Politică

Dezbateri formale la Comisia SRI in absenta certificatelor de securitate

14.04.2005, 20:25 16

Parlamentarii din Comisia de control a activitatii SRI a avut ieri prima intalnire, in noua formula aprobata de Parlament, cu conducerea SRI, dar discutiile nu au putut intra in probleme de fond, intrucat majoritatea membrilor comisiei nu detin certificate de securitate.

Doar trei dintre cei noua senatori si deputati din Comisia SRI detin certificate de securitate eliberate de ORNISS, in absenta carora parlamentarii nu au acces la documente calificate drept secrete de stat si de serviciu si nici la documente tip NATO.

Potrivit presedintelui comisiei, liberalul Radu Stroe, unul din subiectele de discutie a fost situatia celor trei jurnalisti rapiti in Irak. Stroe, citat de Mediafax, a afirmat ca informarea prezentata a fost de "maxima generalitate", intrucat cei mai multi dintre parlamentarii comisiei nu detin certificate de securitate.

Un alt membru al comisiei, Ion Stan (PSD), a declarat, conform Mediafax, ca reprezentantii SRI au prezentat demersurile facute de serviciu pentru solutionarea cazului ziaristilor si si-au manifestat speranta in rezolvarea favorabila a acestei situatii.

Un alt subiect de discutie a fost, potrivit lui Ion Stan, relatia SRI cu CNSAS. Cele doua institutii sunt in relatii incordate dupa ce Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii a acuzat, in repetate randuri, ca SRI a blocat transferul dosarelor, zadarnicind astfel eforturile CNSAS in deconspirarea fostilor ofiteri de securitate. Nici aceste discutii n-au pastrat un caracter general. In absenta certificatelor de securitate eliberate nominal de ORNISS, parlamentarii nu au acces la documente calificate drept secrete de serviciu si nici la documente tip NATO. Prin urmare, pozitia lor in Comisia SRI este, in absenta acestor certificate, mai degraba formala.

Certificatele de securitate sunt eliberate in baza unor verificari riguroase privind relatiile personale, de serviciu.

Este verificata, de asemenea, relatia cu fosta Securitate. Cei care au facut politie politica pentru fosta Securitate sau au spionat impotriva statelor membre NATO nu primesc asemenea certificate de securitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO