Politică

Comisia Europeana semnaleaza deficiente la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura

13.09.2007, 18:20 25

Concluziile preliminare ale auditului desfasurat de experti Comisiei Europene la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in perioada 3-7 septembrie arata ca institutia mai are deficiente de remediat, iar activitatea de control in teren a datelor declarate de agricultori este "acceptabila".
Experti ai Comisiei Europene (CE) au derulat, in perioada 3-7 septembrie, un audit la APIA, verificarile vizand evaluarea stadiului de dezvoltare a Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), care gestioneaza acordarea subventiilor pe hectar catre agricultori.
Fondurile destinate platilor la hectar, care se ridica la circa 440 de milioane euro in acest an, ar putea fi reduse cu 25%, daca Comisia considera ca sistemul de control al lor nu este viabil. De altfel, seful Executivului european Manuel Dur?o Barroso, aflat saptamana trecuta in Romania, a atras atentia responsabililor romani ca Bucurestiul ar putea fi penalizat daca nu acorda atentie controlului fondurilor acordate agriculturii.
Bucurestiul trebuie sa prezinte Bruxellesului pana in octombrie un raport in privinta combaterii coruptiei si a stadiului in care se afla sistemul de control al fondurilor ce vor veni in agricultura. In raportul din iunie al Comisiei, referitor la progresele postaderare ale Romaniei, Executivul european a criticat aceste domenii. "Rezultatele sunt, zic eu, bune. (...) In sedinta de inchidere concluziile preliminare prezentate de auditori au stabilit ca intr-adevar Romania a dezvoltat un sistem de administrare si control, dar mai are inca unele lucruri care trebuie puse la punct si mai ales s-au referit la faptul ca softul care gestioneaza toate aceste cereri si plata lor mai are de dezvoltat in special sistemul de calcul si autorizare a platilor", a declarat ieri Svetlana Gacichevici, director in cadrul APIA.
Ea a adaugat ca auditorii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la intarzieri, atragand atentia ca, daca timpul de desfasurare a controalelor nu este accelerat, APIA ar putea "iesi din perioada optima".
Expertii au apreciat ca activitatea de control pe teren este "acceptabila", ceea ce, potrivit reprezentantului APIA, inseamna de fapt "bine". "La verificarea rapoartelor de control ale inspectorilor APIA, din 30 de controale, fiecare avand intre trei si cinci parcele, doua rapoarte nu erau absolut complete", a spus Gacichevici. Potrivit acesteia, desi controlul in teren a fost finalizat in proportie de 65%, nicio informatie nu a fost introdusa deocamdata in baza de date, deoarece softul este in faza de testare si va intra in functiune pe 25 septembrie.
Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat ca este increzator privind rezultatul auditului. "Am convingerea ca, desi sunt si chestiuni care pot fi taxate ca necorespunzatoare total, vom acredita final ambele agentii", a spus Remes.
APIA este gestionarul fondurilor UE destinate sectorului agricol si este acreditata doar provizoriu de la finele anului trecut. In aceeasi situatie este si cea
de-a doua institutie din domeniu, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO