Politică

Crestin-democratii s-au hotarat sa se uneasca

13.01.2005, 00:00 18

PNTCD si Uniunea pentru Reconstructia Romaniei (URR) au semnat ieri un document - Manifestul popular - care ar urma sa deschida calea formarii unui nou partid popular-crestin democrat. La intelegere au aderat si Actiunea Populara (a lui Emil Constantinescu) si Partidul Crestin Democrat (cvasinecunoscut), care au semnat ieri o adenda la document.
Bazele noii formatiuni de orientare populara ar urma sa fie puse in jurul datei de 1 martie, cand va fi convocat un congres de fuziune. Presedinte al urma sa fie seful PNTCD, Gheorghe Ciuhandu, care a facut o impresie buna in campania electorala, desi taranistii au ramas pentru inca o legislatura in afara Parlamentului.
Potrivit autorilor documentului, noua formatiune va avea drepturi depline in Internationala Crestin-Democrata si in Partidul Popular European intrucat PNTCD, care a lansat ideea, face deja parte din aceste structuri.
Vicepresedintele PNTCD, Serban Bubenek, a declarat ieri ca decizia celor patru formatiuni nu are legatura cu intentia PNL si PD de a fuziona si a se transforma intr-un partid popular care sa adere la PPE. Documentul semnat ieri a fost publicat pe site-ul PNTCD in 15 decembrie, data la care discutiile despre fuziunea PNL si PD nu intrasera in dezbaterea publica, a declarat Bubenek.
Pare insa limpede ca decizia democratilor si a liberalilor a grabit hotararea de regrupare a micilor partide de centru dreapta care au gasit, dupa ani de framantari si rupturi, vointa de a lucra impreuna.
Reprezentantii acestora au spus ca ei sunt exponentii adevaratul curent de crestin-democrat si popular, in vreme ce liberalii si democratii ar vrea sa ocupe acest spatiu politic pentru ca "da bine", in contextul in care la nivelul UE crestin-democratia este forta politica majoritara.
Manifestul popular semnat ieri, si la care sunt invitate sa adere si alte partide extraparlamentare, precizeaza ca, pentru afirmarea crestin-democratiei, este obligatorie indeplinirea a trei conditii fundamentale: unificarea fortelor crestin-democrate intr-un partid modern; alcatuirea unui program de guvernare specific crestin-democratiei si practicarea unui sistem modern de relatii publice pentru a atrage tinerii si intelectualii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO