Politică

Cozmin Gusa zdruncina Partidul Democrat

03.02.2005, 00:00 21

Contestat in PD pentru unele initiative personale in dezacord cu partidul, Cozmin Gusa si-a dat ieri demisia din functia de lider al grupului parlamentar PD din Camera Deputatilor la finalul unei sedinte tensionate a conducerii acestei formatiuni.
Este un pas inapoi pe care il face in partid Cozmin Gusa, care si-a inceput cariera politica in PSD. Nu este din proprie initiativa, spun surse din acest partid, ci demisia vine la solicitarea ferma a unor membri ai conducerii democrate. Democratii au luat in calcul si varianta excluderii lui Gusa din partid, afirma surse din PD, insa au considerat ca nu este oportun sa se dea un astfel de semnal in conditiile in care se pregatesc alegeri pentru Primaria Capitalei.
Demisia lui Gusa a fost anuntata de Adriean Videanu, unul dintre vicepresedintii care i-au reprosat deputatului PD ca face declaratii neconcordante cu pozitia partidului. "Sunt mandatat de Cozmin Gusa sa va anunt ca a demisionat din calitatea de lider al grupului parlamentar din Camera Deputatilor", a declarat Videanu, adaugand ca odata cu Gusa au renuntat la functiile de vicelider si secretar al grupului PD deputatii Petru Movila si Roberta Anastase, doi apropiati ai lui Gusa.
Motivul oficial al gestului facut de Cozmin Gusa si cei doi deputati, apropiati ai sai, este nerespectarea conditiilor statutare privind vechimea in Parlament. Mai exact, statutul PD precizeaza ca nu pot fi alesi lideri de grup parlamentar cei care nu au cel putin doi ani experienta de senator sau deputat. Or, cei trei deputati sunt toti la primul mandat parlamentar. Schimbarea din functie a celor trei, mai ales a lui Gusa, s-a incercat si in sedinta grupului deputatilor PD, in sedinta de marti. Atunci incercarea a esuat iar problema a impartit in doua grupul parlamentar.
In fapt, schimbarea lui Cozmin Gusa din functie vine pe fondul unor tensiuni care au aparut intre el si vicepresedinti cu greutate in partid precum Adriean Videanu si Radu Berceanu. In acest conflict insa Gusa a atras, de partea sa, mai multi deputati PD precum si primari de muncipii care ieri i-au cerut sa candideze la presedintia partidului.
Membri ai conducerii PD i-au reprosat lui Gusa, afirma surse din partid, ca ar sta in spatele unui atac la imaginea lui Videanu, posibil candidat la presedintia PD.
Concret, i-au reprosat ca Gusa ar fi trimis marti spre publicarea unor ziare decizia prin care Guvernul PSD, in ultima sedinta, ar fi acordat licente de explotare a unor zacaminte de marmura unei firme la care actionar majoritar este Adriean Videanu. Decizia era oricum publica intrucat a fost publicata in Monitorul Oficial.
Cozmin Gusa a negat ieri ca ar avea vreo legatura cu informatiile aparute in presa legate de afacerile derulate de firmele la care este actionar Videanu si a declarat chiar ca ii va da in judecata pe cei care sustin acest lucru. La randul sau, Adriean Videanu a denuntat legatura care incearca sa se faca intre numele lui si guvernarea PSD. El a spus ca decizia adoptata de guvernarea PSD nu-i aduce nici un fel de avantaje, este "o povara" intrucat implica investitii de mediu obligatie ce deriva din contracte incheiate anterior.
Democratii au contabilizat si alte erori in contul lui Cozmin Gusa, care a avut o ascensiune rapida in acest partid. I-au reprosat lui Gusa ca face declaratii ce aduc prejudicii partidului si au exemplificat prin pozitiile exprimate cu privire la fuziunea PD-PNL - Gusa spunea ca cele doua formatiuni ar trebui sa coaguleze in jurul lor si PNTCD si URR. O alta opinie care a iritat PD este cea in care Gusa a sustinut ca in toate partidele, inclusiv in PD, sunt infiltrati oameni ai fostei securitati. Un alt repros adus lui Gusa a fost atitudinea politica gresita adoptata de grupurile parlamentare la initiativa sa in sedinta in care au fost alesi Adrian Nastase si Nicolea Vacaroiu presedinti ai Parlamentului. Mai exact, la propunerea lui Gusa, parlamentarii Aliantei D.A. au boicotat votul si, in acest mod, au facilitat alegerea celor doi lideri ai PSD in conducerea Parlamentului.



Gusa contraataca venind cu un grup de sprijin
Inaintea sedintei conducerii PD, un grup de apropiati ai lui Cozmin Gusa au dat publicitatii un comunicat in care ii cer fostului secretar general al PSD sa candideze la presedintia partidului.
Scrisoarea este semnata de 17 persoane intre care deputati abia intrati in Parlament, precum si primari de municipii cu state vechi in partid precum Mircea Hava, primarul de Alba Iulia, George Scripcaru, primarul de Braov, Mircea Gutau, primar la Ramnicu-Valcea si Darius Valcov, primar de Slatina.
Cei 17 sustinatori sustin ca Gusa "a contribuit decisiv la castigarea alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale" si din acest motiv este indreptatit sa candideze la presedintia PD.
 Vicepresedintii PD Vasile Blaga si Adriean Videanu au apreciat ca publicarea acestui document este un gest "neelegant" in conditiile in care partidul are in acest moment alte prioritati. "Tineretea le joaca feste", a comentat Vasile Blaga. Videanu a pus gestul colegilor sai pe seama "oboselii dupa campania electorala".
Atat Blaga cat si Videanu afirma ca nu ar fi nici o problema daca Gusa ar candida la presedintia partidului. S-au aratat favorabili modificarii de statut, in sensul reducerii conditiei de vechime, pentru ca Gusa, sa poata candida. Insa, l-au avertizat ca in PD compettia "nu-i un lucru usor".
Scrisoarea data publicitatii cu putin timp inainte de discutia privind situatia lui in partid nu poate fi privita altfel decat o incercare a lui Gusa de a-si construi "apararea" in fata contestatarilor. Dupa sedinta de ieri, Vasile Blaga si Adriean Videanu au spus ca nu iau in calcul plecarea lui Gusa din partid.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO