Politică

Confruntarea pentru Capitala - o lupta politica din care programele lipsesc

18.03.2005, 00:00 20

Oameni politici vizibili sau anonimi, cei mai multi straini de ceea ce inseamna probleme administrative, intra in competitia pentru Primaria Bucurestilor. Campania electorala incepe maine, insa semnalele date de candidati arata ca va o fi confruntare politica, de persoane, nu de programe si prioritati.


Interventiile publice de pana acum s-au axat pe atacuri la adresa contracandidatilor, solutiile pentru problemele orasului fiind abordate colateral. Programe personale pentru Capitala nu prea exista.


Cei doi candidati intre care se va purta in principal confruntarea, Adriean Videanu, Alianta PNL-PD, si Marian Vanghelie, PSD, isi asuma platforma fostului primar al Bucurestilor Traian Basescu. Candidatul Aliantei a anuntat public ca intentioneaza sa duca la capat prioritatile lui Basescu, promise la alegerile locale de anul trecut.


Programul fostului primar este "imprumutat" si de candidatul PSD: "Voi face toate proiectele lui Traian Basescu! El le-a scris, eu le fac", afirma Marian Vanghelie.


Si ceilalti candidati, marea lor majoritate necunoscuti, ezita sa-si asume o lista de prioritati.


Atat Videanu, cat si Vanghelie par preocupati mai degraba sa-si faciliteze actiunile in postura de viitor primar. Candidatul Aliantei afirma ca vrea sa aduca intr-un buget comun banii Primariei Capitalei si cei ai primariilor de sectoare pentru a putea obtine astfel noi credite necesare investitiilor, respectand in acelasi timp plafonul maxim de indatorare. Totodata, Videanu isi propune sa elimine din legislatie conditia potrivit careia proiectele de interes major sa fie aprobate de doua treimi din numarul consilierilor, deci si de cei din opozitie.


Contracandidatul sau, Marian Vanghelie, spune ca va cere partidului sa promoveze o lege prin care primarul general sa nu poata fi membru de partid pe perioada mandatului. Astfel spus, sa dezbrace primarul de haina politica, asa cum s-a incercat si cu functia de sef al statului.


Analistul politic Sorin Ionita nu se asteapta ca in cele 15 zile de campanie electorala, al carei start va fi dat maine, discutiile intre candidati sa se poarte pe programe, ci, mai degraba, pe caractere de persoane.


Pe de o parte, pentru ca va fi o campanie electorala dezechilibrata, centrata spre candidatul Aliantei PNL-PD, Adriean Videanu. Restul candidatilor, afirma Ionita, s-au inscris in cursa pentru a le creste notorietatea. "Cred ca Adriean Videanu va ramane un centrist, un om asezat, dus de valul bucurestenilor care sunt pro-Alianta. Nu se va agita sa iasa in evidenta. Ceilalti candidati insa vor incerca sa atraga atentia, inclusiv atacandu-l pe Adriean Videanu", considera analistul politic. O lupta interesanta va fi si pentru locul doi, afirma Sorin Ionita, intre candidatul PSD, Marian Vanghelie si Cristian Popescu, alias Piedone: "Sunt oameni de acelasi calibru, care se adreseaza aceluiasi electorat. Daca va intra Cristian Popescu in turul doi, va arata ca PSD este o ghiulea pentru oricine candideaza in Bucuresti, ca acest partid are o mare problema organizatorica".


Un al doilea motiv al concentrarii campaniei pe confruntare politica este faptul ca Bucurestiul are probleme de natura politica. "Problemele orasului cer decizii politice. Politica, la modul general, nu este o piedica in adiministrarea orasului, asa cum este in Romania", afirma Sorin Ionita. El spune ca ar fi nevoie de o lista scruta de prioritati, de 3-4 directii de actiune, pe care viitorul primar sa si le asume, precum rezolvarea problemelor cu  infrastructura (inclusiv cea subterana, sisteme de canalizare) sau Centrul Civic.


Singurul dintre candidati care a stabilit directii de actiune a fost Marian Vanghelie. "Vanghelie are un pic de fler, comunica bine cu masele. El a sesizat corect unele prioritati precum amenajarea scolilor, a semiinternatelor", explica Sorin Ionita. "La noi e popular sa spui ca nu este nevoie de politica. Este un gen de discurs asteptat de electorat", afirma analistul politic.


13 candidati s-au inscris in cursa pentru Primaria Capitalei, majoritatea persoane necunoscute spatiului public si nefamiliarizate cu problemele administratiei publice. Singurul care vine din administratie si s-ar putea spune ca a avut un stagiu mai lung de pregatire este primarul sectorului 5. Vanghelie intra insa intr-o lupta disproportionata din cauza specificului electoratului bucurestean - votant constant al dreptei, anti-PSD. 


Din acest considerent PSD a avut dificultati in a-si desemna candidatul. Nominalizarea lui Marian Vanghelie a deschis discutii in partid pe care nu a reusit sa le stinga nici asumarea publica de catre liderii emblematici, Adrian Nastase si Ion Iliescu, a primarului sectorului 5. Vanghelie va imparti electoratul cu Cristian Popescu, alias Piedone, candidat independent, dar care se bucura de sustinerea tacita a PSD. Candidatul Aliantei, Adriean Videanu, este favorit al acestei confruntari, spun la unison analistii. Nu ar fi vorba doar de meritele personale, ci mai degraba de valul de simpatie pentru PNL-PD.


In competitie a intrat, de asemenea, PRM, cu deputatul Anca Petrescu. Nu s-a remarcat prin proiecte politice personale, ci de cariera profesionala. Anca Petrescu este arhitectul cladirii Palatului Parlamentului, cladire construita inainte de '89.


PUR, la randul sau, este reprezentat de Radu Opaina, intrat in partid in ziua lansarii electorale. Opaina a militat pentru drepturile locuitorilor de la bloc, dar a esuat in postura de director al RADET.


Mai multe partide neparlamentare, inclusiv PNTCD si Actiunea Populara, au inscris candidati in cursa pentru Primaria Capitalei. Miza, pentru acestia, o reprezinta sporirea notorietatii formatiunilor pe care le reprezinta, dupa esecul  in alegerile parlamentare.


Candideaza si doi independenti, persoane oarecum cunoscute public: Ralu Filip, presedintele Consiliului National al Audiovizualului, si antrenorul de fotbal Cornel Dinu.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO