singur vot impotriva, la Consiliul National de Conducere din urma cu doua saptamani, si-au modificat statutul, eliminand un articol prin care se specifica faptul ca motiunile depuse de candidatii pentru conducerea partidului trebuie sa fie numai de orientare social-democrata. Dupa alegerea lui Traian Basescu ca sef al statului, interimatul PD a fost asigurat de Emil Boc, dar alegerile pentru noul presedinte cand vor putea fi depuse motiuni vor avea loc in aproximativ o luna de zile.

Candidaturile pentru sefia partidului nu sunt nici ele in masura sa franeze pendularea doctrinara a PD. Sorin Frunzaverde si-a anuntat intentia de a candida la presedintia partidului pe o motiune de orientare populara, iar vicepresedintele Adriean Videanu vizeaza sefia partidului de pe o platforma "de centru". Actualul lider, Emil Boc, nu si-a anuntat candidatura la presedintia PD, insa a declarat in urma cu doua saptamani ca daca s-ar decide sa o faca, ar merge numai pe o motiune social-democrata.

Decizia socialistilor europeni pare sa-i ia prin surprindere pe democrati, desi vizita de acum 10 zile a secretarului general al PSE, Philippe Cordery, ar fi trebuit sa dea de gandit. Socialistul european a sosit la Bucuresti intr-o vizita de evaluare a celor doua formatiuni social-democrate din Parlamentul Romaniei, PD si PSD. Emil Boc a declarat atunci ca Philippe Cordery nu a primit cu entuziasm discutiile din PD cu privire la schimbarea orientarii doctrinare. In plus, nemultumiti de faptul ca Internationala Socialista a sprijinit, in campania electorala, PSD, Boc le-a transmis socialistilor europeni sa nu se astepte sa-si stranga mainile cu PSD in grupul de stanga al Parlamentului European.

Reprezentantii Partidului Democrat prezenti la Paris, presedintele interimar Emil Boc si vicepresedintele Anca Boagiu, au primit totusi incurajari de la socialistii europeni pentru a continua linia social-democrata a formatiunii.

Intre timp, PSD se bucura de succesul sau pe plan european. "Dobandirea statutului de membru cu drepturi depline al PSE confirma atat relatia excelenta stabilita in cursul acestor ani intre social-democratii romani si cei europeni, cat si conditia de partid social democrat modern pe care PSD a realizat-o si a afirmat-o in ultimii ani", se arata intr-un comunicat al fostului partid de guvernamant. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO