Politică

Cu ochii spre populari, PD isi consolideaza statutul in grupul socialist

19.05.2005, 20:23 23

Partidul Socialistilor Europeni va pune astazi in discutie, la Paris, acceptarea PD si PSD ca membri cu drepturi depline. Este o consolidare a rolului celor doua formatiuni romanesti de orientare social-democrata in grupul socialistilor europeni in conditiile in care la acest moment PD si PSD au doar statut de observator.

"PD este membru cu drepturi depline al Internationalei Socialiste si in aceasta calitate a solicitat obtinerea statutului de membru cu drepturi depline al Partidului Socialistilor Europeni", a afirmat ieri Emil Boc, presedintele interimar al democratilor.

Schimbarea statutului PSD si PD in grupul socialistilor europeni este determinata si de semnarea de catre Romania a Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Insa, inaintea reuniunii programate astazi la Paris, cele doua formatiuni romanesti au fost evaluate la Bucuresti, in urma cu aproximativ o saptamana, de o delegatie a socialistilor europeni condusa de Philipe Corbery, secretarul general al PES.

In cazul PD, evolutia acestui partid in grupului socialistilor europeni ridica intrebari legate de dualitatea doctrinara. De aproximativ un an, in randul democratilor sunt discutii privind schimbarea orientarii doctrinare de la social-democratie la curentul popular.

PD a facut primul pas institutional si urmeaza ca la Conventia Nationala din iunie, for de conducere largit in cadrul caruia se va alege noua conducere, sa fie dat un semnal clar cu privire la viitorul doctrinar al acestui partid.

Vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, partizan al afilierii formatiunii la grupul popular european, a apreciat ieri ca atribuirea statutului de partid cu drepturi depline in PES nu va impiedica discutiile democratilor cu PPE.

"Motiunea pe baza careia este acum condus PD, propusa de Traian Basescu este preponderent de centru. Daca din aceasta motiune scoatem 100 de cuvinte si introducem alte 100 de cuvinte devine o platforma populara", a explicat Frunzaverde.

O clarificare a vii-toarei orientari doctrinare a PD este de asteptat sa aiba loc la Conventia Nationala a partidului din 25 iunie. Partidul va fi condus pe baza motiunii castigatoare, deci cea prezentata de viitorul presedinte al formatiunii. Cel care va conduce PD dupa Traian Basescu va fi desemnat prin vot secret, cel mai probabil, exprimat electronic de catre delegatii filialelor.

Pana acum la functia de presedinte al PD si-a anuntat candidatura Adriean Videanu, primarul Bucurestiului, adeptul declarat al unui program "de centru".

Si-a mai anuntat candidatura de principiu Sorin Frunzaverde, care ar sustine o motiune populara. Surse din partid afirmau ca si actualul presedinte interimar Emil Boc aspira la sefia PD. El este adeptul unei platforme social-democrate. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO