Politică

Corupţia a decapitat Primăria Clujului. Boc nu mai are curajul să se întoarcă

Corupţia a decapitat Primăria Clujului. Boc nu mai are curajul să se întoarcă

Autor: Vasile Magradean

25.04.2012, 00:03 2704

Cluj-Napoca, fief al PDL, se pregăteşte de alegerile locale fără a avea un candidat cert la primărie din partea partidului după ce fostul edil Sorin Apostu a fost arestat pentru fapte de corupţie, actualul interimar Radu Moisin nu ştie dacă va candida, iar fostul primar Emil Boc ezită.

Partidul aşteaptă de­cizia liderului Emil Boc, fost primar al municipiului, de a se înscrie în cursa electorală, el fiind presat de lideri ai PDL, în absenţa unei alternative.

Sorin Apostu a câştigat alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca graţie lui Emil Boc, acesta reuşind în 2008 să recâştige Primăria încă din primul tur.

În cei trei ani de mandat ai lui Sorin Apostu, Primăria Cluj-Napoca a reuşit, printre altele, finalizarea unui singur parking cu 461 de locuri în cartierul Mănăştur, în valoare de 16 milioane de lei, modernizarea parcului auto al Regiei Autonome de Transport Urban Călători pentru care s-au cheltuit peste 1,5 milioane de euro şi construirea a trei hale agroali­mentare în cartiere.

În a doua parte a mandatului lui Apostu, Primăria Cluj-Napoca a lansat mai multe licitaţii majore în vederea modernizării liniei de tramvai, achiziţiei de tramvaie noi şi construirii Sălii Polivalente promise în campania electorală. Unele dintre firmele vehiculate în scandalul Apostu au acţionari comuni, unii dintre ei având la rândul lor, în trecut, relaţii de afaceri şi cu Liviu Negoiţă, dar şi cu Liliana Călin, considerată o apropiată a premierului Emil Boc. Aceste firme au obţinut în ultimii ani mai multe contracte cu administraţia clujeană pentru repararea străzilor.

În 10 noiembrie 2011, Apostu a fost ridicat de acasă de procurorii DNA în cadrul unei anchete care viza săvârşirea de către acesta a unor fapte de corupţie. Procurorii DNA au calculat că Apostu ar fi primit mită, în total, sub diverse forme, peste 127.000 de euro, în dosar fiind cercetată şi soţia acestuia, avocata Monica Apostu. Potrivit DNA, banii provin de la reprezentanţii unor societăţi comerciale care au în derulare contracte cu Primăria Cluj-Napoca sau cu regii aflate în subordinea Consiliului Local Cluj-Napoca.

Unii clujeni regretă situaţia înregistrată la nivelul primăriei municipiului. "Eu l-am votat pe Apostu la primărie pentru că am crezut că este un gospodar. Cât a fost Boc pri­mar, el conducea de fapt primăria. A făcut multe pentru oraş, dar am văzut acuma că, de fapt, a făcut şi multe pentru el. A fost ceva la care nu m-am aşteptat, crede Anica Roşu, gestionar magazin.

"Au început o serie de proiecte, oraşul e tot un şantier, dar nu ştiu ce se va alege de ele. Dacă mergea totul înainte, Clujul ar fi ajuns departe", crede Anica Roşu, gestionar magazin.

La rândul său, un angajat al primăriei a subliniat că fostul edil a fost un om dur, cu mână forte, care ţinea lucrurile sub control şi că după arestarea sa nici în primărie, nici pe şantierele începute, nu se lucrează cum ar trebui.

"Îmi pare rău de ceea ce s-a întâmplat în Primărie. Primarul Sorin Apostu era intransigent, nu îi plăceau funcţionarii leneşi, cerea mult de la angajaţii din Primărie. Mulţi s-au bucurat că a fost arestat că pot mai departe să tragă chiulul. Şi directorii de la firmele care au contracte cu Primăria îi ştiau de frică, pe cei de la salubritate i-a amendat de câteva ori. Acum totul trenează, nu se lucrează la capacitate nici la linia de tramvai, nici la Parcul Mare, iar lucrările la Sala Polivalentă s-au oprit. Nu ştiu unde va ajunge Clujul. Trebuie să vină un primar cu vână, să facă un pic de ordine", a spus funcţionarul.

Flavius T., operator IT, consideră că scandalul de corupţie din Primărie a redus şansele de dezvoltare ale oraşului.

"Eu lucrez pentru o firmă olandeză, care este pe piaţă de câţiva ani. Patronilor le place oraşul dar după faza cu Apostu îi văd mai reticenţi, le-a cam dat încrederea peste cap. Nu zic, s-au început multe proiecte de care avea nevoie oraşul, acum trebuie să le terminăm şi să fie recâştigată această încredere de către viitorul primar", a spus Flavius.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO