Politică

Din Senegal, Iliescu lucreaza la reabilitarea fostilor ministri

03.11.2003, 00:00 19

Aflat in vizita in Senegal, presedintele Ion Iliescu a continuat sa-i apere pe cei trei ministri care au demisionat in urma cu doua saptamani si sa se arate increzator in onestitatea lor.
Intr-un interviu acordat BBC, seful statului a spus ca celor trei fosti ministri acuzati de coruptie, respectiv plagiat nu li se poate reprosa nimic si ca acestia au demisionat pentru "ca ancheta sa mearga nestingherita". Este vorba de fostul ministru al integrarii, Hildegard Puwak, apropiata presedintelui Iliescu, fostul ministru al sanatatii, Mircea Beuran, fost medic personal al sefului statului, si fostul ministru pentru Secretariatul General al Guvernului, Seban Mihailescu, apropiat premierului Adrian Nastase. Ion Iliescu i-a aparat constant pe cei trei demnitari, atat inainte de a pleca din echipa guvernamentala cat si ulterior.  Presedintele Iliescu a declarat, conform BBC, ca "doamna Puwak este un om de o corectitudine personala exemplara" insa "a consimtit sa nu mai fie in echipa guvernamentala" pentru a putea finaliza cercetarile privind neregulile semnalate in acordarea unor fonduri UE firmelor sotului si fiului acesteia.
Cazul Puwak a fost cercetat de Ministerul Educatiei si cercetarii, care a constatat ca firmele familiei fostului ministru nu se fac vinovate de deturnare de fonduri dar au cheltuit nejustificat anumite fonduri. Ancheta va fi continuata de Parchetul National Anticoruptie, Corpul de Control al Guvernului si OLAF, organismul european care verifica gestionarea fondurilor comunitare.
In ceea ce-l priveste pe Mircea Beuran, Ion Iliescu a declarat ca "nu i se poate reprosa omului ca este corupt, dimpotriva este considerat un om de mare corectitudine si un bun profesionist". Potrivit BBC, seful statului nu a considerat ca este excesiv de grav faptul ca Mircea beuran a plagiat mai multe lucrari internationale de medicina. O comisie a Universitatii de Medicina si Farmacie a  constatat, in urma unor verificari ca Mircea Beuran a plagiat doua volume, dintr-o suita de ghiduri medicale.
Despre fostul secretar general al Guvernului, Serban Mihailescu, presedintele a comentat ca "in cadrul secretariatului au fost doua cazuri de functionari care au luat bani si Serban Mihailescu a considerat ca poarta raspunderea pentru subordonatii sai si s-a retras din Guvern".



 



 



 




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO