Politică

Consiliul European va vedea cum si-a facut temele Romania inainte de Tratat

22.03.2005, 00:00 16


Premierul Calin Popescu-Tariceanu participa astazi si maine la Bruxelles la Consiliul European de primavara, unde va trebui sa raspunda intrebarilor oficialilor europeni referitoare la indeplinirea angajamentelor de aderare a Romaniei la UE, in special in ceea ce priveste combaterea coruptiei, reforma justitiei, afacerile interne si concurenta.


Discutia are loc inainte de semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, ca si pe fondul solicitarii membrilor Comisiei de politica externa din Parlamentul European de a introduce conditii in textul Tratatului menite sa specifice in ce mod poate fi invocata clauza de salvgardare.


Dintre subiectele pe care le monitorizeaza Bruxelles, reforma din justitie pare sa aiba un rol important, dar tocmai acest subiect se afla intr-o disputa aprinsa la Bucuresti, mai multi reprezentanti ai opozitiei, precum si ziare acuzand Ministerul Justitiei de ingerinta in actul justitiei.


La mijloc se afla si recomandarile recentului raport al Freedom House, in care era inclusa reorganizarea Parchetului National Anticoruptie de catre o comisie din care sa faca parte mai multi politicieni. Recomandarile Freedom House au fost criticate de catre opozitie, care a spus ca nu este firesc ca Romania, pe drumul sau spre Uniunea Europeana, sa tina seama de sfaturile unei organizatii neguvernamentale americane.


Premierul Tariceanu va discuta despre progresele Romaniei cu liderii unor grupuri politice din Parlamentul European, intentia premierului fiind aceea de a raspunde "in mod deschis si realist" semnalelor primite de la europarlamentari privind integrarea europeana a Romaniei, informeaza un comunicat al Biroului de Presa al Guvernului.


Premierul va avea si o intrevedere cu presedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European, Elmar Broek, cu comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, precum si cu comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.


Tariceanu va participa la briefingul presedintiei luxemburgheze a Uniunii Europene, in care statele candidate sunt informate despre lucrarile Consiliului European de primavara.


Acesta este ultimul Consiliu European la care Romania este invitata ca stat-candidat. Dupa semnarea Tratatului de aderare, la 25 aprilie 2005, Romania va participa ca observator la lucrarile Consiliului European si la activitatile institutiilor europene, inclusiv ale Parlamentului European.


Pe de alta parte, din partea Parlamentului European au venit precizari in privinta solicitarii acestui for, prin intermediul presedintelui Comisiei de politica externa a acestui for, Elmar Broek. Parlamentul European incearca sa gaseasca o modalitate prin care sa se specifice in Tratatul de aderare a Romaniei la UE mult mai clar conditiile in care se poate aplica, daca va fi necesar, clauza de salvgardare si modul in care Parlamentul European va avea un cuvant de spus in acest caz.


Declaratia a fost facuta la Berlin de catre presedintele Comisiei pentru politica externa a Parlamentului European, Elmar Broek, la finalul intrevederii cu presedintele Traian Basescu, aflat in Germania.


Broek a declarat ca este clar ca Guvernul de la Bucuresti a facut mult pentru grabirea implementarii reformelor necesare integrarii in UE. El a adaugat insa ca atat Bruxellesul cat si Bucurestiul stiu ca mai sunt foarte multe lucruri de facut in aceasta privinta. Elmar Broek s-a declarat optimist in privinta unui vot pozitiv al Parlamentului European, la 13 aprilie, pentru aderarea Romaniei si Bulgariei, precum si in privinta semnarii Tratatului de aderare a celor doua tari la UE la 25 aprilie. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO