Politică

Deputatii mai lovesc o data cu legea referendumului in Traian Basescu

10.10.2007, 18:44 13

Deputatii au modificat din nou legea referendumului, impiedicandu-l pe presedintele Traian Basescu sa declanseze o consultare populara in aceeasi zi cu alegerile europene.
Potrivit unui amendament propus de deputatul PSD Eugen Nicolicea si adoptat ieri de Camera, daca un referendum este convocat in aceeasi zi cu alegerile parlamentare, locale sau europene, atunci alegerile vor fi amanate automat. Deputatii PD au anuntat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala.
Seful statului a anuntat ca va declansa un referendum cu privire la introducerea votului uninominal in aceeasi zi cu alegerile europene din 25 noiembrie, daca pana la sfarsitul lui octombrie parlamentarii nu ii vor trimite spre promulgare noua lege electorala.
Parlamentarii care sunt in conflict cu seful statului sustin ca seful statului nu vrea altceva decat sa suprapuna campania pentru referendum celei pentru europarlamentare ca sa transmita mesaje politice in sprijinul Partidului Democrat.
Legea referendumului a fost modificata de mai multe ori in ultimii doi ani de zile drept consecinta a razboiului dintre parlamentari si Basescu.
In Parlament a fost votata limitarea domeniilor in care presedintele poate sa declanseze referendum sau interzicerea suprapunerii datei acestuia cu cea a alegerilor. In timpul campaniei la referendumul pentru demiterea presedintelui, prin Parlament a mai trecut modificarea majoritatii care decide aprobarea referendumului: seful statului putea fi demis cu majoritatea celor prezenti fata de majoritatea celor inscrisi pe listele electorale.
Recent, Curtea Constitutionala a spus ca presedintele poate convoca referendum in aceeasi zi cu alegerile. Pentru ca acest lucru sa nu se intample Camera a intors pe dos aceasta fraza legiferand ieri ca, daca un referendum poate avea loc in aceeasi zi cu alegerile, alegerile nu pot avea in aceeasi zi cu un referendum!
Deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus ca modificarea votata ieri de Camera - care este decizionala in aceasta situatie - nu ar fi facut altceva decat "sa puna in armonie" decizia Curtii cu legea referendumului. "Unul dintre articolele la legea referendumului despre care Curtea a spus ca este neconstitutional se refera la faptul ca nu se poate organiza referendum cand sunt alegeri, iar noi am gasit o noua formula prin care nu se pun piedici organizarii de referendum", a afirmat deputatul PSD. De fapt, decizia de ieri a Camerei interzice (indiferent de formulare) ceea ce Curtea permisese.
Nicolicea a mai spus ca in cazul in care Traian Basescu decide sa organizeze referendum in ziua stabilita pentru alegerile europarlamentare, 25 noiembrie, aceste alegeri vor fi amanate.
"Este responsabilitatea presedintelui sa aleaga o data pentru referendum astfel incat sa nu se intample nimic. Daca insa va stabili referendum pe 25 noiembrie, probabil ca alegerile europarlamentare vor fi amanate cu o zi, cu o luna, cu cat stabileste Guvernul. Dar responsabilitatea amanarii alegerilor revine presedintelui", a adaugat Nicolicea.
Deputatii PD au reclamat faptul ca modificarea operata ieri de Camera nu este altceva decat o limitare a dreptului constitutional al presedintelui de a convoca referendum. "S-a votat astfel incat presedintele sa nu isi poata alege momentul referendumului", a declarat liderul grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO