Politică

Criza in alianta dupa ce PD a anuntat ca nu face nominalizari la Radio si TVR

24.06.2005, 19:40 14

Intre cele doua partide din Alianta D.A., PNL si PD, a aparut prima criza majora de la preluarea puterii, dupa ce purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, l-a acuzat pe liderul democrat Emil Boc ca nu respecta deciziile coalitiei de guvernamant.

Boc a anuntat, ieri dimineata, ca PD isi va retrage nominalizarile pentru Consiliile de Administratie ale societatilor romane de radio si televiziune si a propus conduceri interimare pentru cele doua institutii.

Firele acestei dispute duc chiar la presedintele Traian Basescu, deoarece Boc si-a schimbat parerea despre modalitatea de desemnare a conducerii celor doua institutii ca urmare a anuntului sefului statului ca nu va face nominalizari pentru consiliile de administratie. Presedintia are dreptul sa-si desemneze cate un reprezentant in fiecare dintre cele doua conduceri ale institutiilor media, dar Basescu a explicat ca nu va face nici o propunere pana ce legile de functionare ale institutiilor nu vor fi modificate, astfel incat conducerile sa nu mai fie numite pe criterii politice.

PD a propus astfel instituirea interimatului, pana la modificarea legilor de functionare a acestor institutii, si sugereaza partenerilor de coalitie sa-si retraga candidatii propusi pentru a fi membri in consiliile de administratie, invocand decizia lui Basescu. Emil Boc a facut apel la partidele din opozitie pentru a pastra o conducere interimara in cadrul societatilor publice de radio si televiziune pana la modificarea legilor de functionare. Liderul PD a mai aratat ca mesajul presedintelui Traian Basescu pe aceasta tema, dar si retragerea din postura de candidati pentru Consiile de Administratie de la SRR si SRTV a lui Paul Grigoriu si Andrei Plesu au constituit "semnale" pe care democratii le-au luat in seama si care dovedesc ca este nevoie de o modificare legislativa in aceasta privinta.

Boc a mai apreciat ca, procedural, nu va fi nici o problema ca partenerii de coalitie ai PD sau alte partide sa-si retraga candidatii propusi pentru consiliile de administratie - in cazul in care vor fi de acord cu aceasta propunere - avand in vedere ca audierile din Comsiile de cultura au un "efect preliminar", "efectul juridic" producandu-l doar votul plenului Parlamentului. El a fost contrazis insa de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care a afirmat, ieri, ca un partid nu poate sa-si retraga propunerile odata ce candidatii au fost validati in comisie si ca acestia pot renunta individual la calitatea lor.

Declaratia liderului PD i-a nemultumit pe partenerii din arcul guvernamental, atat liberalii, cat si reprezentantii UDMR anuntand ca vor merge inainte cu procesul de validare in plen a candidatilor pentru cele doua consilii de administratie. Liderii coalitiei se vor intalni intr-o sedinta, pana luni, cand are loc votul in plen asupra candidaturilor, pentru a lamuri situatia, a anuntat, ieri, liberalul Eugen Nicolaescu. Intr-o sedinta precedenta a coalitiei s-a votat varianta promovarii unor noi consilii de administratie, si nu cea a unei conduceri interimare.

PNL nu doreste sa-si retraga persoanele desemnate sa faca parte din consiliile de administratie ale celor doua institutii publice, a mai spus Eugen Nicolaescu. "Am acceptat acest proces, continuam la acest proces si participam la finalizarea lui", a mentionat el. Liderul PNL a mai spus ca SRR si SRTv nu pot fi lasate fara o conducere legitima si a aratat ca formatiunea politica din care face parte va continua demersurile pentru modificarea legii privind organizarea si functionarea SRR si SRTv.

In acelasi spirit s-a pronuntat si reprezentantul UDMR, Hunor Kelemen, membru in Comisia de cultura a Camerei Deputatilor. "Nu trebuie sa ne batem joc de acesti oameni pe care i-am audiat deja in comisiile de cultura", a spus deputatul UDMR. Vom merge inainte cu validarea propunerilor noastre in plen, pentru ca in coalitie am luat o decizie pe care o respectam, a afirmat Kelemen. E problema lor daca timp de sase luni, de cand au preluat puterea, nu au fost in stare sa gaseasca o persoana potrivita pentru a ocupa aceasta functie, a mai spus deputatul UDMR.

Comisiile reunite de cultura ale Parlamentului i-au audiat marti si miercuri pe reprezentantii partidelor in conducerea Radioului si Televiziunii publice. Democratii si-au respectat, initial, obligatia de a face propuneri si au desemnat un reprezentant la TVR. La Radio insa, unde PD-ului revine, prin algoritm, propunerea pentru presedintele director general, nu a fost facuta nici o nominalizare. Paul Grigoriu a anuntat chiar in ziua audierii ca renunta la candidatura din motive personale.

Democratii au incercat negocieri de ultim moment cu realizatorul Carol Sebastian si cu Gelu Trandafir, fosti angajati ai BBC, dar acestia au renuntat, invocand faptul ca nu au experienta manageriala, au declarat, pentru ZF, surse parlamentare. Fostul presedinte al SRR din vremea CDR, Sorin Dimitriu, ar putea constitui o solutie pentru conducerea institutiei, in cazul in care PD nu va avea succes in demersul sau de a bloca numirea noilor consilii de administratie. Dimitriu, acum membru al PPCD, a fost prima varianta a PD pentru presedintia Radioului, presedintele Traian Basescu s-a opus insa candidaturii, insa el ar putea fi reactivat ca solutie extrema, au adaugat acealeasi surse.



PNL: Nu hotarat anticipatelor

Liberalii au adoptat ieri in premiera o pozitie transanta fata de alegerile anticipate, care au fost puse pe tapet, in mod regulat in ultimele saptamani, de liderul democrat Emil Boc.

"PNL considera ca orice discutie pe tema alegerilor anticipate este doar o incercare de slabire a coalitiei de guvernare. Partenerii de coalitie trebuie sa isi rezolve problema de incredere, dar, in acelasi timp, consideram ca acest lucru nu devine posibil prin invocarea alegerilor anticipate", a sustinut purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. El crede ca mecanismul alegerilor anticipate poate fi generat doar de existenta unei crize politice, dar aceasta nu este posibila acum, avand in vedere ca la votul dat cu ocazia dezbaterii motiunii de cenzura s-a demonstrat ca actuala majoritate parlamentara "nu este deloc fragila, ci chiar foarte puternica". doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO