Politică

Cum citesc analistii declaratiile sefului statului

07.01.2005, 00:00 15

Exista opinia ca organizarea unui nou scutin parlamentar ar limpezi apele in politica si ar obliga la mai putine compromisuri in urmatorii ani. Anuntarea proiectelor presedintelui, proiecte ce includ convocarea anticipatelor dar, ca un pas premergator, schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului - liderii PSD Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu -, precum si fuzionarea PNL si PD, toate acestea la scurt timp de la investirea Guvernului, este considerata oportuna de unii analisti politici.
Opozantii acestei idei atrag insa atentia ca alegatorii s-ar putea simti ofensati sa fie chemati din nou la urne si apreciaza ca planurile lui Basescu tradeaza dorinta sefului statului de a fi in centrul atentiei.
Cine ar avea de castigat din convocarea anticipatelor ? Ar fi vreun partid in masura sa castige majoritatea parlamentara ?Analistii sunt rezervati in a face astfel de aprecieri in conditiile in care ecuatia anticipatelor are inca multe necunoscute. Nu se cunoaste, de pilda, care va fi deznadamantul alegerilor pentru conducerea PSD, ce efecte vor avea masurile de relaxare fiscala luate la sfarsitul anului trecut de Guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu si, nu in ultimul rand, este necunoscut si calendarul alegerilor anticipate.
Analistul politic Cristian Preda apreciaza ca reluarea alegerilor poate stabiliza situatia politica iar, cu cat scrutinul va fi organizat mai devreme, cu atat va fi mai bine. Profesorul de stiinte politice aminteste ca presedintele nu si-a ascuns de la inceput retinerea fata de PUR. Pe de alta parte, nu a aceptat colaborarea cu acest partid decat pentru investirea Guvernului si promovarea ordonantei privind relaxarea fiscala. Or, prin interviul publicat ieri, Traian Basescu cere PUR sa-si defineasca o pozitie clara: fie sa treaca de partea liberalilor cu arme si bagaje - cerandu-le sa se pronunte din nou in privinta presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului -, fie sa iasa din arcul guvernamental.
In acelasi timp, Cristian Preda, afirma ca Basescu a realizat cat va fi de dificila guvernarea cu un partid ostil - cum este PUR si cu o formatiune care i-a criticat - UDMR -. "O asemenea alcatuire a Guvernului este fragila in primul rand din cauza lipsei unei culturi consensuale. Actorii politici vadesc foarte clar absenta culturii compromisului politic. In aceste conditii, singurul tip de guvernare care poate functiona este una monocolora sau, in cazul Aliantei D.A., bicolora politic", afirma Cristian Preda.
"Traian Basescu merge pe o carte riscanta. Daca ar castiga PSD alegerile parlamentare, ar fi o pierdere pentru presedinte. Daca ar castiga Alianta D.A. ar fi un castig", conchide profesorul Preda.
 Presedintele nu s-a grabit anuntand planurile pe care le are privind alegerile anticipate, considera analistul politic Dan Pavel. "Urmarindu-i cariera, pana acum s-a dovedit ca Traian Basescu stie ce face. E abil, are instinct politic. Cand are anumite scopuri, si le atinge". In plus, afirma, Dan Pavel, presedintele Traian Basescu este singurul actor politic cert pentru urmatorii cinci ani si are o anumita perspectiva asupra lucrurilor. In ceea ce priveste contextul politic, analistul politic este de parere ca planurile lui Basescu ar putea avea legatura cu situatia confuza in care se afla acum PSD, principalul adversar politic al Aliantei D.A. Mai exact, planul sefului statului ar putea avea in vedere organizarea anticipatelor inainte ca PSD "sa-si revina" din confuzia in care se afla.
Profesorul Daniel Barbu, citeste declaratiile sefului statului intr-o alta cheie. "Prin trimiterea inapoi la urne Traian Basescu ne spune ca "nu am votat bine", asa cum a procedat si Ion Iliescu dupa alegerile locale, si ne mai cheama sa votam o data. Pentru mine, ca persoana, e ofensator", considera Daniel Barbu. Analistul politic este de parere ca si in aceasta chestiune Traian Basescu s-a decis sa procedeze creand o problema publica menita sa-l puna in centrul atentiei. Ce partide ar fi favorizate de convocarea alegerilor anticipate, Daniel Barbu afirma ca este "prematur" sa se pronunte. Adauga insa ca rezultatul acestui scrutin va depinde de calendarul alegerile - una este sa fie organizate la sfarsitul lui februarie, cu totul altceva in luna mai - precum si de efectele pe care le va avea masurile fiscale adoptate recent de Guvernul Tariceanu.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO