Politică

Contractele prin incredintare directa, motiv de ingrijorare la Comisia Europeana

20.05.2005, 20:06 124

Romania risca sa piarda 6 miliarde de euro, fonduri regionale si de coeziune, care vor fi acordate de Uniunea Europeana, dupa aderare, daca pana anul viitor nu-si pune la punct un mecanism eficient al achizitiilor publice. Acesta obliga ca toate achizitiile publice sa se faca pe baza de licitatie.

"Esecul in implementarea unui mecanism eficient de achizitii publice ar putea compromite acordarea fondurilor regionale si de coeziune de peste 6 mld. euro, adica 5% din PIB-ul Romaniei. Acest lucru trebuie facut cu mult inainte de aderarea Romaniei la UE. Reglementarile Uniunii spun ca statele membre care nu respecta regulile de achizitii publice nu primesc fonduri structurale", a declarat ieri, la Bucuresti, Alexander Schaub, directorul general al DG Piata Interna si Servicii, din cadrul Comisiei Europene.

Doua chestiuni importante ingrijoreaza Comisia cand vine vorba de piata interna si servicii, spune Schaub. Primul este sistemul de achizitii publice pentru care ar trebui sa se gene-ralizeze mecanismul licitatiilor, cel

de-al doilea fiind nerespectarea dreptu-rilor intelectuale si industriale. Di-rectorul Directiei Piata Interna a afirmat ca Romania a facut progrese in transpunerea legislatiei europene in cea interna, dar "testul" il reprezinta crearea capacitatilor administrative si juridice pentru a pune in practica acquis-ul comunitar.

Atentia nu ar trebui sa se con-centreze doar asupra unor contracte mari, cum ar fi Bechtel, ci si spre con-tractele, mai mici si aparent neinsemnate, "incheiate zi de zi". Cu catva timp in urma Guvernul a promis ca nu va mai acorda nici un contract cu incredintare directa. Oficialul european a spus ieri ca toate contractele, inclusiv cele incheiate de autoritatile locale trebuie sa respecte regula licitatiei.

In ceea ce priveste respectarea drep-tului de proprietate intelectuala si industriala, Schaub a afirmat ca ni-velul de piratare, falsificare a programelor de software, muzica, filme si altele este "mult prea mare". "Un esec al Romaniei in combaterea acestui fenomen submineaza atat competitivitatea Romaniei cat si a UE", afirma Schaub. Potrivit oficia-lului european, pirateria impiedica inovatia, care este unul dintre pilonii Strategiei de la Lisabona, de aceea Comisia cere Romaniei sa ia masuri hotarate pentru diminuarea ei.



Romania nu era obligata la licitatii, in cazul EADS

Romania nu era obligata sa respecte regulile UE in cazul controversatelor contracte acordate fara licitatie firmelor Bechtel, pentru autostrada Transilvania si EADS, pentru securizarea frontierelor.

"La ora actuala Romania nu este membru al Uniunii si nu este obligata, din punct de vedere juridic, sa respecte legislatia comunitara (care obliga la organizarea de licitatii, in astfel de cazuri - n.n.). Nu exista obligatii si nu exista un mecanism juridic de constrangere din partea UE, care sa penalizeze Romania. Dar este o chestiune de bun-simt, pentru ca organizarea de licitatii presupune cheltuirea eficienta a banilor publici, care si asa sunt putini. Nu au fost semnale utile din punct de vedere politic. Cand Romania va fi membru al UE, ne vom asigura ca regulile sunt respectate", a spus Schaub.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, intr-un interviu pentru ZF, miercuri, ca Executivul este gata sa anuleze contractul cu EADS in cazul in care partenerul strain nu va accepta renegocierea lui, in sensul eliminarii suprapunerilor existente cu programele Phare si a diminuarii sumelor angajate initial. Tariceanu a spus ca EADS refuza acest lucru. Contractul cu EADS (concern in care Germania are o participatiune importanta), cu o valoare estimata la aproape un miliard de euro, a fost semnat, anul trecut, la Bucuresti, in prezenta cancelarului german Gerhard Schršder. Din acest punct de vedere se poate spune ca are "binecuvantarea" Germaniei. Potrivit lui Tariceanu, daca EADS accepta obiectiile partii romane, valoarea contractului s-ar diminua cu 160 de milioane de euro. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO