Politică

Comisia parlamentara pentru drepturile omului a stabilit ca telefoanele lui Patriciu au fost ascultate ilegal

09.02.2006, 21:09 21

Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputatilor va cere conducerii acestei Camere infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta asupra respectarii drepturilor omului in cercetarea presedintelui Rompetrol Dinu Patriciu.

Solicitarea se refera in special la ascultarea telefoanelor omului de afaceri, a afirmat ieri presedintele comisiei, deputatul Nicolae Paun. El a precizat ca din audierea lui Dinu Patriciu la comisie - care a avut loc ieri la cererea lui Patriciu - a rezultat ca telefoanele acestuia au fost ascultate ilegal.

Paun a spus ca aceasta comisie parlamentara de ancheta ar trebui sa aiba 9-11 membri din cadrul comisiilor juridice, pentru abuzuri, pentru controlul activitatii SRI si pentru drepturile omului.

Dinu Patriciu a sustinut, ieri, in fata deputatilor din Comisia pentru drepturile omului, ca au fost savarsite "abuzuri" si "incalcari ale drepturilor omului" in ancheta impotriva sa, in discurs facand aluzie si la "o personalitate politica marcanta", dar a refuzat sa spuna daca este vorba despre presedintele Traian Basescu.

Intre cele mai grave abuzuri semnalate de Patriciu se afla solicitarea de date bancare de catre Parchet pentru peste 150 de persoane din cadrul manage-mentului Rompetrol, dar si parlamentari dintr-un anumit curent de opinie ca si jurnalisti care au criticat modul de desfasurare a anchetei impotriva sa precum si avocatii invinuitilor. El a mentionat ca este vorba despre persoane carora nu le-a fost comunicata vreo invinuire si ca solicitarea se refera la perioada 2000-2005, desi conform reglementarilor in vigoare, aceasta poate face referire la o perioada ulterioara solicitarii de maximum 30 de zile sau cu privire la o anumita operatiune.

Omul de afaceri a facut referire si la interceptarea ilegala a unui numar de 60 de telefoane, incepand cu octombrie 2003. Patriciu a facut referire si la ordonante emise de procurorul general Ilie Botos in 23 ianuarie 2006 de declasificare a unor convorbiri intre cele care au fost interceptate pentru a fi folosite in procesul penal impotriva sa.

Patriciu a spus ca acest act nu poate fi calificat din punct de vedere legislativ si ca, probabil, va ajunge in instanta pentru atacarea acestuia.

Presedintele Rompetrol a mai precizat ca in perioada in care ii erau ascultate telefoanele a avut convorbiri cu oameni politici si, prin urmare, au fost ascultate si convorbirile acestora.

Potrivit regulamentului Camerei Deputatilor, plenul deputatilor decide infiintarea unei comisii de ancheta la cererea a minimum 50 de deputati din cel putin doua grupuri parlamentare. Anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activitati care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se afla pe rolul unor instante de judecata. Saptamana viitoare primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, va fi audiat la aceeasi comisie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO