Politică

Criza politică. De ce vor miniştrii să-şi retragă demisiile şi de ce preşedintele îi menţine în funcţie până la instalarea unui noi cabinet

Criza politică. De ce vor miniştrii să-şi retragă...

Autor: Iulian Anghel

23.06.2017, 00:05 39413
Un număr de 20 de miniştri au depus ieri cereri de retragere a demisiei, dar cererea le-a fost refuzată, întrucât respectivele demisiii fuseseră deja înregistrate la secretariatul guvernului.
 
Astfel, potrivit unei interpretări, după 30 iunie, dacă până atunci nu se instalează un nou guvern, singurii care vor mai continua la Palatul Victoria sunt premierul interimar Sorin Grindeanu şi ministrul interimar Florin Jianu care nu au demisionat, toţi ceilalţi pierzându-şi funcţiile prin depunerea demisiei, devenită efectivă. Explicaţia?
 
Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea guvernului arată că o demisie din funcţia de membru al guvernului se anunţă public, se prezintă în scris prim-ministrului şi devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Încercând să determine demisia lui Grindeanu, toţi miniştri, cu excepţia lui Florin Jianu, şi-au depus demisiile la 15 iunie. Astfel, la 30 iunie, demisia lor devine efectivă, potrivit acestei interpretări, iar ei trebuie să părăsească guvernul, în cazul în care, într-o săptămână, nu este instalat un nou guvern.
 
Aflat la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că discuţia privind demisiile unor miniştri este artificială şi că aceia care sunt acum în funcţie trebuie să-şi vadă de treabă până la învestirea noului Executiv.
 
„Am văzut că a apărut o discuţie mare despre demisie. Este inutilă. Un ministru este în funcţie până când ori îl eliberez prin decret, ceea ce nu am făcut încă, sau se validează un nou guvern votat de Parlament şi atunci activitatea vechilor miniştri încetează din oficiu. Deci toată discuţia este artificială“.
 
Preşedintele a afirmat că nu va numi alţi miniştri „pentru două zile“, iar cei care se află acum încă în exerciţiu trebuie să „îşi vadă de treabă“ până când un nou guvern va fi votat de Parlament.
 
 
Ce a mai spus preşedintele Klaus Iohannis
 
► „Voi avea discuţii luni cu toate partidele, după care o să fac o evaluare proprie şi o să vă spun ce opinie am. Vreau să cunosc toate opiniile, după care voi trece la desemnarea unei persoane.“
 
► „Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un guvern şi o persoană cu o majoritate parlamentară în spate.“
 
► „Alegerile anticipate sunt o măsură prevăzută de Constituţie, dar pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă şi nu îmi doresc aşa ceva. Dar, sigur că ele nu vor fi niciodată excluse, însă aici depinde foarte mult de voturile din Parlament. Am văzut că în ţară se fac tot felul de scenarii, tot felul de politicieni îmi dau sfaturi, cum să numesc şi pe cine să numesc. În realitate, aceste lucruri, despre cine are sau nu o majoritate, se stabilesc prin vot. Majoritate se stabileşte în prin vot în Parlament.”
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO